Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Mandarijn drager zwart is qua ondervacht ook veel donkerder 
zaterdag, 28 juni, 2014, 10:10 pm - Russische
door Martin Braak
Een Mandarijn drager zwart is van ondervacht ook veel donkerder. Kijk maar eens:

Foto behorend bij blog

Bij het selecteren van hamsters kan je ook naar de ondervacht kleur kijken. Dit kan heel interessant zijn! Er zitten grote verschillen hierin.
Het uit het nest halen van zeer jonge hamsters 
zaterdag, 28 juni, 2014, 9:57 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen paar maand ben ik weer wat meer op de twee hamsterforums aanwezig. De topics en de reacties op het forum zijn veel minder geworden zeg. Persoonlijk denk ik dat fora uit zijn. Dit komt waarschijnlijk omdat wij via social media veel meer met elkaar praten. De vraag is of wij nog wel dialoog voeren of dat wij alleen maar plaatsen en "vind ik leuk" knopjes drukken. Er vindt nog maar weinig discussies plaats.

Op het hamsterforum zag ik topics waar de jonge Rusjes uit het nest gehaald werden om op foto gezet te worden. Zelf doe ik dit alleen als ik een foto-volg-artikel maak van opgroeiende hamsters. En bij deze foto's zet ik erbij dat ik niet adviseur om dit te doen. Maar het lijkt normaal te worden dat dit gedaan wordt... Normaal omdat de ander het doet en er wordt te weinig stil gestaan dat 1. de moederhamster daardoor stress heeft, 2. de kans groter is dat het mis gaat en 3. de Rusjes er zelf helemaal niets aan hebben. Omdat ik het ook op de NKV Facebook zag gebeuren heb ik dit bericht daar geplaatst:

Even een mening van mijn kant. Ik zie her en der jonge Rusjes die hun oogjes nog niet open hebben, uit het nest gehaald wordt om op foto gezet te worden. Of dat het nest open gemaakt c.q. verstoort wordt om betere foto's te maken. De Rusjes zelf hebben hier niets aan. Aangetoond is dat de hartslag van de hamster sneller wordt als dit gebeurd en dit duidt op stress.

Persoonlijk vind ik dat je daarom dit niet moet doen en gewoon moet afwachten of in een bepaalde hoek een foto moet maken zonder het nest en moeder te storen. Ik vind zelf ook dat je geen verkeerd voorbeeld moet geven. Het lijkt nu normaal te zijn. En in mijn ogen is het niet normaal.


Chris Henwood heeft in Rodent Genetic Group een tijdje geleden eveneens een bericht geplaatst om dit duidelijk te maken.

"I have pointed out a number of times that you should be very careful about handling babies, particuarly hamster babies, before they are beginning to colour or move out of the nest. Research at various universites including Hamm have shown that the females heart rate will increase if you disturb the nest, this is a major indicator of stress. This in turn may lead to her eating her young in order to protect them.
"

Als je jonge hamsters op de foto wil zetten, zorg dan ervoor dat de moederhamster afgeleid is. Geef haar wat lekkers en je kunt vanaf de bovenkant foto's maken. Liggen de jongen in het huisje, dan pech, laat ze liggen! Heb geduld, ze komen vanzelf een keer uit dit huisje. Wanneer je de tepels van de moederhamster wil bekijken i.v.m. tepelinfecties, dit kan gerust bij dag 7. Daarvoor hoef je het nest niet te storen. Wil je zien of de hamsters wel voldoende voeding krijgen, daarvoor hoef je de melkbuikje niet te zien. Je kijkt bij het voeren naar de kleur van de baby's. En kijkt of de groei voldoende is in combinatie met het veranderen van de kleur.
Kona Corn, foto vergelijking dat voer wel aangepast is 
zondag, 22 juni, 2014, 6:37 pm - Russische
door Martin Braak
Kona Corn beweert dat zij hun voer niet aangepast heeft. Vandaag heb ik foto's gemaakt waar ik hun voer hebt gebruikt. Bijna elk jaar doe ik dit. Enerzijds leuk, anderzijds kan ik altijd terug kijken wat precies uit bestond.

Foto van vandaag:
Foto behorend bij blog

Foto van 2010:
Foto behorend bij blog

Er zit nu veel minder c.q. geen van de oranje grote brokken in het voer en geel en groene kleur van deze brokken is anders geworden. Er zit nu ook grijze grote ronde staven in. Voor mijn gevoel is de verhouding ook wat anders.

Creatief met voer zoals ik deze fotoreeks noem:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Langste dag van het jaar 
zaterdag, 21 juni, 2014, 9:41 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Terwijl ik de voetbalwedstrijd Duitsland x Ghana (WK 2014) kijk, wordt het donker. Dit om 22:40... Vandaag is weer die bijzonder dag: de langste dag van het jaar. Altijd een bijzonder moment, vanaf nu worden de dagen weer korter.

Het jaar is heel bijzonder qua weer. Het is zo lang stabiel qua weer. Eigenlijk vanaf vorig jaar al. We hebben geen winter gehad! Qua gasverbruik zit ik pak weg 275 kub minder gasverbruik. En dat is veel. Bij het verzorgen heb ik ook geen last van de wind. Waar ik wel eens over schrijf dat de wind op de achterdeur staat waardoor ik bij het verzorgen de deur gesloten moet houden. Heerlijk lekker open. In de ochtend vind ik dat zo lekker. Dan is het nog fris en hoor je op de achtergrond de vogels. En tot heden... de hamsters hebben maar één dag gehad dat ze het te warm vonden.

Maar waar ik bang voor ben is dat het weer nu omslaat. We zitten nu net in een week met wat kouder weertype en dat houdt even aan. Ik zeg al de hele tijd: je zult zien dat wanneer ik vakantie heb, dan regent het. En dat is over drie weekjes... Ik ben er aan toe om eerlijk te zijn.

Op mijn werk is het nog steeds druk en ben ik betrokken bij diverse interne projecten. Tevens help ik veel anderen en dat zorgt ervoor dat ik van de hak op de tak werk en niet echt toe kom aan mijn eigen werk. Op dit moment ben ik bezig met een advies tool. En binnenkort ga ik verder met het ontwerpen van versie 2 van de opdrachtmanager. Vorig jaar heb ik samen met een paar collega's een samenstel tool ontwikkeld dat de opdrachtmanager heet. Ik ben de kartrekker van dit en begin dit jaar is dat uitgerold. Dit met tevredenheid!

En hoe gaat het met de hamsters?, erg goed moet ik zeggen. Ze fokken te goed. Dit sinds ik een mix van voer gebruik. Ik mix namelijk Kona Corn met Witte molen dwerghamstervoer. En dat heeft gezorgd dat ze veel vruchtbaarder zijn. Misschien komt het ook wel beetje door het weer. En nu dat de WK is, wordt er veel minder hamsters verkocht. Dit komt ook een beetje dat wij in het Oosten een vroege vakantie hebben. Mensen stellen de aankoop uit.

Dit jaar heb ik weinig hamsterfoto's gemaakt. Weet je, dit is eigenlijk vanaf vorig jaar zomer toen mijn hamster Oompa Loompa overleed. Ik zette haar elke dag op de foto en ze overleed veel te vroeg. En ik was ff helemaal klaar hiermee. Binnenkort maar eens weer wat foto's gaan maken. Ik zit te wachten op de nieuwe Canon 7D Mark2. Dat zal eveneens een impuls geven dat ik wat meer foto's ga maken.

En nu, 23:00, is het pikke donker buiten. Het is zomer! En ik hoop dat wij nog veel mooie zomerdagen tegemoet kunnen zien.
Aangeboren, maar niet geërfd 
vrijdag, 13 juni, 2014, 9:34 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Dit artikel van de website Wetenschap24, door Arnout Jaspers (Wetenschapsredactie NPO), is zeer interessant!


Aangeboren, maar niet geërfd

Verrassend veel genetische afwijkingen zijn vers.

Kinderen die zwaar geestelijk gehandicapt geboren worden, hebben hun genetische afwijkingen vaak niet geërfd van hun ouders.

Voor veel aangeboren afwijkingen is inmiddels bekend welk gen-defect hiervoor verantwoordelijk is. Toch komen nog steeds veel kinderen ter wereld met zware geestelijke handicaps zonder dat de oorzaak gevonden wordt. Een internationaal onderzoek, onder meer door genetici van de Radboud universiteit in Nijmegen en de universiteit van Maastricht brengt nu nieuwe genen in beeld die hierbij betrokken zijn. Een verrassend groot gedeelte van de afwijkingen blijkt bovendien niet geërfd van de ouders, maar betreft verse mutaties in het DNA.

Het onderzoek betrof een selecte groep: 50 ernstig geestelijk gehandicapte kinderen bij wie de handicap niet aan één van de bekende gen-defecten te wijten was. Van deze kinderen en hun gezonde ouders werd het complete genoom afgelezen. Tien jaar geleden zou dat nog onhaalbaar gewest zijn, qua kosten en tijd, maar tegenwoordig kan dat.
De vergelijking onthulde per genoom liefst 4,4 miljoen SNV’s (single nucleotide variations, verschillen op overeenkomstige plaatsen in het genoom die maar 1 ‘letter’ lang zijn) en 276 CNV’s (copy number variations, langere fragmenten DNA die dubbel of nog vaker voorkomen) . Lang niet al die verschillen hebben gevolgen voor het kind, omdat een groot deel van het DNA in het genoom geen functie heeft (althans, voor zover nu bekend). Een groot deel (97%) van de SNV’s die wel invloed hebben, waren al bekend uit ander onderzoek.

Niettemin identificeerde het team met een hoge graad van waarschijnlijkheid 82 nieuwe SNV’s die een relatie hebben met een geestelijke handicap. Ook konden ze afleiden, dat meer dan de helft van genetische afwijkingen bij deze groep kinderen nieuw was, in de zin dat de ouders er geen drager van zijn: de mutatie komt niet in hun lichaamscellen voor. De nieuwe mutaties zouden kunnen zijn ontstaan bij de celdelingen in de ouders die nodig zijn om eicellen of sperma te produceren, of tijdens de ontwikkeling van de bevruchte eicel tot een embryo.

Dit laat zien, dat zelfs het feit dat de ouders geen drager zijn van mutaties die geestelijke handicaps veroorzaken, geen garantie is om een gezond kind te krijgen.

Genome sequencing identifies major causes of severe intellectual disability, Joris Veltman e.a., Nature 5 juni 2014