Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Trillen van zwarte Rusjes en hoe moet je ermee fokken? 
zondag, 19 mei, 2019, 4:00 pm - Russische
door Martin Braak
Laatste tijd hoor je vaker over zwarte Russische dwerghamsters die tussen de 10 en de 18 maanden beginnen te trillen. En het trillen langzaam erger en erger wordt. Tussen de gevallen zullen ook problemen zitten die een ander oorzaak kennen. Maar gemiddeld gezien gaat het om een defect dat pas later tot uiting komt. In mijn ogen heeft het niet te maken met het mank lopen wat een ander defect is. Maar wanneer ze trillen, lopen ze anders. Het lijkt op reuma of dat ze geen controle meer over hun beweging hebben en daarom grote stappen maken.

Foto behorend bij blog

Een gedachten die speelt is of we niet te maken hebben met een gebreksziekte. Ik ga ervan uit dat dit niet het geval is, maar we moeten wel in de gaten houden wat ze precies te eten krijgen. En of een relatie hiermee is. Zelf voer ik Witte Molen en een paar andere gevallen was dit eveneens zo.

Uitgaande dat het een defect is, hoe moet je ermee fokken? Bij de aantal wat bij mij opgetreden zijn, constateer ik dat het mogelijk dominant is. Het kan natuurlijk recessief zijn, want alle zwarte Russische dwerghamsters stammen van elkaar af. Ik zou één stamboom delen.

Foto behorend bij blog

Laatst las ik iemand op Facebook schrijven dat stambomen in de kleindier fokkerij onzin is. Je ziet nu hier waarom het geen onzin is. Als je maar zinvol toepast. Ik leg per dier vast wanneer de hamster geselecteerd is, bijzonderheden in zijn leven en wanneer hij overleden is. In de stamboom komt donkergrijs als kleur te staan indien een hamster binnen een jaar overleden is. Hierboven zijn alle kleuren lichtgrijs. Per defect geef ik een kleur. Zodat je in de stamboom direct ziet welk defect er aanwezig is. Lichtblauw is het trillen.

We weten dat dragers van zwart het trilprobleem niet krijgen. Je ziet drie keer de registratie van trillen. Allemaal aan één kant. De overige zijn gewoon normaal oud geworden en is het trillen niet geconstateerd.

Het kan nog steeds recessief zijn en dat een deel van de populatie het defect heeft, maar ik ga nu even uit van een dominant defect. Wat je bij dit soort dominante defecten kunt doen is voornamelijk met oude mannen te gaan fokken. Wanneer een zwarte Russische dwerghamster man van 14 maand niet trilt, dan is de kans dat hij gaat trillen zeer klein. Sommige gevallen beginnen pas bij 17-18 maand namelijk. En als een man van 14 maand niet heeft en niet krijgt, dan kent hij ook het defect niet als het dominant is. En als het recessief is, dan weet je dat hij slechts één gen van het defect heeft.

Een oude zwarte man van 14 maand kruis je terug op een totaal ander lijn. Je fokt daarmee een drager zwart. Dat doe je tevens met een ander en je vormt een koppel drager zwart. Daaruit selecteer je een nieuwe zwarte man en die laat je eerst oud worden.

Het heeft nog een aantal jaren nodig om een goed beeld te krijgen van dit defect. Door consequent te selecteren moeten we dit eruit selecteren.

Foto behorend bij blog

Afgelopen 16 maand is via Google 88 keer een pagina bekeken m.b.t. tril probleem. Je ziet een lichte stijging in 2018 en later qua zoeken.
Kuifje, een update 
zondag, 5 mei, 2019, 8:04 pm - Russische
door Martin Braak
Het is alweer een tijdje geleden dat ik of de kuifjes geschreven heb. Op dit moment heb ik één kuifje als Russisch dwerghamster.

Foto behorend bij blog

Het gaat goed met haar. Ze is wel klein gebleven qua type en bouw en ze heeft slechts één nest gekregen. En twee keer raden... geen nieuw kuifje. De ouders van haar hebben nog een paar nesten gehad en ook daarin zat geen nieuw kuifje. Ik heb twee jongen afkomstig van de moeder met kuifje onderling gekruist, inteelt dus. Maar ook dat leverde geen nieuwe kuifje op.

Het moet wel genetisch zijn. Toch? Zo nu en dan wordt een nieuwe kuifje geboven. En toch lukt het zowel mijn broer Peter als ik niet om ze terug te fokken.

Foto behorend bij blog

Het is waarschijnlijk niet erfelijk of het is zodanig genetisch dat je het niet 123 terug fokt. Dat het afhankelijk is van meerdere genen.

Foto behorend bij blog
Mutantenfokkerij, een nieuw woord geïntroduceert door Universiteit Utrecht 
zondag, 28 april, 2019, 8:50 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op 18 november 2018 heeft de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht hun bevindingen over het fokken van designerkatten zoals de Bambino Sphynx kat beschikbaar gesteld. Deze bevindingen worden gebruikt t.b.v. de discussie of bepaalde katten- en hondenrassen gefokt mogen worden. In dit schrijven wordt ook het woord mutantenfokkerij gebruikt. In mijn ogen zijn zowel designerkatten, design dieren als mutatenfokkerij emotionele negatieve woorden die doelbewust gekozen zijn.

Artikel 3.4 Fokken met gezelschapsdieren, besluit houders van dieren

In artikel 3.4 lied 1 staat dat het is verboden om te fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. In lid 2 staat dat bij het fokken ingeval, voor zover mogelijk, voorkomen moet worden dat ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen. En in ieder geval, voor zover mogelijk, moet voorkomen worden dat uiterlijke kenmerken worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen die schadelijke gevolgen hebben voor welzijn of gezondheid van de dieren. Tevens staat in lid 2 dat zoveel mogelijk voorkomen moet worden om dieren met gedragsproblemen te fokken.

De Bombino Sphynx kat

Dit is een haarloze kat en heeft korte pootjes net zoals de Munchkin kat. De soort wordt doelbewust gefokt en het gaat om twee dominante overervende (letale) mutaties.

De problemen:
1. Haarloos en korte poten brengt welzijnsrisico's met zich mee;
2. Door haarloos en korte poten kunnen gezondheidsproblemen geven zoals huidbeschadiging;
3. Door haarloos te zijn kan er gedragsproblemen ontstaan;
4. Door haarloos te zijn, zijn de zintuigen minder intens en wordt welzijn belemmerd.

Snorharen vormen een vitaal onderdeel van de zintuiglijke waarneming en daarmee het gevoel van veiligheid. In Duitsland is het verboden om te fokken met katten zonder snorharen.

Mutantenfokkerij

Volgens het schrijven wordt er bewust gefokt met schadelijke erfelijke kenmerken. Ze gebruiken het begrip mutatenfokkerij omdat bij het fokken doelbewust ouderdieren worden geselecteerd met mutaties. En in hun context spreken ze over mutaties die leiden tot schadelijke erfelijke kenmerken.

Emotie via woordkeuze

In het schrijven staat "design katten" en "mutantenfokkerij". Beide zijn woorden die emotie aangeven en niet waarom het gaat. Design katten is een negatief woord voor een raskat. Het gaat hier om een raskat die op uiterlijke kenmerken is geselecteerd. Elk soort hond of kat die in Nederland gefokt wordt, is ontstaan door mutaties. Anders zou een hond een wolf zijn. Het gaat dus niet om mutaties.

Ik ben het eens met dat niet gefokt moet worden met uiterlijke kenmerken die het welzijn en gezondheid benadelen van dieren. Maar dan moet er wel objectief onderzocht worden.

Link deskundigenverklaring

Link: https://www.licg.nl/media/3837/deskundigenverklaring-mutantenfokkerij_designerbreed-bambino-sphynx_van-hagen-en-de-gier-2018.pdf

Foto behorend bij blog

Mag in de toekomst wel of niet meer gefokt worden met design knaagdieren?
Exoknaag, de 13e NKV Bokaal, wederom op 1e Paasdag 
dinsdag, 23 april, 2019, 9:35 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 1e Paasdag werd wederom het grote evenement Exoknaag gehouden. Ik heb lange tijd getwijfeld of ik wel heen zou gaan. Het is de eerste lange weekend dat ik vrij ben en wilde eigenlijk gewoon ff uitslapen, rustig aan doen, dingetjes wat is blijven liggen doen. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik toch mee ging. Op het laatste moment heb ik de knoop doorgehakt en gelukkig had ik alle batterijen van de camera opgeladen en was ik wel voorbereid.

Foto behorend bij blog

Aangekomen was het direct van ouds gezellig druk. Mensen staan in de rij, de dieren werden beoordeeld, entree kaartjes halen en de tafel vinden. Maar ik had één ding voorspelt: er wordt stevig door externe partijen gecontroleerd. Exoknaag is namelijk heel negatief in het nieuws geweest. Ramdam had met een verborgen camera op Exoknaag gefilmd en op TV laten zien dat je de gekste dieren op Exoknaag kon kopen. Zonder dat jezelf inleeft. In de politiek werd hier tijd aan besteed en daarom was het D-Day voor de boa's. Boa staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar en zij zijn bevoegd om te controleren. Zij beoordelen namelijk of de regelgeving rondom dieren wordt nagekomen. Op het evenement gingen hebben ze een aantal hobbyfokkers en ingeval één ondernemer aangesproken en geïnterviewd. Hun naam en adres is genoteerd en er is gevraagd naar de situatie. Zij gaan waarschijnlijk thuis ook bezocht worden om zo te beoordelen of zij bedrijfsmatig met dieren bezig zijn en of ze gecertificeerd zijn.

Begrijp mij goed, ik vind controle een goede zaak. Maar wat wordt nu gedaan? Ze pakken de hobbyfokkers aan. De ondernemers die daar stonden hebben het prima voor elkaar en zijn gecertificeerd. Zij verkopen deels dieren die zij niet zelf fokken. Maar importeren uit het buitenland. Vaak niet direct zelf en de dieren kennen dus veel reistijd, van handelaar naar handelaar. Zij worden gefokt in omgevingen waar geen toezicht is. De hobbyfokker die in Nederland gevestigd is, die is niet gecertificeerd. En daar beginnen zij discussies mee te voeren voordat men bij ministerie zelf bepaald hebben wat nu bij kleine onschuldige knaagdieren bedrijfsmatig is. Een hobbyfokker kan veel dieren hebben omdat er een noodzaak hiervoor is, maar dat betekent niet automatisch dat hij bedrijfsmatig bezig is. Zijn doel van fokken is totaal anders dan beroepsfokkers. En dat laatste vind ik een woord dat in de wet moet komen staan.

De schildpad die een vinger af kan bijten en zo zonder papieren verkocht wordt. Een muis met een mooie tekening die zonder papieren verkocht wordt. Die muis wordt verkocht aan een persoon die de muis als huisdier gaat houden of er mee wil fokken. Anders gaat de muis als slangenvoer weg. Misschien begin je nu te begrijpen waarom ik de controle goed vind, maar de manier waarop dit gaat totaal fout vind! Het gaat om de wantoestanden, het moet gaan om de beroepsfokkers die fokken om te verkopen. De wet kent een element van welzijn voor dieren, verantwoordelijk fokken en bedrijfsmatig bezig zijn. De boa's waren op zoek naar bedrijfsmatig bezig zijn. En dan moet je de hobbyfokker direct gerust stellen dat wanneer zij met een hobbydoel fokken en kunnen aantonen dat ze niet bedrijfsmatig bezig zijn, geen probleem is. En dat ze tevens willen weten of er verantwoordelijk gefokt wordt en dat dierwelzijn niet in gedrang komt.

Foto behorend bij blog

Wat mij opviel was dat om 10 uur ze weg waren. Ze hebben een aantal aangesproken en toen eenmaal de deur voor de toeschouwers open was, waren ze verdwenen.

Op de keuring waren er een kleine 200 dieren ingeschreven. Om precies te zijn 186 of 187, ik ben het aantal vergeten. Katja keurde de Campbelli dwerghamsters, Aly de Syrische hamsters, Bertus de muizen en de ratten en Jan de gerbils. Wat had Jan een prachtige manier van keuren. Complimenten zeg! Hij laat de gerbil vrij op een plankje bewegen en de gerbils waren allemaal heel rustig. Bertus keurt altijd naar zich zelf toe en omarmt. Katja keurt altijd met een tapijtje die ze draait.

Bij de Campbelli dwerghamsters waren er veel verschillen in type en bouw. En werd geregeld genoteerd dat het te Russisch uitzag. Dit komt deels door verkeerde selectie. Een persoon gaf aan de kleine staartjes mooier te vinden waardoor de selectie verkeerd is. En doordat het om hybride dieren gaat. De Mandarijn hybride Campbelli's zagen veelal nog meer Campbelli uit dan de anderen. En dat is een compliment voor Joep en kritiek wat er nu met de Campbelli's langzaam gebeurd. Ik heb jaren geleden al geschreven en laatste paar keer herhaalt, de Campbelli's groeien langzamerhand naar de Russische dwerghamster toe en verschil wordt steeds kleiner. Joep is van mening dat de hybride Mandarijnen nauwelijks hybride eigenschappen kent, ook niet als je inteelt met elkaar doet. Ik ben iemand die de kleinste details ziet en zie per jaar verbetering. Dat wordt door manier van fokken en selecteren geregeld. Wat we bij de Russen zien is dat 15 jaar later we nog hybride eigenschappen zien, ook al hadden de voorouders een perfecte uiterlijk. Ik ben daarom een project opgestart met de Beige hybride Rus. Om te laten zien dat ze nog steeds draaikoppen hebben, een hybride eigenschap van deze kleur. Dit na 15 jaar. Ik heb eentje bemachtigd die compleet onverwachts uit een goede lijn is gerold en in stamboom voorgaande generaties nergens beige/vies bruin te zien is. Maar nu weer verder over de Exoknaag.

Voorbeeld van een "Rus" type bij de Campbelli dwerghamster
Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters waren ook weer prachtig! Alhoewel een Goudkleurig exemplaar te donker was en een verkeerde onderkleur had. Maar prachtig exemplaar hoor! De gerbils waren echt heel mooi. En ik heb prachtige foto's van gemaakt. Aantal Russische dwerghamsters, gekeurd door Aly, waren beperkt. Terwijl ze aan het keuren was, was ik aan het praten en Anneke aan het helpen. Dus ik heb weinig Rusjes op de foto gezet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's die ik op Exoknaag heb gemaakt, heb ik niet met mijn Macro lens gemaakt. Ik wilde mijn nieuwe Canon lens 17-70 testen. Vorig Exoknaag had ik de lens vergeten mee te nemen. Ik wist niet precies hoe de foto's lukten. Maar dacht laat ik gewoon alle foto's hiermee maken en kan ik er wat van leren. De eerste deel van de foto's heb ik met F4.5/F5.6 gemaakt en later iets gaan verhogen naar 7.1.

Ik wil alle helpers van de NKV Bokaal enorm bedanken voor hun inzet. Zonder hun is dit evenement niet mogelijk en mensen zien van buiten af niet hoeveel inspanning zij verrichten om dit te organiseren.
Overlijden Melissa Chamberlain, fokker en keurmeester uit Engeland 
maandag, 22 april, 2019, 5:13 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag las ik het trieste bericht dat vanmorgen Melissa Chamberlain overleden is. Melissa Chamberlain fokte zowel Russische als Campbelli dwerghamsters.

Foto behorend bij blog

Melissa heb ik 15 jaar geleden via email leren kennen. Ze was zeer deskundig in het fokken met hamsters. Augustus 2009 hebben wij hamsters geruild. De Engelse lijn is ontstaan uit vier Russische dwerghamsters afkomstig van haar en Justine. Zo zal haar dieren nog altijd mee gefokt worden via mijn Engelse lijn. Zij was blij met mijn dieren, dat liet ze zo nu en dan via hints weten. Zij was een meesteres in het selecteren en won daardoor vele prijzen.

Foto behorend bij blog