Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamsters geen porfyrine? 
zondag, 31 mei, 2015, 7:46 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Bij tamme ratten worden oude rode bloedcellen en beschadigde rode bloedcellen in het lichaam opgeruimd. Bij dit proces wordt bij de rat hemoglobine afgebroken. Hemoglobine is een stof wat ervoor zorgt dat rode bloedcellen zuurstof kan transporteren. Bij afbraak van hemoglobine wordt een rode kleurstof gemaakt: porfyrine. Deze stof wordt via een klier onder de ogen, genaamd de harderse klier, via het traanvocht uitgescheiden. Dit is aan een rode kleur bij de ogen en aan het uiteinde van de snuit te zien. Bij stress of ziekte kan deze klieren actiever worden. En bij het weg wassen, komt dit ook op de uiteinde van de snuit waar de neus zit. En dan wordt het neusje rood van kleur. En dit is geen bloedneus.

Ik zie soms bij het fotograferen dat Syrische hamsters eveneens een rood neusje krijgen. En dat dit geen bloedneus betreft. Ik google hierop en vond alleen informatie dat de hamster dit niet heeft (oud forum topic 2005). Ik vraag het mij af!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

EDIT:
Sylvia heeft op het hamsterforum een reactie gegeven op een oud topic. Ze heeft aan dat hamsters dit ook hebben. "Zoek maar op "Harderian gland", dan vind je diverse artikelen hierover. Ook hamsters hebben een Harderian gland, die porphyrine afscheidt. Zie bv: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546807".

"We have investigated the development of the Harderian glands of female Syrian hamsters from birth to 8 months of age. The effects of melatonin injections on Harderian gland histology and porphyrin deposits of female hamsters exposed to two different temperatures were also studied."

Ik had niet anders verwacht!
Rex satijn ratten: groeiachterstand door te korte snorharen? 
dinsdag, 26 mei, 2015, 8:43 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Als freaks was ik met mijn broer aan het praten over haarvariaties en de effecten op de snorharen. Snorharen zijn essentieel voor het leven van bijvoorbeeld een tamme rat of hamster. Bij tamme ratten beginnen de snorharen al te groeien als het embryo twaalf dagen oud is. Als ze geboren worden, dan hebben ze al snorharen die functioneel zijn, echter nog niet kunnen bewegen. Maar ze vinden wel de moedertepels mee. Pas later, tussen de 12 en 13e dag, kunnen ze de snorharen bewegen.

Bij rex en fuzz, haarmutaties die bij de tamme rat voorkomen, zijn de snorharen gekruld. Zolang ze niet tegen het lichaam aandrukken en zolang ze maar lengte hebben, functioneren ze. Wel is het zo dat ze minder luchttrillingen opvangen en vermoed wordt dat ze geen geluidstrillingen waarnemen op moment dat ze gekruld zijn. Maar het aanpassingsvermogen is zo groot, dat ze de snorharen kunnen gebruiken voor het navigeren.

Mijn broer merkte op dat satijn rex ratjes groeiachterstand hebben. Hij vertelde dat in een nest met zowel rex satijn als normale, de normale ratjes gewoon groeien. We vermoeden dat dit aan de te korte snorharen ligt. Satijn zorgt voor een zachter haar en rex zorgt voor vertraging van groei. Het zou kunnen dat deze combinatie ervoor zorgt dat de snorharen moeilijker door de huid groeien en bij de geboorte eigenlijk te kort zijn om de tepels te vinden. En dat de snorharen nog wel bijkomen qua lengte en sterkte.
Dode muis of rat gevonden? Keutels gevonden? Pas op: Hantavirus! 
zaterdag, 23 mei, 2015, 9:33 pm - Overige
door Martin Braak
In Nederland, Overijssel, Twente, is het Seoel Hantavirus geconstateerd. Dit is voor de mens een zeer gevaarlijke virus. Het kan namelijk voor hoge koorts en voor ernstige nierfunctiestoornissen veroorzaken. Gelukkig wordt niet iedereen besmet met dit virus ziek!

Wat het virus zo gevaarlijk maakt, is de lange overlevingsmogelijkheid buiten een host. Het virus kan door ratten en muizen meegedragen worden. En het virus wordt via urine, speeksel en poepjes uitgescheiden. Het virus kan, afhankelijk van het weer, wekenlang in het milieu overleven. En mensen kunnen het via stof dit inademen. Het is daarom belangrijk dat wanneer je een dode rat of muis vindt, of zelfs poepjes, je dit voorzichtig opruimt c.q. schoon maakt. Voorkom dat bij het opruimen gaat stoffen. Dus niet met de bezem heen en weer, maar spoel het met water eerst goed nat.

Er zijn verschillende Hantavirussen bekend waaronder ook eentje die tot longproblemen kan leiden. Gelukkig is het een virus dat niet van mens op mens gaat. In Nederland worden per jaar slechts pak weg 20-25 besmettingsgevallen geconstateerd die tot problemen leiden. Maar omdat nu bij de ratten in Overijssel dit type virus geconstateerd is, gaat men ervan uit dat het virus verder in Nederland verspreid wordt en dat het aantal besmetting kan gaan stijgen.

De meeste mensen worden niet ziek van het Hantavirus. Als iemand toch ziek wordt, zijn de klachten: spierpijn, hoofdpijn, koorts, misselijk, gevoel of je griep krijgt.

En als de virus tot nierproblemen leiden: hoge koorts, braken, pijn in de buik en in de zij, niet goed kunnen zien.
Een nuttig vochtig neusje 
woensdag, 20 mei, 2015, 8:45 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Knaagdieren zoals hamsters en ratten kunnen heel goed ruiken. In het wild kunnen ze nog beter ruiken indien zij juist gepositioneerd staan: in de windrichting. Ze kunnen aan de snorhaar trillingen voelen waar ongeveer de wind vandaan komt. Maar er is nog een handigheidje: een vochtige neus. Uit onderzoek is gebleken dat het vochtige neusje een functie heeft, namelijk de windrichting voelen. Daardoor weten zij waar de wind vandaan komt en kunnen ze positioneren richting de wind en de geuren opvangen.
Tepelinfectie en een huisje 
vrijdag, 15 mei, 2015, 4:52 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen 10 mei hield Marika / Drdpets / Hammiehamsterforum weer een hamstermeeting. Ook al was het groepje klein, het was wederom mega gezellig. Ik hoop dat we deze meetings vaker gaan doen! Het is daarnaast ook zeer leerzaam. En soms ga je over dingen nadenken waar je nooit bij stil gestaan hebt.

Er waren twee onderwerpen waar we het over gehad hebben: tepelinfecties en software voor stamboomregistraties.

De tepelinfecties werden uitvoerig besproken. Zoals over wanneer je het constateert. Wat gemiddeld het verloop is. Wat genetisch kan zijn, etc. Bij dit onderwerp kwam het luchten ter sprake. Tja, daar had ik nog nooit over nagedacht! Weet je, mijn fokdieren hebben geen huisje. Ze hebben een natuurlijk bodembedekking waar ze een nest van maken. En het nest is gewoon open. Maar er zijn fokkers die een huisje in de kooi hebben staan. En dit doelbewust doen zodat het nest niet verplaatst. Daarbij werd opgemerkt dat het huisje niet te klein moet zijn en voldoende open moet zijn voor ontluchten. Want anders kan het een bron voor bacteriën en schimmels zijn. Van binnen is het warm en kan het vochtig zijn.

Vroeger zag ik het verplaatsen van een nest ook als nadeel. Tegenwoordig accepteer ik het. En als daardoor een jong overlijdt, dan accepteer ik dat ook en voel ik me niet schuldig. Want dat gebeurd soms. Vooral als het nest midden in de kooi gemaakt wordt en langzaam verplaatst. Wat ik trouwens vroeger deed, was het plaatsen van twee voerbakjes. Tegen het nest aan. Daardoor krijgt het nest veel stevigheid, kunnen de jongen niet weg, kan het nest niet langzaam verplaatsen en de jongen hebben voer dicht bij de hand.

Ook werd als nadeel gegeven dat na de geboorte de moederhamster het nest verplaatst en alles omspit. Met zo'n huisje gebeurd dit niet. Eigenlijk zie ik dat niet als voordeel. Bij de geboorte komt wat bloed vrij, wordt de nageboorte opgegeten etc. Dat ze daarna het nest verplaatst, houdt ook direct in dat dit een schoon nest is. Wel is het zo dat het voor kan komen dat de moederhamster de kooi gaat omspitten. Op zoek naar geboren jongen. Daarvoor vind ik zelf dat de kooi niet te groot mag zijn. Een meter lange kooi zorgt ervoor dat ze de jongen niet goed kan vinden. Tevens ook de jongen niet altijd hoort.