Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«April 2021»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.059
    Vandaag: 25
    Gisteren: 59
De combinatie gevlekte Russische dwerghamster met Merle 
zondag, 25 april, 2021, 7:35 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn broer Peter heeft van een dierenwinkel een dwerghamster terug gekregen c.q. geruild. Hij was te oud geworden en de dierenwinkel wilde hem niet meer. Aan de mutatie te zien kwam hij niet van ons vandaan. Het gaat om een gevlekte Russische dwerghamster en beide fokken die al jaren niet meer.

Mijn broer heeft gekozen om een test te doen. Het ging om een mannetje en hij wilde zien wat impact is met de mutatie Merle. Ik zei al tegen hem: dan krijg je een Russische dwerghamster met heel veel vlekjes. Terwijl de gevlekte Rus uit de dierenwinkel nauwelijks gevlekt is.

En jawel hoor. In het nestje zat inderdaad een Merle met heel veel vlekjes.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Maar hou zou dit kunnen? Er zijn twee genen bekend die het het proces regelen van de vachtkleur. De eiwitten die door deze genen worden aangemaakt en aangestuurd, zijn betrokken bij het metabolisme van koper in het lichaam. Koper maakt deel uit van het enzym tyrosinase. Dit enzym zet animozuur om in pigment. Zonder koper kan er geen melanine gemaakt worden. Een bekende mutatie die voor een afwijking in het enzym tyrosinase zorgt, is albino. Bij albino is dier helemaal wit, albino zorgt voor dat het enzym tyrosinase inactief wordt. De haren worden daardoor geheel wit van kleur. Bontfactor, of wel gevlekt, zorgt voor dat bepaalde delen van het lichaam pigment niet gevormd kan worden. En Merle kent eveneens gebieden waar een mankement is waardoor pigment niet gevormd kan worden. Vermoedelijk versterkt beide mutaties het probleem van het proces van het aanmaken van pigment. Waardoor er meer witte haren zijn.
Mijn Paasverhaal 
maandag, 5 april, 2021, 7:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Pasen begon voor mij op zaterdag. Afgelopen week had ik het erg druk en had ik daarom weinig tijd voor de verzorging van mijn dieren. Ik had mij voorgenomen om zaterdag alles schoon te maken. Terwijl ik aan het werk was, werd er aangebeld. Er stond een vrouw met een doos vol lekkers met de paaswensen van Eshuis Accountants en Adviseurs. Ik had nog niet gegeten en de lunch doos kwam als geroepen. Ik aarzelde niet en begon direct lekker te eten. En door de dag heen heb ik bijna alles opgegeten.

Zondag 1e Paasdag was eest even vreemd. Ik had in de ochtend niet niets gepland en na ontbijt dacht ik wat zou gaan doen. Ik ben rustig begonnen met het schoonmaken van de drinkflessen en heb die dag vier films gekeken. En dat doe ik niet heel vaak. De film De Beentjes van Sint-Hildegard waarin Herman Finkers een hoofdrol speelt, vond ik erg leuk. Niet om het verhaal, maar om het dialect te horen. En het doet me dan veel aan vroeger denken, hoe mijn ouders dingen zeiden.

2e Paasdag was de dag van de gezelligheid. Al iets over 11 uur in de ochtend kreeg ik een smsje dat Susan met haar vriend gearriveerd waren. Ik was net klaar met de verzorging van de hamsters en was even aan het programmeren. Ik ben namelijk bezig om de website www.AllesOverRatten.nl opnieuw op te bouwen. De gezelligheid bestond uit (bij)praten, Monopoly spelen en lekker eten van de restaurant Kir-Royal.

Ik had tegen Susan al voorspelt dat het zou gaan sneeuwen. En precies toen ik naar Peter ging begon het te sneeuwen. Grote vlokken uit de hemel. Een bijzonder moment, want wij krijgen echt niet zo vaak te maken dat het op Pasen sneeuwt. In 2013 hadden wij een witte Pasen. Maar dit gebeurd niet zo vaak. En het kan zomaar zijn dat het weer tientallen jaren duurt voordat wij weer sneeuw op Pasen hebben. Ook tijdens het Monopoly spelen had ik een prachtig uitkijk. Het leek wel Kerst! En ook in de avond grote witte vlokken en het bleek ook nog eens op de natuurlijke oppervlaktes zoals bomen en gras liggen. En helemaal bizar is dat een verkeersalarm code geel afgekondigd is. I.v.m. windstoten en sneeuwbuien. Ik heb heerlijke warme chocolade gedronken terwijl ik ff voor de raam ben gaan zitten. Kijken naar de natuurlijke theater schouwspel.

Het doet me ook aan een droom van afgelopen week denken. Ik stond voor de deur van een klooster. En ik belde aan. Een monnik deed de deur open. Ik zei dat het een heel bijzonder gevoel had en vroeg of ik een rondleiding kon krijgen. Maar natuurlijk, loop met mij mee, zei de monnik. Terwijl we aan het lopen waren vroeg de monnik aan mij: geloof jij? Ik vertelde dat ik Rooms Katholiek opgegroeid ben en dat ik niet meer naar de kerk ging. Daarop reageerde de monnik met: maar dat was niet wat ik vroeg, ik vroeg: geloof jij? Waarop ik reageerde: ja, ik geloof in God, ik geloof in lichaam en geest. En de monnik reageerde met een uitleg. Wij zijn de zonen en dochters van God, wij zijn allemaal kinderen van God. Wij zijn de handen van God. Wij zijn samen God. Jij bent een onderdeel van God. En doe daar iets goeds mee.

Niet dat ik vaak met het geloof bezig ben. Maar het raakt me altijd als ik iets mee maak wat vreemd en bijzonder is. Waaronder ook deze droom en ik probeer dan ook in mijn leven iets goed te doen. Wij zijn voor elkaar, wij helpen elkaar.

Foto behorend bij blog
Paasfoto's, jaarlijkse traditie 
zondag, 28 maart, 2021, 7:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Nog maar één week en dan is het Pasen. Ik dacht ow nee, ik heb nog geen Paasfoto's gemaakt. Maar in deze tijd heb ik geen zin om naar de winkel te gaan om eitjes te kopen. Dus dan maar weer mijn oude doosje met kuikentjes te voorschijn gehaald. Ooit een keer gekregen van mijn moeder die het bij de Blokker gekocht had.

De eerste paar foto's dacht ik ow die zijn heel leuk geworden. Maar eenmaal op de computer gezet zag ik dat de scherpte diepte niet mooi was. Helaas. De tweede serie was wat beter. Maar het was vandaag bewolkt en in huis te weinig licht. Ik kreeg het niet perfect voor elkaar.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze foto's doet me altijd denken aan de eerste keer dat ik een doosje met kuikens gebruikt heb. Ik had toen een Roborovski dwerghamster erin gezet en mijn broer stond erbij om hem te vangen als hij ging ontsnappen. Ik had hem nog niet ingezet of pats hij sprong weg. Gelukkig was mijn broer snel genoeg. Maar ik was ook snel genoeg en had hem op de foto! Deze foto is toen de wereld over gegaan. Helaas zonder mijn naam. Maar ach, het is altijd een leuk verhaal en ik kan er erg om lachen!

Foto behorend bij blog

Dit is de foto. En het lijkt zo dat hij stilletjes zit. Maar dat was dus niet het geval. Hij keek en floep weg was hij.

Campbelli dwerghamsters zijn andere type hamsters dan Rusjes, vooral onze zuivere exemplaren 
zondag, 28 februari, 2021, 8:46 pm - Campbelli
door Martin Braak
Al een tijdje verkoopt mijn broer Peter Campbelli dwerghamsters aan een aantal dierenwinkels. En afgelopen paar weken zijn er opmerkingen gemaakt dat zij niet zo tam zijn als Russische dwerghamsters. Ook via email kreeg ik toevallig zo'n vraag en opmerking. Houd de Campbelli dwerghamster wel van knuffelen?

Als eerst wij fokken met zuiver soort Campbelli dwerghamster waarbij geen enkel kleurmutatie ingefokt is. Ze zijn ook niet ingekruist met Russische dwerghamsters t.b.v. hun karakter. Ze zijn zeer sociaal en goed in kleine groepjes te houden.

De Campbelli dwerghamster is van nature een heel ander type dier. Er zitten ook knuffel exemplaren bij, maar gemiddeld is dat niet het geval. Ze houden ervan om voer aangeleverd te krijgen. Dat ze lekker kunnen bewegen en mooi de ruimte hebben. Maar als je een zuiver Campbelli dwerghamster pakt merk je al dat ze anders reageren. Ze kijken ook anders. Het kan ook voorkomen, vooral als je te vaak pakt, dat ze daarop gaan reageren. Ze gaan boksen. Het kan zelfs voorkomen dat ze zo onveilig voelen of onprettig vinden dat ze het laten merken door een korte bijt. Ze bijten niet hard door. En onze exemplaren lopen niet op je af om te bijten. Dat kwam in de jaren '90 veel voor.

Het zijn hele leuke dieren om in een grote kooi te houden. Liefst een terrarium waarbij ook een schuifdeur aanwezig is. Je kan dan gemakkelijk de kooi open doen en dat de Campbelli dwerghamsters naar voren lopen. Je kan dan voer geven. Je kan wat lekkers geven of wat extra nestmateriaal. Ze zullen langs komen lopen en dat vinden ze leuk. De kooi kan je heel leuk natuurlijk inrichten. En als je zeg maar drie tot vier Campbelli's in de kooi houdt zal je zien dat ze lekker met elkaar bezig zijn. Ze samen de kooi slopen en verbouwen. Dat ze hun nest bouwen. Dat ze samen lekker slapen. En er gebeurd van alles. Dat is leuk om naar te kijken.

Koop absoluut niet een Campbelli dwerghamster van onze zuiver lijn om als individueel te houden en daarmee te knuffelen. Ja ze zien er knuffelig uit. Maar een wolf vind ik ook lief uitzien evenals een vos. Maar het zijn geen honden.

Dierenwinkels moeten ze ook in een rustig omgeving houden en niet constant dat er op de ramen geklopt worden. En dat ze constant ff wakker gemaakt worden. Onze lijnen staan veel dichter bij de natuur. Ze kunnen pittiger van karakter worden als ze elke keer gestoord worden. Hoe veiliger ze voelen hoe rustiger ze zijn. Dat geldt tevens voor de groep grootte. Want hoe kleiner dit wordt, hoe onveiliger ze voelen. Ze moeten dan meer bewaken.

Verkoop dus deze zuivere Campbelli lijnen van ons niet aan te jonge kinderen.

Foto behorend bij blog
Zwart is zo lastig op foto te zetten 
zondag, 14 februari, 2021, 3:37 pm - Russische
door Martin Braak
De kleur zwart is heel lastig op foto te zetten. Als je flitst richting de hamster dan krijg je een heel onnatuurlijke foto. En flits je naar omgeving, dan worden ze niet altijd egaal mooi zwart op foto gezet. En wat je ziet is dat wanneer de foto gelukt is, er heel veel rommel / viezigheid heel duidelijk op de hamster zichtbaar is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is een Zwarte Russische dwerghamster gefokt uit een Mandarijn drager zwart en terug gefokt op zuiver Rus. Of wel er zit één extra generatie tussen dat niet onderling met Zwart gekruist wordt. Inteeltcoëfficient berekent op 8 generaties bedraagt 3%.