Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Update: over coding, website en diversen 
zondag, 26 april, 2020, 7:47 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Op Facebook probeer ik geregeld met humor berichten te posten wat die dag gebeurd is. Voorbeelden hiervan zijn: In plaats van een paar muisbewegingen en -klikken, zeer uitgebreid uitleggen, woord voor woord #nieuwmaniervanuitleggen. En afgelopen weekend: 6 weken thuis werken, 7 weken niet op kantoor, hobbyplek is werkplek, #covid19-quarantaine.

Ik ben nog niet gewend aan het nieuwe manier van omgaan. Zo was ik afgelopen weekend voor het eerst weer eens op pad met mijn broer en waren we in Hengelo. Even langs de bakker, dacht ik. Er stond een rij buiten omdat er maximaal 10 mensen binnen mochten zijn. De winkel was afgebakend waar je als individueel mocht staan. Heel traag elke keer stukje verder. En het duurde 15 minuten voordat ik weer de winkel uit was. Ik heb mijn duurste doosje bonbons ooit gekocht want dat stond in de weg. En natuurlijk tompoezen voor Koningsdag. Maar ik kan je al zeggen dat ze op zijn. Te lekker om te laten staan.

Zoveel mogelijk thuiswerken als dat kan leidt voor mij dat ik alleen maar thuis aan het werk ben. En dat inderdaad mijn hobbyplek mijn werkplek geworden is. Relaxen is dan lastig want ik verzink graag weg met computeren. Internetten, nadenken, puzzelen, bekijken, terugkijken, hangend in mijn stoel met twee grote beeldschermen terwijl er muziek over de luidsprekers galmen. Maar om toch rust te vinden ben ik begonnen met het schrijven van versie 5 van mijn website. De huidige versie, zoals op moment van schrijven nu loopt, is versie 4. En versie 4 is in 2012 geschreven en op 20 december 2020 online gekomen. Ik had toen kerst vakantie en had het hele jaar inclusief lange zomervakantie hieraan gewerkt. En was dan ook een bijzonder moment om over te schakelen van versie 3 naar 4. Ow man wat was ik trots.

Zonder een script te runnen en werkelijk te zien uitvoeren, herschrijf ik nu de scripts. In mijn hoofd laat ik de programmeercode afspelen. Dit keer is het niet alles van a tot z schrijven, maar updaten van scripts. Aanpassen van scripts dat ze sneller lopen, dat ze logischer zijn en aanpassingen naar ander manier van werken met kennis van nu. Vandaag was ik bezig met het inlog script. Terwijl ik nadenk over hoe ik het zou willen hacken, herschrijf ik delen om het beter te beveiligen. Wat ik in 2012 al bedacht had is bijvoorbeeld als ik ingelogd sta op mijn computer en iemand zou mijn computer vanuit huis meenemen , dan logt mijn website automatisch uit. Vandaag heb ik nagedacht over sessie hacken en het overnemen van sessie van een ander. En het manipuleren van session variabelen als iemand toch lukt om sessie variabelen te beïnvloeden. Binnenkort schrijf ik wat meer over hoe het verder gaat lopen. Ik ben nog steeds niet uit of ik de layout ga aanpassen.

Ook heb ik besloten om de website op een wat duurder hosting te zetten met wat meer cpu kracht en database snelheid. Je kunt het iets merken. Qua bezoekers gaat het hard en er wordt veel verkeer gegenereerd.

Huidig situatie met het Coronavirus, realistisch opsomming:
- morgen 27 april staat de teller geregistreerde besmettingen op 3 miljoen
- er zijn 203.000 mensen geregistreerd met Coronavirus overleden
- oversterfte is zoveel meer dan de 203.000
- iets meer dan 25% van de besmettingen evenals overledenen is in het land USA
- in Nederland hebben ongeveer 3 tot 4% van de mensen het gehad
- op het vlak bejaardenverzorging heeft men de plank mis geslagen en hebben verzorgers bejaarden besmet
- als je Coronavirus hebt gehad en je klachten waren mild, dan heb je weinig antistoffen aangemaakt
- wereldwijd zien we herbesmettingen
- het is nog niet bekend wanneer je serieuze klachten hebt gehad hoelang de antistoffen werkzaam zijn
- het Coronavirus zou niet snel muteren, maar er zijn al diverse varianten van
- het Coronavirus is via lucht besmettelijk, aangetoond op een netsenfokkerij waar deze dieren besmet waren
- op plastic kan het virus drie dagen blijven zitten en mensen besmetten
- openbaar vervoer en 1,5 meter afstand houden gaat zeer lastig worden
- het schoon houuden van bijv. toiletten en individueel gebruik maken van werkplekken, kantoor 1,5 meter wordt heel lastig
- zomervakanties gaan niet door en als ze welk zouden kunnen, gaan veel mensen niet
- landen als Spanje en Italië moeten het hebben van inkomsten van toeristen
- evenementen in Nederland zijn tot 1 september verboeden
- op 1 september is het virus nog steeds en is de situatie niet gewijzigd
- er wordt aan pak weg 70 mogelijke vaccines gewerkt, waarvan 2-4 potentieel lijken te zijn
- normaal doet men 10 tot 15 jaar over het maken van een vaccin
- het is niet gezegd dat er een vaccin gaat komen
- als er een vaccin is ontwikkeld, dan is het een bizarre klus om 7 miljard mensen te vaccineren
- als we allemaal gevaccineerd zijn, is de kans dat een aangepaste variant van het virus de rond in gaat
- als in Nederland maar iets losser wordt, gaat de verspreiding weer sneller en worden er meer mensen besmet

Deze tijden zullen grote invloeden hebben op de toekomst en over tientallen jaren zullen ze het nog over hebben.

Foto behorend bij blog
Paar rattige foto's! #tammeratten #ratten #tammerat 
zondag, 19 april, 2020, 8:12 pm - Overige
door Martin Braak
Mijn broer Peter fokt tamme ratten en heeft geregeld prachtige jonge tamme ratjes te koop. Vandaag heb ik één van de tamme ratten op de foto gezet. Bij de tamme ratten komen verschillende kleurmutaties voor en ik vermoed dat dit aabbdd is. Of wel lilac. Je ziet dat het een beetje vergelijkbaar is met de kleur lilac bij de Campbelli dwerghamster of Russische dwerghamster. Kleurmutaties werken vaak hetzelfde, maar niet altijd. Bij de tamme rat is aapp champagne. En dat is bij de dwerghamsters dove.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En bij de Campbelli dwerghamster:
Foto behorend bij blog

Rat ziet soortgenoot liever niet lijden 
maandag, 13 april, 2020, 8:05 pm - Nieuws
door Martin Braak
In het blad Current Biology stond laatst een artikel over ratten en een onderzoek hoe empathie werkt. Het lijkt erop dat ratten elkaar lief hebben en om elkaar geven. Want als ze mogen kiezen tussen pijn geven of een aardige oplossing, dan kiezen ze voor het laatste.

De test die gedaan werd, was vrij simpel. De ratten werden geleerd om een hendel over te halen om snoepjes te krijgen. Op het moment dat de ratten hun voorkeur hadden ontwikkeld voor welk handel ze moeten trekken, kregen ze gezelschap. En als de rat nog aan hun lievelingshendel trok, kreeg de gezelschap een stroomstoot. Wat zielig of niet? En wat blijkt: de meeste ratten kiezen daarna om niet meer aan hun lievelingshendel te trekken, maar te kiezen voor hendel die geen stroomstoot geeft.

De wetenschappers weten niet waarom ze dit doen. Is het eigen belang om de ander te beschermen of is er echt sprake van empathie?

Foto behorend bij blog
Fijne paasdagen gewenst! #corona #blijfthuis #savechristmas 
zaterdag, 11 april, 2020, 8:59 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Morgen 12 april is het weer Pasen. Een bijzonder Pasen dit jaar: prachtig weer met het advies #blijfthuis. We zitten alweer vier weken in een intelligente lockdown. De kappers zitten dicht, horeca bedrijven zitten dicht, scholen zitten dicht, de mensen achter de kassa in de supermarkt zijn beschermt met een plastic glas en mensen moeten 1,5 meter van elkaar blijven.

Foto behorend bij blog

En dat termijn morgen prachtig mooi weer wordt met meer dan 20 graden. Heerlijk weer. Als ik op straat kijk zie ik spelende kinderen die nu totaal vergeten zijn wat er afspeelt. Ze hebben, lijkt het wel, vakantie. Vandaag was ik even in de supermarkt. Maar ook daar zag ik een groep van vijf mensen heel dicht bij elkaar praten. Zelfs omhelzen. Langzaam beginnen we te wennen en te vergeten. En het gaat nog wel even duren.

Hoelang gaat het duren? Helaas ben ik heel sceptisch en positief hierover. Het Coronavirus zal nooit verdwijnen. Of een vaccinatie moet zodanig werken dat iedereen antistoffen heeft en het virus niet veel aanpast. In het nieuws schrijven ze dat het Coronavirus niet snel muteert. Objectief bekken zijn er nu al 8 varianten. De vraag is natuurlijk of er nu al niet een variant aanwezig is die zodanig anders is dat je twee keer kunt krijgen. Net als de normale griep. daarom ben ik sceptisch, het virus gaat nooit meer verdwijnen.

Positief ben ik dat het aantal geïnfecteerden met milde klachten zeer groot is. Dat kan wel eens 95% zijn. Bij de eerste testen blijven nu al in bepaalde gebieden 15% van de mensen het gehad hebben. En het blijkt dat voornamelijk mensen met meerdere complicaties veel risico lopen om aan het Coronavirus te overlijden (en lees: mensen met overgewicht BMI >25 + complicatie zoals diabetes of hoge bloeddruk = groter risico). En het is hard gezegd, maar ruiim 60-70% op de IC overlijdt. Er overleven daar niet veel. We hebben IC bedden tekort. Nu hebben we redelijk aantal in Nederland, maar je kan de intelligente lockdown niet los laten want dan zijn er weer IC bedden tekort. Objectief bekeken hebben wij geen goede selectie en zijn wij niet hard en streng genoeg. We hebben voldoende IC capaciteit als we hard zijn. Ook al hebben we meer IC bedden, het aantal dat er aan overlijdt zal het zelfde blijven. Dat klinkt misschien vreemd. Maar dat is wel het verhaal. Want bij een tekort gaan we ineens wel hard zijn. En keuzes maken wie wel op de IC komt te liggen en wie niet. Eigenlijk doen we dat nu al, alleen wordt het niet aan de grote klok gehangen. Oude mensen wordt gewezen dat ze het niet gaan overleven als ze op de IC komen. En blijven daarom thuis. En als ze overlijden worden ze niet in de statistieken meegenomen. Want het Coronavirus is niet aangetoond.

Objectief gekeken zijn er slechts beperkt aantal mensen overlijden. Waarschijnlijk nog geen 0,4% van de totaal aantal besmette gevallen. Dat is relatief gezien niet veel. Absoluut aantal zeker veel. Maar een erge griep doet hetzelfde. Alleen komt dit niet in het nieuws en houden we daar geen tellers van bij.

Desondanks fijne paasdagen en blijf het objectief bekijken!
Zomaar wat Campbelli foto's  
zondag, 5 april, 2020, 9:12 pm - Campbelli
door Martin Braak
Zomaar een paar foto's van te genieten. Dit in de rare tijd van het Coronavirus en de Nederlandse intelligente lockdown. Vandaag, 5 april, de warmste ooit gemeten. Buiten was het hier 20 graden lekker zonnetje terwijl alleen de kinderen wat buiten aan het spelen waren. En volwassen veelal binnen bleven.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog