Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Een Russische dwerghamster met kindjes, maak kooi nooit helemaal schoon 
zondag, 30 maart, 2014, 7:07 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster vrouwtje is heel goed voor haar kindjes. Toch kunnen er momenten zijn dat het vrouwtje haar jongen zat is. Ze gaat soms vechten met haar jongen. Bijvoorbeeld bij het eten. Of gewoon om een ander reden. Je hoort het kindje dan vaak krijsen. En soms door dit krijsen, gaat het moeder verder.

Als de kindjes nog niet oud genoeg zijn, dan probeer ik het vrouwtje af te leiden. Ik doe bijvoorbeeld een nieuwe wc-rolletje in de kooi of geef op twee plaatsen in de kooi voer wanneer het tijdens het eten gebeurd. Of gewoon op 1 plaats als het een ander reden heeft. Vaak zijn ze het zo weer vergeten en gaat het normale leven weer verder. Maar heel soms is het zo erg dat ik het niet meer vertrouw, terwijl de jongen nog niet oud genoeg zijn. Dan haal ik toch alle kindjes bij de moeder hamster weg. Heel incidenteel al bij 18-20 dagen. Omdat ik inschat dat het fout kan gaan, veel te groot is. Gelukkig komt dit zelden voor. Maar wanneer dit vrouwtje dit gedrag bij 23-24 dagen toont, haal ik direct haar kindjes bij haar vandaan.

Waar het heel erg fout mee kan gaan is als je een moederhamster met jongen daarvan de kooi helemaal verschoond. Het verjagen van haar jongen kan direct op gang komen en in de nacht kan het mis gaan met alle consequenties van dien. Maak daarom nooit de hele kooi schoon als de kindjes er nog in zitten. Beter is om een deel van de kooi schoon te maken. Wat ik zelf doe is dat ik het nestdeel intact laat en loopdeel schoon maak. Meestal zie je dat ze dag erna een nieuw nestje hebben gemaakt. Na 2-3 dagen kan je eventueel ander deel van kooi schoon maken.
Eerste paasfoto's 2014 
donderdag, 20 maart, 2014, 9:48 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Dit jaar valt Pasen heel laat: 20 en 21 april pas. Wanneer was het ook alweer dat we heel vroeg pasen hadden? En zelfs een white easter, of wel sneeuw op pasen. Een heel groot voordeel van laat pasen is dat de kans op mooi weer groter is. Er zijn ondernemers die hierop hopen!, want als er mooi weer wordt voorspeld, worden veel meer producten verkocht. Denk maar aan bijvoorbeeld BBQ producten. En te realiseren dat 2013 ontzettend slecht is geweest: Moederdag, Vaderdag, Pasen, Pinksteren allemaal regenachtige weekenden en 30 april was regen voorspelt!, en was het wel mooi qua weer.

2014 is ontzettend goed begonnen, laten we eerlijk zijn: de warmste maart dagen en halverwege maart al meer zonuren gehad dan een normale hele maand maart zou hebben. Maar het is te hopen dat het weer niet ineens omslaat. Want de natuur loopt nu vier weken voorop.

Afgelopen weekend heb ik de eerste paasfoto's gemaakt. Ik ga aankomende weken proberen om wat leuke en grappige paasfoto's te maken.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
N.K.V. Bokaal april 2014 
donderdag, 20 maart, 2014, 10:59 am - Evenementen
door Martin Braak
Nog maar paar weekjes en dan is het weer zover! Exoknaag en N.K.V. Bokaal. N.K.V. Bokaal voor de 3e keer. Ik ga dit keer niet zeggen: nog meer, nog groter of nog mooier. Dat is niet meer nodig! Het is en blijft de plaats waar we elkaar ontmoeten en dieren uitwisselen.

Ik merk nog steeds dat mensen kritisch zijn met het inschrijven van dieren. En een heel veel gehoord kritiek is dat de keurmeester alleen naar kleur kijkt en als het om gezondheid gaat, de keurmeester niet zo naar kijkt. Mag ik eerlijk zijn? Wat een onzin. Natuurlijk kijkt een dierenarts er heel anders tegen aan, maar een check door een ander van de door jou gefokte dieren is nooit verkeerd. De keurmeester merkte voorgaande paar keer heel veel op. Bijvoorbeeld de te wijde beenstand bij diverse Campbelli dwerghamsters, dat een rat twee geslachtig is, dat de schedelvorm van de muis niet goed is, etc. Er zijn soms kleine details waar je als fokker op een gegeven moment blind voor kunt raken. En dan is het niet verkeerd om mee te doen. Het gaat niet alleen om de beste kleur te hebben en daarmee te winnen.

Inschrijving sluit eind maart: http://www.kleineknaagdieren.nl/eveneme ... /index.php

Wintervacht, wat kan dit toch extreem zijn! 
woensdag, 19 maart, 2014, 9:45 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn broer heeft bij een dierenwinkel paar Rusjes terug genomen omdat niemand ze wil kopen. Via Marktplaats of op een ander manier komen ze vast goed terecht, wat a. het zijn schatjes, b. wat zien ze bijzonder uit!

Want ze hebben een wintervacht. En wel heel extreem: sommige zijn bijna spierwit en de haren zijn zo prachtig dik.

Foto behorend bij blog

Cinnamon ten opzichte van normale Roborovski's 
dinsdag, 18 maart, 2014, 9:39 pm - Roborovski
door Martin Braak
Gelukkig zijn er weer nieuwe Cinnamon Roborovski's geboren en omdat dit het eerste nestje is waarin zowel Cinnamon als normale kleuren zit, kan ik op foto vastleggen wat precies verschil is. Ik had om eerlijk te zijn, niet gedacht dat je al op zo'n jonge leeftijd het verschil al kon zien. Behalve de ogen dan, want die zijn op jonge leeftijd rood van kleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Links en onder Cinnamon en daarboven normale kleur.