Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Mijn hamster stinkt al na paar dagen, wat hieraan te doen? 
zondag, 9 februari, 2020, 9:21 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst kreeg ik deze vraag. De hamster stond vlak bij de bankstel en na een paar dagen stonk het al zo erg. Wat kan je hieraan doen? De eerste vraag die ik altijd stel is wat voor bodembedekking ze gebruiken. En je raad het antwoord al: zaagsel.

Zaagsel is een bodembedekking dat weinig vocht absorbeert. En dat kan gaan stinken. Het is trouwens niet normaal dat een hamster na een paar dagen al gaat stinken. Maar in dit geval staat het pal naast de bankstel. Ze ruiken feitelijk niet de hamster. Maar de zaagsel dat vochtig is geworden.

Je hebt veel alternatieven. En één van de alternatieven wat ik absoluut niet adviseer is: Back-2-Nature. Ze hebben de NKV jarenlang gesponsord en ik heb test materiaal gekregen. Maar wat een troep zeg. Het neemt inderdaad veel vocht op. Maar de geur van de hamster wordt eveneens negatief beïnvloed. Ruik de hamster maar eens. Maar op Back-2-Nature ruikt de hamster niet fijn meer. En je merkt aan het gedrag van de hamster dat hij het ook niet zo'n fijn spul vindt. Een hamster wil zo zacht mogelijk materiaal hebben.

Foto Back-2-Nature, je kunt goed zien dat het niet stof vrij is:
Foto behorend bij blog

Wetenschap heeft dit bestudeerd. Ze hebben allemaal kooien aan elkaar gekoppeld en elk kooi kreeg een bepaald soort bodembedekking. Twee keer raden wat de hamster voor koos: het zachtste materiaal. En dat voor hun nest!

Zelf gebruik ik aubiose, een zeer zacht materiaal en neemt 12x meer vocht op als zaagsel. Maar je hebt bijvoorbeeld ook Bunny Nature BunnyBedding Absorber. En ook materiaal gebaseerd op karton. Mijn advies: kies het zachtste materiaal! Daar doe je de hamster een plezier mee.
Een winter zonder sneeuw? 
zondag, 2 februari, 2020, 2:49 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Het voelt vreemd aan, een winter zonder sneeuw. December was het gemiddeld al warmer dan anders. En januari was het voornamelijk regenachtig met temperaturen 5 en de 10 graden. Terwijl de Coronavirus in China aan het vespreiden is, kijk ik naar buiten en regenachtig weer.

Volgens mij heeft elk winter wel een keertje natte sneeuw en dat zelfs heb ik niet gezien. Mijn hamsters hebben kunstmatig licht en staan bij de verwarming. En dat bespaart dit jaar energie. En de dagen worden nu al langer. Halverwege februari kom ik met licht thuis.

Foto behorend bij blog

Mensen praten hier nog niet veel over de Corona virus. Dagelijks houd ik het nieuws in de gaten en lees ik over dit nieuwe virus. Het maakt mij ongerust. Het is niet zo'n dodelijke virus. Maar het probleem zit in de grote hoeveelheid mensen die verzorging nodig hebben. Corona is vrij besmettelijk en het lijkt erop dat ontlasting eveneens virusdeeltjes heeft. Het virus kent een incubatietijd dat kan oplopen tot twee weken. En terwijl iemand niet ziek is, kan hij of zij anderen besmetten. Als iemand niet ziek is, hoest hij nog maar weinig of niet. Maar een wc bezoek zonder goed je handen te wassen kan betekenen dat je anderen besmet.

Als ik zo lees kan dit virus niet lang buiten een lichaam overleven. En ik denk dat wij in Europa goed kunnen hanteren. Elk ziek persoon met kenmerken zoals hoesten en longontsteking wordt in Nederland op dit virus onderzocht. Maar als niet beheersbaar wordt, dan gaan we situaties krijgen dat mensen zo min mogelijk naar de winkel willen gaan. En niet naar voetbalwedstrijden willen gaan. En dan wordt het akelig.

In China is het mis gegaan omdat in begin niet goed beheers werd. En nu dat het zo verspreid is, kan men het nauwelijks beheersen. China zit op slot, nieuwjaarsvakantie is verlengd. En dit tot 10 februari. Ook Europa gaat hiervan hinder ondervinden. Aanlevering van onderdelen uit China gaat moeizaam en kent vertraging.

We zullen het zien.

EDIT: in de laatste week van februari 2020 reed ik richting Amsterdam en onderweg een beetje sneeuw gehad. Dat was de winter.
Laten we verschillen Campbelli versus Russische dwerghamster herinneren, bolletjes op de neus 
zondag, 19 januari, 2020, 8:40 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster wordt steeds meet gehybriseerd. Dat zie je terug op foto's die mensen van hun Campbelli dwerghamster plaatsen, maar ook op keuringen. Een verschil in eigenschap is de neus. Vandaag moest ik hieraan denken. We schreven vroeger over de Campbelli neus dat het bolletjes op de neus zijn. En het is goed om dit te realiseren en bij selectie van de Campbelli dwerghamster goed in acht te nemen.

Bekijk deze foto's maar eens:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En vergelijk met deze foto's:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je ziet bij de Campbelli dwerghamster aan de bovenkant van de zijkanten van de neus soort bolletje. Wat bij de Russische dwerghamster minder is.
Ik verkoop hamsters, ben ik omzetbelasting verschuldigd? 
zondag, 12 januari, 2020, 8:39 pm - Andere zaken
door Martin Braak
In 2020 is iets gewijzigd met betrekking tot de omzetbelasting. Namelijk de kleine ondernemersregeling. Met de kleine ondernemersregeling wil de Belastingdienst bereiken dat niet iedereen een aangifte omzetbelasting hoeft aan te vragen en btw af hoeft te dragen. Het zou wat zijn dat wanneer je regelmatig iets verkoopt tegen kleine bedragen je direct al aangifte omzetbelasting moet aanvragen.

Wet Omzetbelasting is heel duidelijk wanneer er omzetbelasting is verschuldigd, namelijk er wordt belasting geheven op "leveringen van goederen en diensten, welke in Nederland door een als zodanig handelende ondernemer onder bezwarende titel worden verricht". Wat er eigenlijk staat is wanneer iets geleverd wordt of gedaan wordt tegen een vergoeding en in Nederland door ondernemers dit gedaan wordt en omzetbelasting afdragen, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Ondernemer voor de omzetbelasting kent een ander definitie dan ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.
Er wordt bij de omzetbelasting niet gekeken naar de winst en winstoogmerk. Als er regelmatig verkopen plaatsvindt, dan is er omzetbelasting verschuldigd.

Maar je raadt het vast wel. Als je paar hamsters verkoopt, hoef je geen omzetbelasting af te dragen. Maar waarom is dit zo? Feitelijk omdat je geen bedrijf hebt. Maar daarnaast door de kleine ondernemersregeling. De nieuwe regeling houdt in dat wanneer je minder dan 20.000 euro aan omzet / verkopen / vergoedingen op jaarbasis hebt, je de kleine ondernemersregeling (KOR) mag toepassen en kunt aanvragen. Je hoeft dan geen omzetbelasting betalen indien je dit toepast. Je moet wel heel veel hamsters verkopen om 20.000 euro aan omzet te halen.
Waarom juist die vier soorten dwerghamster en de Syrische hamster als huisdier? 
zondag, 5 januari, 2020, 9:04 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Laatst kreeg ik een hele leuke vraag, namelijk: waarom juist deze vier soorten dwerghamsters en de Syrische hamster als huisdier gehouden worden. Er zijn nog veel meer soorten, waarom worden die niet als huisdier gehouden?

In 1930 gingen wetenschappers op zoek naar een nieuwe hamstersoort om in de laboratorium te gaan gebruiken. Ze wisten van de Syrische hamster, ook wel Goudhamster genoemd, af. Er werd een moeder met kindjes uitgegraven en slechts vier Syrische hamsters hebben dit overleefd. Medio 1930 werden de eerste nakomelingen van gefokt. De wetenschappers vonden de hamsters enorm leuk en ook lief. Ze beten niet. En dat is ook waarom in 1931 exemplaren naar hobbyfokkers zijn gegaan.

Dit geldt ook voor de vier dwerghamstersoorten. De Russische dwerghamster bijt niet. Als verdedigingstactiek houdt hij zich stil. Want hij heeft de uil als vijand. En wanneer hij aangevallen wordt, gaat hij krijsen en gooit hij een rotte eiergeur uit zijn bek. Hij heeft namelijk hiervoor twee liphoekklieren. Roborovski's bijten eveneens niet. Dat hoeven ze in het wild ook niet te doen. Zij rennen gewoon weg. En Chinese dwerghamsters eveneens. Zij bijten niet.

Maar de Campbelli dwerghamster bijt toch wel? De eerste wildkleur exemplaren beten niet heel erg. Afhankelijk van de omgeving waar de Campbelli dwerghamster vandaan komt, bijten ze veel of minder. Of wel zijn ze assertiever of minder assertief. De eerste exemplaren komen uit Mongolië vandaan, waar de Campbelli dwerghamster een veel leuker karakter hebben als het om huisdieren gaat. De in Rusland gehouden laboratorium dieren kwamen uit de Altai gebergte en die zijn vrij agressief qua verdedigen. De argente en albino kleuren zijn in deze lijnen ontstaan. En door hobbyfokkers gekruist met andere lijnen Campbelli dwerghamsters. Dat is de reden dat in de jaren '90 en '00 de Campbelli dwerghamster erg agressief waren en geen leuke huisdieren waren. Nieuwe exemplaren van verschillende laboratoria zijn veel minder agressief. In 2005 heb ik Campbelli wildvang gehad die vrij tam waren en deze ook aan andere hobbyfokkers gegeven. En nu heb ik wederom van wildvang afstammelingen en die zijn vrij tam. Deze exemplaren komen uit omgeving Kazachstan. Ik heb ze van Joep en hij heeft ze van de laboratorium Uni-Halle.

Maar dan is het toch eenvoudig om alle Campbelli kleuren tam te fokken? Dat valt tegen. In 2005 dacht ik dat te doen en heb ik mijn redelijk tamme van wild afkomstige lijnen gekruist met mijn Campbelli's met kleuren, en ik krijg vrij agressieve dieren uit. Zelfs exemplaren die door de lucht sprongen om hun kooi te verdedigen. Tegenwoordig door selectie, maar ook helaas door hybride Campbelli dwerghamsters te fokken, is het karakter stuk milder geworden. En zijn het redelijk leuke huisdieren. Maar wel met een handleiding en dat maakt het minder geschikt voor kinderen.

Andere hamstersoorten zijn veel agressiever en minder tam te maken. En er zijn exemplaren zoals de Korenwolf die je niet als huisdier mag houden. Ze zijn beschermd. Vroeger heb ik Korenwolf die in gevangenschap gefokt waren, gezien. En die werden met ijzeren handschoenen gehanteerd. Een Korenwolf is veel groter dan een Syrische hamster. Ook de tanden.

Leuk om te weten is dat de in Nederland uitgezette Korenwolf gefokt zijn van exemplaren die in deze regio vandaan komen. Ze zijn hier met uitsterven bedreigd. En via uitzetten proberen ze deze soort te redden. Maar ver hier vandaan zijn er genoeg exemplaren. Waarom niet een paar van daar naar hier brengen? Dat is juist om de aanleg van karakter niet te gaan mixen. Want zij kennen een heel ander gebied qua natuur en hebben een ander instinct. Realiseer dat wij dit met Campbelli's wel gedaan hebben, wij hebben verschillende exemplaren uit verschillende gebieden gemengd. Bij het fokken zie je daardoor verschillen in type en bouw, maar dat kan ook in karakter zitten. Blijf daarom altijd op karakter selecteren.

Foto behorend bij blog