Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Gedragsproblemen bij sommige Campbelli dwerghamsters na kruisen verschillende lijnen 
maandag, 24 juli, 2023, 8:13 am - Campbelli
door Martin Braak
Ik merk bij enkele Campbelli dwerghamsters gedragsproblemen. Het komt zeer beperkt voor en ik weet niet of het komt door het kruisen van de verschillende lijnen. Maar mijn vermoeden is dat dit hierdoor komt.

Wat ik merk is dat twee kooien de oortjes van de kindjes afgeknabbeld werden. Dit komt mijn inziens door het te extreem schoonmaken van de kindjes. Daardoor proeven ze bloed en gaan ze door. Wat je bij deze twee kooien zag, is dat de vader ook last kreeg van de oortjes. De moederhamsters bleven de oren intact houden.

De twee kooien zijn familie van elkaar, maar zijn onafhankelijk van elkaar opgegroeid. Of wel ze hebben het niet van elkaar gezien. Het gaat hier om een aanpassing in instinkt. En dat is niet goed. Dat is de reden dat ik deze twee kooien uit de fok heb gezet.

Een soort gelijk geval heb ik een tijd geleden met een ander lijn x wildvang opgemerkt. Daar gingen de Campbelli´s elkaar in de nek bijten en kwam er wondjes in de nek. Je denkt dan direct aan ongedierte. Maar na observeren zag ik dat één hamster niets had en dat was de moederhamster. Ook deze heb ik uit de fok gezet.

Als fokker moet je ontzettend goed in de gaten houden welke lijnen je fokt en of gedrag nog goed blijft. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat je vrij tamme Campbelli dwerghamsters onderling fokt je vrij dominante Campbelli´s kreeg die qua karakter bijterig waren. Mijn doel is om naar één type te gaan en dat ze zeer lief tegen elkaar zijn, maar ook lief als huisdier zijn. Dat is selectie op karakter, gezondheid en niet zo zeer hoe ze eruit zien.

Foto behorend bij blog