Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fijne paasdagen gewenst! #corona #blijfthuis #savechristmas 
zaterdag, 11 april, 2020, 8:59 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Morgen 12 april is het weer Pasen. Een bijzonder Pasen dit jaar: prachtig weer met het advies #blijfthuis. We zitten alweer vier weken in een intelligente lockdown. De kappers zitten dicht, horeca bedrijven zitten dicht, scholen zitten dicht, de mensen achter de kassa in de supermarkt zijn beschermt met een plastic glas en mensen moeten 1,5 meter van elkaar blijven.

Foto behorend bij blog

En dat termijn morgen prachtig mooi weer wordt met meer dan 20 graden. Heerlijk weer. Als ik op straat kijk zie ik spelende kinderen die nu totaal vergeten zijn wat er afspeelt. Ze hebben, lijkt het wel, vakantie. Vandaag was ik even in de supermarkt. Maar ook daar zag ik een groep van vijf mensen heel dicht bij elkaar praten. Zelfs omhelzen. Langzaam beginnen we te wennen en te vergeten. En het gaat nog wel even duren.

Hoelang gaat het duren? Helaas ben ik heel sceptisch en positief hierover. Het Coronavirus zal nooit verdwijnen. Of een vaccinatie moet zodanig werken dat iedereen antistoffen heeft en het virus niet veel aanpast. In het nieuws schrijven ze dat het Coronavirus niet snel muteert. Objectief bekken zijn er nu al 8 varianten. De vraag is natuurlijk of er nu al niet een variant aanwezig is die zodanig anders is dat je twee keer kunt krijgen. Net als de normale griep. daarom ben ik sceptisch, het virus gaat nooit meer verdwijnen.

Positief ben ik dat het aantal geïnfecteerden met milde klachten zeer groot is. Dat kan wel eens 95% zijn. Bij de eerste testen blijven nu al in bepaalde gebieden 15% van de mensen het gehad hebben. En het blijkt dat voornamelijk mensen met meerdere complicaties veel risico lopen om aan het Coronavirus te overlijden (en lees: mensen met overgewicht BMI >25 + complicatie zoals diabetes of hoge bloeddruk = groter risico). En het is hard gezegd, maar ruiim 60-70% op de IC overlijdt. Er overleven daar niet veel. We hebben IC bedden tekort. Nu hebben we redelijk aantal in Nederland, maar je kan de intelligente lockdown niet los laten want dan zijn er weer IC bedden tekort. Objectief bekeken hebben wij geen goede selectie en zijn wij niet hard en streng genoeg. We hebben voldoende IC capaciteit als we hard zijn. Ook al hebben we meer IC bedden, het aantal dat er aan overlijdt zal het zelfde blijven. Dat klinkt misschien vreemd. Maar dat is wel het verhaal. Want bij een tekort gaan we ineens wel hard zijn. En keuzes maken wie wel op de IC komt te liggen en wie niet. Eigenlijk doen we dat nu al, alleen wordt het niet aan de grote klok gehangen. Oude mensen wordt gewezen dat ze het niet gaan overleven als ze op de IC komen. En blijven daarom thuis. En als ze overlijden worden ze niet in de statistieken meegenomen. Want het Coronavirus is niet aangetoond.

Objectief gekeken zijn er slechts beperkt aantal mensen overlijden. Waarschijnlijk nog geen 0,4% van de totaal aantal besmette gevallen. Dat is relatief gezien niet veel. Absoluut aantal zeker veel. Maar een erge griep doet hetzelfde. Alleen komt dit niet in het nieuws en houden we daar geen tellers van bij.

Desondanks fijne paasdagen en blijf het objectief bekijken!