Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ik heb geen huig en dat heeft niemand mij eerder vertelt 
zaterdag, 7 september, 2019, 9:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Eén van de bezoeken aan mijn dokter kreeg ik iets te horen waar ik me nooit bij stil heb gestaan. Mijn nieuwe dokter bekeek mijn mond en vertelde dat in principe alles goed uitzag. Maar ik mis dat lelletje wat normale mensen hebben. Het woord huig kwam ze niet op, maar dat is wat ze bedoelde. Of wel: ik heb geen huig.

De huig, ook wel uvula genoemd, is in de menselijke mond de uitloper van het zachte gehemelte en bestaat voornamelijk uit alveolaire klieren en een deel van de musculus uvulae (waarvan de rest in het zachte gehemelte ligt). Deze laatste spier kan zich samentrekken, waardoor de huig wat wordt verkort. De huig speelt een zeer belangrijke rol bij het slikken. Doordat de musculus uvulae zo beweeglijk is, kan de huig de nasofarynx tijdens het slikken geheel afsluiten van het gebied eronder, de orofarynx. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat voedsel en drank rechtstreeks naar de keelholte gaan, in plaats van in de neusholte te belanden. Verder is de huig betrokken bij de articulatie van een aantal spraakklanken, met name gutturalen en uvularen (zoals de huig-r).

Het zal wel bij één van de operaties verwijderd zijn. Maar ik begrijp niet dat het nooit mij uitgelegd en vertelt is. Waarschijnlijk was ik te klein. Maar ik heb 13 jaar spraakles gevolgd en er heeft me nooit iemand ff vertelt dat omdat ik geen huig heb, klanken als de g en r lastig voor mij zijn. Laat staan zingen, wat ik dan ook nooit leuk vond.

Bizar eigenlijk. Waarom vertellen artsen niet precies aan je wat er gebeurd is, verandert is en dat dit invloed heeft op ...