Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Verandering in gedrag door luchtdruk veranderingen 
zondag, 3 februari, 2019, 7:37 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Afgelopen twee weken kan ik merken dat de dwerghamsters meer onrustig zijn. Ook mijn broer Peter merkte dit op. Het is winter, het is wat kouder en een paar keer beetje sneeuw gehad. De hamsters zitten lekker warm bij en hebben qua daglicht een constante periode licht. Toch stress.

Waarschijnlijk merken ze aan de luchtdruk verschillen dat het winter is. Van nature gaat de Russische dwerghamster haar jongen en wanneer je koppel gewijs fokt, de man verjagen indien de condities op gevoel niet goed zijn. Het is hun instinkt. Het is als fokker lastig om een goede inschatting te maken. Is de moeder haar jongen zat of is het een moment opname.

Wat ik zelf doe is, als de jongen ogen open hebben, ze wat wc papier of stukje keukenpapier geven. Ze zijn lekker zoet om hun nest mooier te maken en stress is vaak over. Soms helpt dit niet. Dan moet ik de keuze maken tussen of de jongen bij moeder weg halen of risico lopen. Als ik kies voor het laatste zorg ik ingeval ervoor dat ik extra voer geef. Voldoende voer zorgt ingeval niet voor extra spanning. WC rolletje kan ook helpen. Want er is meer om te schuilen.

Als Russische dwerghamsters 18+ dagen oud zijn, voldoende stevig zijn en geen groei achterstand kennen, kunnen ze in principe risicoloos bij de moeder weggehaald worden. Alleen natuurlijk als je totaal niet vertrouwt.

Ongeacht het komt soms voor dat een jong of zelfs het hele nest doodgebeten wordt. Het ligt niet aan jou als fokker, het is hun instinkt, hun gevoel, seizoensinvloeden en spanningen die zij vanuit de natuur opmerken.




Overige blogposts worden nu geladen...