Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hangmatjes, muizen vinden in slaap wiegen heerlijk 
zondag, 27 januari, 2019, 9:03 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Er wordt tegenwoordig van alles onderzocht en je vraagt je af hoe objectief alles is. Want hoe weten we precies wat een dier fijn vindt. Er is een onderzoek gedaan naar muizen en in slaap wiebelen. Muizen blijken net als mensen sneller en beter te slapen na zachtjes heen en weer wiegen. En dit is objectief onderzocht!

Foto behorend bij blog

We weten dat bij mensen baby's dat zachtjes heen en weer schommelen helpt om een baby in slaap te brengen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het evenwichtsorgaan. Maar echt bewijs.... dat was er niet en daarom een onderzoek met muizen.

In de kooien van deze muizen werden schommels geplaatst. En hielden de wetenschappers de hersenactiviteit van deze muizen in de gaten. Muizen bleken 12 procent langer te slapen met dan zonder het schommelen. Ze vielen 51% sneller in slaap. Maar aan de hersenscans was niet te zien dat ze dieper slapen.

Daarnaast was de beurt aan de muizen die het evenwichtsorgaan missen. En inderdaad, het effect van wiegelen was bij deze muizen niet aanwezig. Zo concluderen de wetenschappers dat inderdaad het evenwichtsorgaan een rol speelt bij het schommelen en beter in slaap komen en beter slapen.

Het onderzoek is nog lang niet afgelopen. Ze zijn nu aan het kijken hoe dit kan helpen bij mensen met slaapproblemen.

Zo'n onderzoek moet je als dierenliefhebber met een ander oog lezen. Helaas gebruiken ze muizen zonder evenwichtsorgaan. Maar wetenschappers hebben wel aangetoond dat wiegen en wiebelen als prettig ervaren wordt. Dat hangmatjes misschien daarom wel als prettig ervaren worden. Naast dat ze lekker warm hebben, ze prettig vinden om te schommelen. Vermoed wordt dat dit niet alleen voor muizen geldt, maar ook voor andere knaagdieren.

Foto ff geleend van DRDPets, link https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/trixie-pluche-tent-hangmat-16-cm.html, waar je diverse hangmatjes kunt kopen.




Overige blogposts worden nu geladen...