Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Sperma van gestreste vaders beïnvloed het genetisch materiaal van het nageslacht 
zondag, 25 oktober, 2015, 6:20 am - Andere zaken
door Martin Braak
Stress beïnvloedt dieren op veel manieren en uit studie blijkt dat niet alleen de ouderdier beïnvloed, maar ook het nageslacht. Zelfs de kleinkinderen!

DNA is het erfelijk materiaal dat de eigenschappen van dieren bepaald. Maar het zit niet zo simpel in elkaar zoals men vroeger dacht. En niet alleen het milieu heeft invloed op deze eigenschappen, ook epigenetica. Dit beïnvloed hoe de genen tot expressie komen zonder dat het DNA materiaal wijzigt. Dit wordt door de Univeristy of Pennsylvania duidelijk gemaakt met een onderzoek met mannelijke muizen.

De mannelijke muizen werden blootgesteld aan zeer stressvolle situaties. Dit voor het verwekken van het nageslacht. Zij onderzochten het sperma van de mannetjes en ontdekten een toename in de productie van negen kleine moleculen genaamd miRNAs. In tegenstelling tot RNA, dat dient als een blauwdruk voor de productie van eiwitten, zorgt miRNAs voor een verandering van eiwitten door RNA te destabiliseren. Om dit verder te onderzoeken hebben de wetenschappers vrouwelijke muizen zonder stress bevrucht met zaadcellen van gestreste mannelijke muizen. Het nageslacht hiervan had meer stresshormoon cortisol in vergelijking met ander nageslacht. Een verder onderzoek bracht aan het licht dat er pak weg 100 genen die invloed hebben op de hersenen aangepast waren. Deze genen regelen eveneens de hormonen die vrij komen bij stress.

Of wel hoe wij met de dieren omgaan beïnvloed hoe het nageslacht ontwikkeld.

Foto behorend bij blog

Bron: http://www.iflscience.com/brain/sperm-s ... -offspring