Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«December 2021
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
7 december 2021

Laatste reacties

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:23 pm
  Haha ja inderdaad ik moet altijd wel...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 360.392
  Vandaag: 38
  Gisteren: 63
Tepelinfectie en een huisje 
vrijdag, 15 mei, 2015, 4:52 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen 10 mei hield Marika / Drdpets / Hammiehamsterforum weer een hamstermeeting. Ook al was het groepje klein, het was wederom mega gezellig. Ik hoop dat we deze meetings vaker gaan doen! Het is daarnaast ook zeer leerzaam. En soms ga je over dingen nadenken waar je nooit bij stil gestaan hebt.

Er waren twee onderwerpen waar we het over gehad hebben: tepelinfecties en software voor stamboomregistraties.

De tepelinfecties werden uitvoerig besproken. Zoals over wanneer je het constateert. Wat gemiddeld het verloop is. Wat genetisch kan zijn, etc. Bij dit onderwerp kwam het luchten ter sprake. Tja, daar had ik nog nooit over nagedacht! Weet je, mijn fokdieren hebben geen huisje. Ze hebben een natuurlijk bodembedekking waar ze een nest van maken. En het nest is gewoon open. Maar er zijn fokkers die een huisje in de kooi hebben staan. En dit doelbewust doen zodat het nest niet verplaatst. Daarbij werd opgemerkt dat het huisje niet te klein moet zijn en voldoende open moet zijn voor ontluchten. Want anders kan het een bron voor bacteriën en schimmels zijn. Van binnen is het warm en kan het vochtig zijn.

Vroeger zag ik het verplaatsen van een nest ook als nadeel. Tegenwoordig accepteer ik het. En als daardoor een jong overlijdt, dan accepteer ik dat ook en voel ik me niet schuldig. Want dat gebeurd soms. Vooral als het nest midden in de kooi gemaakt wordt en langzaam verplaatst. Wat ik trouwens vroeger deed, was het plaatsen van twee voerbakjes. Tegen het nest aan. Daardoor krijgt het nest veel stevigheid, kunnen de jongen niet weg, kan het nest niet langzaam verplaatsen en de jongen hebben voer dicht bij de hand.

Ook werd als nadeel gegeven dat na de geboorte de moederhamster het nest verplaatst en alles omspit. Met zo'n huisje gebeurd dit niet. Eigenlijk zie ik dat niet als voordeel. Bij de geboorte komt wat bloed vrij, wordt de nageboorte opgegeten etc. Dat ze daarna het nest verplaatst, houdt ook direct in dat dit een schoon nest is. Wel is het zo dat het voor kan komen dat de moederhamster de kooi gaat omspitten. Op zoek naar geboren jongen. Daarvoor vind ik zelf dat de kooi niet te groot mag zijn. Een meter lange kooi zorgt ervoor dat ze de jongen niet goed kan vinden. Tevens ook de jongen niet altijd hoort.