Blog over hamsters

Exoknaag / NKV Bokaal 1 december 2013 
maandag, december 2, 2013, 05:22 PM - Evenementen
door Martin Braak
Gisteren was het zover, de tweede NKV Bokaal evenement. Er waren pak weg 260 knaagdieren ingeschreven. Wat bijzonder dit keer was, was dat er meer dan 50 deelnemers waren. En dat is veel!

Er waren voldoende keurmeesters en omdat het aantal dieren dat gekeurd moest worden, wat minder dan vorig keer was, hadden de keurmeesters wat meer tijd. Fons keurde de gerbils, Anneke en de keurmeesters in opleiding keurden verschillende dieren zoals tamme ratten. Peter de Vries keurde de kleurmuizen. Ook waren er een aantal buitenlandse keurmeesters: Stephan Flechsig keurde ratten en Priscilla Cordon de Russische dwerghamsters. Tijdens het keuren waren veel bijzondere variaties te bewonderen. Hieronder een aantal.

Deze gerbil had geen correcte oren:


En vond dat dit een gerbil staart betrof zoals het moet zijn:


Uit conditie of is dit begin van langhaar?


Canadese witvlek:


Een wit donkeroog rat, ze hebben eigenlijk donker rubby eyes en zijn net niet wit:


Gerbil, schimmel:


Gerbil, rex:


Sepia:


Oorimplant niet goed, bijna dumbo oren:


Wit roodoog met vleeskleurige oren, eeSgSgpp:


Roan en niet poly-white:


Texel?, leek meer op langhaar satijn rex:


Hele bijzondere degoes, namelijk in de kleur Sandy:


Joep vertelde dat Alice eentje voor 300 euro had gekocht en twee jaar geduurd heeft om het terug te fokken. Dit omdat het meerdere chromosomen betrof die weer samen moesten komen. Geen idee hoe het werkt!

Op de beurs stond de voerproducent Garvo. In hun voer zit ook oranje en groene brokken. Dit zijn maisbrokken. Mais dat verpulverd is. Ik heb altijd gedacht dat het brood zou zijn...
Juliet van Ree 
dinsdag, december 3, 2013, 12:23 AM
Leuke post Martin. Het polyplo´de zijn van de degus is slechts een theorie. We hebben geen bewijzen, behalve de erfelijkheid en de grote verwantschap met een aantal andere knagers die wel aangetoond polyplo´de zijn (http://en.wikipedia.org/wiki/Polyploid) zie subkop in animals.

De makkelijkste manier om het uit te leggen is dat een gewoon dier of mens bijv XX of XY is en dat een polyplo´de dier bijvoorbeeld XXY of XXX is (tetraplo´de) of bijv XXYY etc. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden.

Gevolg is (onder andere) dat een kleur dus in feite dubbel recessief kan zijn.

Ik heb het altijd een heel interessant iets gevonden en heb het idee bij de Chinchilla's dat ze zo in elkaar zitten en bij de degoes dus ook. De chins kunnen namelijk iets dubbel recessief vererven maar de degus blijkt nu ook. En allemaal zijn het nauwe verwanten van de Visacha plains rat (die geen rat is..lol)

In ieder geval.. interessante materie.


<< <Terug | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | Volgende> >>