Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2022
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
27 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • JuliĆ«t
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.882
  Vandaag: 83
  Gisteren: 120
Dierenleed door Blokker 
zaterdag, 12 september, 2009, 9:21 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week zag ik in een reclamefolder een hamsterkooi staan. Blokker noemt de kooi een hamsterhotel met alles erop en eraan. Speciaal voor dierendag te koop en niet duur: 14,99 euro. Ik keek naar de maten van deze kooi en moest even slikken: 32,5 cm lang en 26 cm breed. En ik keek weer naar de foto en what the fuck, ze hebben de kooi met een Syrische hamster afgebeeld waarop het lijkt dat de kooi mega groot is. De hamster zit namelijk op het trapje van de kooi. Maar in werkelijkheid is de kooi slecht 1,5-2 keer zo groot als een Syrische hamster.

Ik ben toen begonnen met mailen en op het hamsterforum te posten. Zo heb ik een mail gestuurd naar Blokker, een mail naar Tubantia, een mail naar Party voor de Dieren en ook nog gereageerd op het forum van Tros Radar.

In Nederland is helaas geen minimale maten voor kooien wanneer het om huisdieren gaat. Als het om test dieren of om consumptiedieren gaat, dan is dit wel geregeld. In de laboratorium is het gebruikelijk om de Syrische hamster in een labbak T3 te houden en die is 43,5 cm lang. Groter dan de kooi van Blokker, waar ook nog ff van gemeld moet worden dat het geen 32,5 cm is, maar slechts 29 cm. Ze reken het molentje op zij ook mee. Party voor de Dieren mailde me dat ze binnenkort een discussie in de Tweede kamer over gaan houden, maar dat ze niets op dit moment kunnen doen.

Vandaag zag ik op Fok.nl een nieuwsonderwerp hierover en zag dingen in staan die ik geschreven heb. Geweldig toch!


Blokker verkoopt 'hamsterhel'

Veel winkels hebben in de weken voor dierendag op 4 oktober speciale producten voor huisdieren in hun assortiment. Zo ook de Blokker, die deze week een zogenaamd 'Hamsterhotel' aanbiedt. Wie zorgvuldig naar deze aanbieding kijkt, komt echter tot de conclusie dat het eerder op een 'hamsterhel' lijkt.

In het blaadje staat: "Veel speelplezier voor uw hamster. Met onder andere een trapmolen, tunnel, trap, waterfles en een slaapgedeelte." De afmetingen van dit 'luxe hamsterhotel' zijn: 32,5 cm x 26,5 cm x 23,5 cm' net iets groter dan een A4'tje. De kooi kost 14,99 euro. Om de verhouding met een echte hamster aan te duiden heeft de Blokker een hamster in de kooi afgebeeld.

In een reactie per e-mail aan een klant die zijn bedenkingen heeft bij het hamsterhotel en de advertentie, laat Blokker weten dat er niets mis is met de kooi."Volgens onze leverancier voldoet het hamsterhotel aan de normen die eraan gesteld worden. Het hotel is zeker geschikt voor hamsters. En uiteraard vinden wij het welzijn van de dieren zeer belangrijk". Wel geeft Blokker aan dat de hamster die afgebeeld staat in kooi in de reclamefolder door de leverancier verkleind is met photoshop om de kooi zo beduidend groter te laten lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Blokker biedt hier haar excuses aan voor de foutieve informatie, maar ziet geen aanleiding om het hamsterhotel uit de winkels te halen.

Hamsterliefhebbers op internet spreken ronduit schande van deze speciale dierendagaanbieding en hebben de dierenbescherming en de Voedsel en Warenautoriteit op de hoogte gebracht van het hamsterhotel. Volgens een klant is een hamster in een laboratorium beter af dan een hamster in het hamsterhotel. In een laboratorium worden hamsters gehouden in een bak van 43 cm lang. Voor huisdieren gelden geen wettelijke bepalingen op het gebied van kooien of andere soorten van verblijven. Blokker en de dierenbescherming waren niet bereikbaar voor commentaar.

(c) Fok.nl


Foto behorend bij blog