Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Vijf weken bij moeder is zo fout he! 
woensdag, 2 januari, 2008, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
In diverse dierenboeken en op internet lees ik dat je jonge Russische dwerghamsters maar liefst vijf weken bij hun moeder moet laten. Zelf heb ik het idee dat de ene van de ander het naschrijft. Wie in godsnaam heeft dit voor het eerste keer ooit geschreven?

De Russische dwerghamster wil haar jongen nog wel eens verjagen. Meestal haal ik bij dag 21-23 de jongen bij weg. Soms wel eerder wanneer ik merk dat het vrouwtje de jongen niet meer wenst.

Zo overkwam ik vorige week een heel uitzondelijk geval. De jongen van 15 dagen oud werden al door moeder verjaagd. Eentje had een bloedend pootje. Van verte kan ik het meestal al horen, ze krijsen dan gigantisch. Ik heb de jongen direct bij hun moeder weggehaald, ook al is dit nog veel te vroeg. Ik zet ze dan doelbewust in een klein kooitje van 20 x 25 cm en zet een heel klein bakje water in. Daarnaast strooi ik het voer in een hoek, dus geen voerbak. Ze gaan stilletjes in een hoek zitten... maar al snel is het grote lol en gaan ze behoorlijk te keer. Waggelen door dit kleine kooi en lekker veel eten. Ze hebben nu met 3 weken nauwelijks groeiachterstand.

Vandaag bij mijn avondcontrole kwam ik een stukje huid tegen. Domme, de moeder heeft er al eentje "gemold". Ja!, dat hoort ook bij het fokken. Niet altijd gaat alles goed, het gaat ook wel eens fout. Ik ben niet dagelijks thuis en ik ben er niet 24 uur erbij.

Dus wees niet zo dom wanneer je een nestje Rusjes hebt! Haal ze tijdig bij hun moeder eruit!




Overige blogposts worden nu geladen...