Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Schimmel bij Campbelli dwerghamster, vervolg en toch anders dan gedacht 
maandag, 29 mei, 2023, 8:35 pm - Campbelli
door Martin Braak
Ja anders dan gedacht. En laat ik eerst een foto plaatsen waardoor mijn ideeën weer op de kop zijn gegaan qua mutatie en werking hiervan.

Foto behorend bij blog

Dit is een wildkleur van een paar maand oud en je ziet dat hij witte haren heeft. Dit is geen Platinum. Alles begon met een paar jaar geleden dat ik Umbrous Platinum kreeg. Bij het terug kruisen met zuiver lijn Uni Halle Campbelli's constateerde ik al snel dat dit geen Platinum was. Het moest een recessief gen zijn want alle nageslacht hadden geen witte haren.

Foto behorend bij blog

Zoals boven te zien kreeg ik pas weer bij Umbrous die witte haren te zien. Ik vraag me trouwens af of het wel om Umbrous gaat, dit is gewoon slechte zwarten. En bij Zwart kennen we silvering. Een gen dat door Linda Price op AAA hamsters over geschreven is, en wij, Peter en ik, één van de eerste fokkers op deze planeet ervaring opgedaan hebben. Wij waren namelijk één van de eerste fokkers met Zwarte Campbelli dwerghamsters en hadden ze rechtstreeks van de fokker waar de mutatie ontstaan is. Maar deze silvering, verzilvering, dat is echt anders en gekoppeld aan het zwarte kleur. Pas later zagen we zwarte exemplaren die niet dit wit werden en daarmee zijn we door gaan fokken. We hebben eerste exemplaren aan een keurmeester uit Finland gegeven en logisch dat zwarte exemplaren die verzilveren verspreid waren.

Maar ik kreeg ook iets anders te zien. Namelijk witte vlekken.

Foto behorend bij blog

Ook dit is recessief. En ik heb ook wildkleuren met een paar witte vlekken. Tevens recessief want nageslacht hebben geen witte vlekken. Het ontstaat alleen als je familie dieren onderling kruist. Die witte vlekken lijkt niet simpel terug te fokken te zijn. Want nageslacht leverde slechts enkel paar Campbelli's op met witte vlekken. Zeer beperkt en ik kan het nog niet goed verklaren.

Eerst dacht ik dat het schimmel gen gekoppeld was aan de grijze kleur, de grijze mutatie. Maar dat is niet het geval. Mark Hissink op Facebook schreef dat hij veel last had bij zijn Opals. En dat hij het Greying with Aging betreft. Maar waar ligt deze mutatie vast en gedocumenteerd? Ja moest bekennen dat hij dit niet wist en hij het als een last zag. Dat hij het veel in zijn Opals heeft zitten, kan betekenen dat het op hetzelfde chromosoom ligt als Opal waardoor het meelift.

Stephan kwam met opmerking dat het silvering is. Maar dat is dit absoluut niet. Ik vermoed dat dit recessief roan mutatie is en dat zien we ook bij de Syrische hamster. Het werkt bij Syrische hamsters heel bijzonder. In combinatie met dominant spot levert het Dalmatiër op. In combinatie met Umbrous levert het bij de Syrische hamster het Schimmel op. En dan heb je op dezelfde locus ook een dominante variant, en die levert Schimmel / Roan op in combinatie met Creme mutatie.

Dit schimmel gen levert bij zwarte exemplaren direct impact op (even onder voorbehoud of dit zwart + grijs is, heb ik nog geen bewijs voor). Het kan een band vorm zijn, maar dat hoeft niet. Of de vlekken eenzelfde mutatie is, weet ik niet.

Ik zie in dezelfde lijn ook de blauwe lenzen. Dat kan ik alleen in de avond zien als de pupillen wijder open staan. Het lijkt erop dat dit een separaat gen is. Maar kan het ook niet met zekerheid helemaal zeggen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Ik hoop dat de Campbelli dwerghamster eind van het jaar niet verboden zijn zodat ik mijn werk met het fokken van deze Campbelli's voort kan zetten en meer kan uitvogelen wat dit precies is qua mutatie.
Drinkflessen schoonmaken 
maandag, 29 mei, 2023, 6:38 am - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen weken en vandaag ben ik bezig met de Drinkflessen eens goed schoon te maken. Dit keer met chloor. Drinkflessen moet je goed onderhouden, voorkomen dat er bacteriën inzitten en bij opnieuw vullen vies blijft. En daarom is het van belang dat je ze goed onderhoudt.

Als ik drinkflessen vul, dan schut ik de drinkflessen. Met mijn gehoor luister ik of de balletjes nog goed rollen. Door bijvoorbeeld kalk, maar ook door bijvoorbeeld haren of zelfs stukjes bodembedekking, kan de balletjes minder goed rollen. En als dat gebeurd, dat loopt het water minder goed uit de waterfles. De hamster heeft dan moeite met drinken. Als ik aan het verzorgen ben en ik hoor de kliks van de balletjes, dan kijk ik ook of die waterfles wel goed is. Ik denk dat mensen met drinkflessen veel te weinig bij stil staan. Als je een plastic waterfles gebruikt, vervang hem een keer. Het kost maar een paar euro. Ik heb geïnvesteerd in mijn drinkflessen en zij zijn allemaal van glas zodat ik ze op hoge temperaturen kan reinigen.

Chloor werkt beter met warm water dan met koud water. Dat heeft op de chloorverbinding en de oplosbaarheid te maken. Chloor lost in warm water beter op. Daarnaast met de reactiesnelheid. Chemische reacties gaan nu eenmaal vaker sneller met hoger temperaturen. Natuurlijk moet je daarna de drinkfles goed naspoelen.

Ik noem de drinkflessen vaak waterflessen. Geen idee waardoor dit is gekomen!
Hamsters zien en horen 
donderdag, 18 mei, 2023, 6:13 am - Dwerghamsters
door Martin Braak
Hamsters kunnen niet alle kleuren zien en dat komt omdat ze een dichromatisch zicht hebben. Dat betekent dat ze in hun ogen twee kleurreceptoren hebben in plaats van mensen drie. Ze kunnen kleuren waarnemen in het blauw-groene spectrum en hebben moeite met het onderscheiden van roodtinten.

Hamsters nemen geluiden waar tussen de 1.000 en de 30.000 Hz. Ze hebben scherp gehoor vooral in het hogere frequentiebereik. Dit stelt hen in staat om communicatiesignalen van hamsters op te vangen evenals omgevingsgeluiden en mogelijke bedreigingen te detecteren. De hoge geluiden zijn voor de mens niet waarneembaar. Hamsters kunnen niet zo goed horen als ratten. Ratten hebben een bereik van 200 tot maar liefst 80.000 Hz.

Foto behorend bij blog

Het verschil in het aantal kleurreceptoren tussen hamsters en mensen heeft te maken met de genetische en evolutionaire verschillen. Mensen en andere primaten hebben drie verschillende kleurreceptoren, ook wel kegeltjes genoemd, die gevoelig zijn voor verschillende golflengten van licht. Deze kegeltjes stellen in staat om een breed scala aan kleuren waar te nemen.

Bij hamsters en veel andere zoogdieren, waaronder honden en katten, is er genetisch gezien een mutatie opgetreden die heeft geleid tot het verlies van een van de drie kegeltjes. Dit wordt meestal geassocieerd met een evolutionaire aanpassing aan hun specifieke leefomgeving en gedrag.

Hamsters zijn nachtdieren en hebben zich aangepast aan het leven in omgevingen met weinig licht, zoals ondergrondse holen. Hun vermogen om kleuren waar te nemen is daarom minder belangrijk dan andere zintuigen, zoals geur en gehoor, die essentieel zijn voor hun overleving. Het verlies van een kleurreceptor kan energetisch gunstig zijn, omdat het de efficiëntie van het zichtsysteem verhoogt zonder afbreuk te doen aan andere belangrijke zintuigen.

De precieze redenen achter deze genetische mutaties en aanpassingen in het kleurenzicht is op dag van vandaag nog steeds een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.
Lilac Fawn ... Tja de mijne lijken daar niet op 
dinsdag, 11 april, 2023, 3:36 pm - Campbelli
door Martin Braak
Bij de kleuren van de Campbelli dwerghamster staat de kleur combinatie Black-Eyed Argente (bb) en Opal (dd). De kleurfoto die erbij staat lijkt op een geel exemplaar waarbij de haarpunten blauw zijn. En dan krijg je een blauwe waas. Maar waarom dit nu Lilac Fawn heet...

Ik fok deze kleur nu ook en de huidige exemplaren zien er totaal niet zo uit.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De huidige exemplaren die ik fok zijn mooi zocht van kleur geel. Het mist de haarpunten die anders van kleur zijn. Als je op Lilac Fawn foto's zoekt, zie je Franse Bulldog met de Lilac Fawn kleur wat heel erg lijkt op de Campbelli dwerghamster oude foto Lilac Fawn. Ik weet niet hoe de naam is ontstaan, maar je ziet soms dat men de kleurnaam van andere diersoorten pakt.

De reden dat mijne zo'n geel zijn, komt denk ik omdat ik met de wildvang lijn fok die veel warmer van kleur zijn. De bruine kleur is echt mooi bruin. De Opal varianten die ik hieruit fok, zijn egaal Opal.

Foto behorend bij blog

Maar het is wel weer iets om goed over na te denken. Waarom?
Foto's van Mandarijn drager Zwart 
maandag, 27 maart, 2023, 7:29 pm - Russische
door Martin Braak
Een Mandarijn kleur dat voor Zwart draagt, dat zie je meestal. Niet altijd heb ik ervaren, soms zie je het niet. Genetisch is er iets waardoor de combinatie zo bijzonder maakt. Zelf vermoed ik dat het gen op de chromosoom ligt waar het zwarte gen ook ligt. Waardoor deze rare combinatie leidt tot twee variaties. Eentje waarvan egaal geel blijft en ander dat duidelijk te zien is. De versie dat je nauwelijks ziet, is zeldzaam.

Dat kan mijn inziens dan alleen betekenen dat het soms door recombinatie de zwarte mutatie precies op hetzelfde chromosoom ligt. En meestal dit niet het geval is. Of wel elk dier heeft van elk chromosoom twee exemplaren (behalve het geslachtschromosoom bij mannetjes). En dat op het ene exemplaar het Mandarijn gen ligt en ander Zwart gen.

Foto behorend bij blog

Bovenstaand een foto van een normale variant waarbij de haren donkerder wordt. Ze verkleuren naarmate ze ouder worden. Als kind zien ze heel normaal mooi oranje geel uit. En dan verharen ze bij leeftijd van 5-7 weken oud naar een bruinig exemplaar. Maar blaas je in de vacht, dan zie je de gele pigmenten nog. Dat komt omdat de haarpunten donker van kleur worden.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto's zijn best wel gelukt, al zeg ik het zelf!