Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Voelsprieten (tastharen), de lange antennes richting naar boven 
vrijdag, 28 augustus, 2015, 6:56 pm - Russische
door Martin Braak
Niet alleen hamsters maar ook tamme ratten en bijvoorbeeld katten hebben naast snorharen ook tastharen. Deze tastharen zitten net boven de ogen. Meestal hebben ze een aantal zitten en ze zijn heel dun. Met deze tastharen weten ze precies of hun kopje door een opening kan. Terwijl ze met de snorharen de zijkanten aftasten. De functie van deze tastharen is onder andere om hun ogen extra te beschermen. Niet alleen de dikte van deze tastharen is verschillend, dieren kunnen hun snorharen heen en weer bewegen en dat doen zij heel snel. Bij hamsters zo 6 tot 12 keer per seconden. De tastharen boven de ogen zijn minder bewegelijk.

Foto behorend bij blog

Op de bovenstaande foto zijn deze tastharen heel duidelijk zichtbaar. Zelf noem ik deze tastharen voelsprieten. Omdat ik vind dat dit veel meer aangeeft wat het voor haren zijn. Want ze tasten er niet mee. Ze voelen ermee!

Lees het onderdeel snorharen bij het uiterlijk van de Russische hamster over hoe snorharen werken. Link: http://www.dwerghamster.nl/russische/ui ... /index.php