Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
21 februari 2024

Laatste reacties

  • surrogaat kind
    woensdag, 14 juni, 2023, 11:34 am
    Bedankt voor het zo duidelijk en...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.534
    Vandaag: 40
    Gisteren: 59
Mandarijnen zijn toverballen 
zondag, 27 januari, 2008, 10:55 am - Russische
door Martin Braak
Mandarijnen zijn net toverballen, de ene keer blijven ze mooi egaal van kleur en de ander keer krijgen ze heel veel ticking. De ene is meer geel, de ander blijft wat oranjeachtig en de ander lijkt meer op een bruine kleur dan een gele.

Zelf vind ik dit heel bijzonder. Volgens mij is dit de enige kleur bij de dwerghamsters die van geboorte tot volwassen exemplaar heel langzaam verandert.

Hoe prachtig een jonge Mandarijn ook mag zijn:
Foto behorend bij blog

Daaraan kan je niet zien hoe het later ontwikkeld:
Foto behorend bij blog

Bij het selecteren van fokdieren kijk je eerst naar karakter, gezondheid en of hij er goed uitziet. Daarna kijk je pas naar het uiterlijk qua kleur. Maar hoe kan je bij de Mandarijnen op kleur fokken als de kleur later zo anders is?
Typische eigenschappen van een Campbelli dwerghamster 
donderdag, 24 januari, 2008, 10:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op het forum van DeHamster.nl was weer een vraag m.b.t. een Campbelli c.q. Rus, wat is het nu? Ik sta eigenlijk veel te weinig stil bij het feit dat voor mij de normaalste zaak en de verschillen zo groot zijn, terwijl anderen de verschillen niet zien c.q. niet kennen.

Laat ik eens met een foto beginnen:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Ten opzichte van een Rus:
Foto behorend bij blog

Dit zijn twee foto's van zuivere Campbelli's, afstammeling van wildvang, afkomstig uit de regio Altai.

Campbelli dwerghamsters hebben een veel groter oor als de Rus. De oor is rond van vorm en er zit geen vouw in, het oortje wordt niet gevouwen gedragen. Bij de Rus is dit wel het geval. De Rus leeft in Zuid Siberië en daar is het veel kouder. Het oortje van de Rus klapt dicht en voor de ingang zitten haren zodat het tegen kou beschermt is.

De aalstreep van een Rus wordt op de kop heel dik. En in de nek wordt het ook vaak dikker. Van een Campbelli dwerghamster is het meestal veel smaller en rechtlijnig, het wordt op de kop nauwelijks dikker. Wel geef foto's soms een vertekend beeld. Dit omdat de haren van de Campbelli veel langer zijn en vaak openstaat. De aalstreep lijkt dan dikker te worden, maar na het gladstrijken zie je dat het niet het geval is. Bij de Rus zijn de haren veel korter en het vacht staat niet open.

De staartlengte is bij de Campbelli veel langer dan die van de Rus. Bij de Rus wordt het bijna geheel binnen gedragen, zeg maar een pluimstaartje. En Bij de Campbelli meer een stokstaartje.

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan veel dichter op elkaar dan die van de Rus. De oog van de Campbelli is anders, vaak ovaal, maar kan ook wel rond zijn. Maar waar het echte verschil in zit, is dat de Campbelli dwerghamster heel gemakkelijk de ogen kan knijpen. Als je de Campbelli dwerghamster aait en hij is niet tam, gaat hij vaak met de ogen knijpen.

Maar eigenschappen verwateren. Dit komt omdat in beide soorten ook hybride dwerghamsters voorkmen. Dit zijn kruisingen tussen de twee soorten. Je ziet nu bij de Campbelli dwerghamsters ook aalstrepen die dikker op de kop worden en je ziet Bij de Rus ook oren zonder vouwen en die altijd rechtop staan.
Mijn kat is vindbaar 
woensdag, 23 januari, 2008, 9:06 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Bij mijn fotoalbum op deze sites staan ook wat andere foto's. Zo staan de twee katten Ringo en Tanja er ook tussen. Ringo Star is mijn lieve pers die bij mijn ouders woont. Ringo, ook wel sterretje en ringetje genoemd, kan mauwen op commando. Slechts alleen ik kan dat laten doen.

Tegenwoordig is Ringo vindbaar op Google! Zoek maar eens op Ringo en Tanja.

Foto behorend bij blog
From Poland? 
dinsdag, 22 januari, 2008, 10:30 pm - Nieuws
door Martin Braak
Vandaag kwam mijn broer binnenlopen en vroeg of ik een keer mijn site in het Engels ging vertalen. Hij had verschillende emails van een Poolse hamsterclub gehad en die vroegen van alles wat op deze site staat.

Om eerlijk te zijn, ik ben inderdaad bezig om de site ook in het Engels te maken. Niet alles, want dat is echt veel te veel. Maar wel de standaard gedeeltes. Het gaat veel tijd kosten, dat is een feit.

Zelf zit ik ook aan een internationale forum te denken. Om zo met echte freaks discussies te voeren. Maar ik weet nog niet of ik dit echt door ga zetten.

De Poolse fokkers hebben nog even geduld nodig!
De ontsnappertje 
maandag, 21 januari, 2008, 9:25 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Vandaag bij mijn thuiskomst ging ik zoals gewoonlijk direct naar mijn dwerghamsters. Watercontroleren en de kleine hummies extra voeren. Kijken of alles ok is.

Dit keer hoorde ik iets van ritselen en ik keek naar de grond. Daar lag nog een zak met 2 oude boterhammen. Die had ik vanochtend uit de diepvries gehaald en op de grond gelegd. Voor mij is het niet eetbaar, tenminste, niet lekker. Hammies zijn dol op oud brood. Maar wat zat er nog meer in die zak? Een verdwaalde dwerghamster.

Jawelhoor, een ontsnapte dwerghamster. Ik kon hem met gemak pakken, hij zat in een zak! Maar tja, dan begint de zoektocht. Wie is het? Kooi 1, kooi 2 en dat was raak. Daar zat hij in.

Was het een pure gok van mij? Nee, ik ken mijn dwerghamsters. Ik weet in welke kooi welke dwerghamster zit en weet ook waarom ik die gehouden heb. Ik weet wie bij het voeren altijd proberen te ontsnappen en op dit moment zijn het 2 dwerghamsters die dat elke ochtend weer proberen. En hij is er eentje van! Ik heb dus vanochtend niet goed opgepast terwijl ik het waterbakje ging verversen.