Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Stress kan DNA beschadigen 
vrijdag, 26 augustus, 2011, 7:11 pm
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers hebben een verband gevonden tussen stress en beschadigd DNA.

De adrenaline die vrijkomt door stress kan bij muizen biologische processen in gang zetten die leiden tot blijvende schade aan het DNA.

Deze reactie zou ook kunnen verklaren waarom een stressvol bestaan lichamelijke klachten kan veroorzaken bij mensen. Dat schrijven onderzoekers van Duke University in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Grijs haar

“De ontdekking biedt ons een plausibele verklaring voor het ontstaan van stoornissen in het menselijk lichaam als gevolg van stress”, verklaart hoofdonderzoeker Robert Lefkowitz op nieuwssite Physorg.com.

"We hebben het dan over de meest uiteenlopende aandoeningen: van grijs haar tot kwaadaardige tumoren", aldus Lefkowitz.

Muizen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door muizen met behulp van een infuus bloot te stellen aan grote hoeveelheden van een samengestelde stof die vergelijkbaar is met adrenaline.

Uit het onderzoek bleek dat de stof biologische reacties ontketenende die uiteindelijk leidden tot een opeenstapeling van beschadigingen aan de chromosomen van de dieren.

Eiwit

“Daarmee hebben we het bestaan van een specifiek mechanisme aangetoond dat doormiddel van verhoogde adrenaline - een kenmerk van chronische stress - beschadigingen aan het DNA veroorzaakt”, aldus Lefkowitz.

De beschadigingen kwamen volgens de wetenschappers tot stand doordat er in het lichaam van de muizen minder van het eiwit P53 werd aangemaakt als gevolg van het verhoogde adrenaline-niveau.

Het eiwit P53 komt ook voor bij mensen en wordt ook wel de ‘bewaker van het genoom‘ genoemd, omdat de stof de vorming van tumoren onderdrukt.

Van Nu.nl
http://www.nu.nl/wetenschap/2595173/str ... digen.html

Zou dit een reden zijn dat veel mutaties bij grotere fokkers ontstaan?