Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Sharon Dijksma, wat ben jij een oen! 
zaterdag, 26 juli, 2014, 8:46 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Mevrouw Dijksma, mag ik Sharon zeggen?, ik had om eerlijk te zijn een hoge pet van u op. Met 23ste al in de tweede kamer en niet op uw mondje gevallen! Maar sinds de positief lijst, de gebrekkige onderzoek, maar vooral door uw uitingen hierover, is mijn beeld over u totaal veranderd!

Een concept van de positieflijst vrijgeven zonder zelf naar de diersoorten te kijken levert niets op! Sharon, je verwacht toch niet dat een zeer veel gehouden huisdier de Russische dwerghamster kunt gaan verbieden? En kijk naar het resultaat. Hoeveel euro's zijn hierdoor verspilt?

Afgelopen mei stond ik stil bij een uitspraak van u. Bastaardhonden hebben veel minder erfelijke aandoeningen dan normale rashonden. Dat schreef u aan de Tweede Kamer na een onderzoek van UT. Uw mening: "het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed". Daar ben ik absoluut met je eens. Maar heeft u echt goed onderzoek laten doen? U weet, een soortgelijk onderzoek m.b.t. de positieflijst, is niet goed uitgevoerd! Want laten we eerlijk zijn: de hoeveelheid bastaardhonden is veel groter dan rashonden. Het aantal met een defect is daarom statistisch gezien logisch kleiner. Daarnaast zijn binnen de rashonden bepaalde defecten ontstaan die niet verspreid zijn omdat rashonden zuiver gehouden worden. Verwacht u dat wanneer alleen nog maar bastaardhonden gefokt worden, alles veel gezonder wordt? Verwacht u dat naarmate met bastaardhonden verder gefokt worden, er geen problemen ontstaat omdat onzuiverheden gekruist worden? Dan komen de problemen toch later ook aan de orde? U vergelijkt appels met peren.

Wat u wilt bereiken is dat bij welk dier dan ook niet op uiterlijke kenmerken gefokt moet worden waarvan een dier zelf last van heeft. Dit zodanig dat het in zijn levensvreugde bederfd. Maar ik denk niet dat het uw bedoeling moet zijn om de rashonden in kwaad daglicht te stellen zonder een zeer goed onderbouwd rapport waarbij eveneens gekeken is naar generaties lang fokken met bastaardhonden.

Pak weg 192 rasverenigingen hebben een fairfok kenmerk ingevoerd met een daarbij verplichte dna test. Ik ben heel benieuwd wat hier het effect van gaat zijn. Zal dit echt leiden tot honden met minder problemen?