Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

December 2007»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
16 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.457
  Vandaag: 6
  Gisteren: 67
Zwarten zijn loperiger, karakter kan genetisch zijn zoals koprolmakers en zwemmers 
dinsdag, 25 december, 2007, 9:27 pm - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag hadden we over de karakter van de Russische dwerghamster in de kleur Zwart. De Russische dwerghamster is van nature een bangerik en krijst wanneer hij bang is. Ik heb lijnen waar dit nauwelijks meer gedaan wordt. De Zwarte Russische dwerghamster doet c.q. deed dat ook. Door het kruisen van de Zwarten met mijn eigen lijn, is dit grotendeels al eruit gefokt.

Maar wat typisch is, is dat veel Zwarten erg loperig zijn. Wanneer ze bang zijn, lopen ze gigantisch hard naar de andere kant van de kooi. Ook op de hand zijn ze loperiger. Ik moet er meer tijd besteden om ze tammer te maken.

Ook heb ik exemplaren die al wat rustiger zijn en net zo sulletjes zijn als mijn Wildkleur lijn.

Karakter kan genetisch zijn, maar karakter kan ook kleur gebonden zijn. Zo zijn er rattenfokkers die exact hetzelfde ervaren met de Zwarte tamme rat. Die kunnen ook loperiger zijn.

Typisch dat het karakter genetisch kan zijn of zelfs kleurgebonden kan zijn. Je denkt dat ieder dwerghamster individueel is. Maar bijvoorbeeld de koprolmakers (Russen die tegen hun voerbak opspringen en achterover springen) en de zwemmers (Russen die constant op de rug gaan liggen en de poten bewegen) is erg genetisch en daar moet niet verder mee gefokt worden, als je dit eruit wilt hebben.

Maar!, niet alles is genetisch. Zo heb ik wel eens Roborovski dwerghamsters proberen te redden. Dit door jongen over te plaatsen naar een nestje met Russische dwerghamsters. Een keer was een Roborovski met nestje overleden en die jongen had ik ook overgeplaatst. Helaas gaat dit niet altijd goed, er bleef 1 Roborovski in leven. En die trok met 1 Russische dwerghamster op, en dit was zo schattig. Normaal raad ik iedereen af om verschillende soorten bij elkaar te houden, maar in dit geval leek mij geen probleem. Deze twee dwerghamsters kregen een leuke kooi met een molentje en ze hebben tot de dood bij elkaar gezeten. Ze trokken altijd met elkaar op en liepen samen in het molentje. Maar wat typisch was!, was dat dit Rusje exact hetzelfde gedrag overnam van de Roborovksi dwerghamster. Hij was even vlug en niet hanteerbaar.

Ik heb nog een verhaal over de Campbelli dwerghamsters die op warme momenten in het waterbakje gingen zitten. Maar dit vertel ik een ander keer!

Maar wat weer heel typisch is: Russisch Blauw (Zwart gecombineerd met Blauw-wildkleur) is bij mij juist heel rustig van karakter.