Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
In een Pearl nest zit een hele donkere Pearl die sprekend op een Merle lijkt 
zaterdag, 24 april, 2010, 9:24 pm - Russische
door Martin Braak
ja ik wist niet wat ik zag! In een nestje Pearl blauw-wildkleur x Wildkleur drager blauw-wildkleur. Dit koppeltje heeft al een aantal nesten gefokt en daarin zaten hele mooie Pearls. Ik heb daar al wat van gehouden om verder te fokken. Maar verdomd, wat zie ik nu?

Foto behorend bij blog

De lichtste Pearl is eveneens een Pearl blauw-wildkleur. Daarnaast zit er een Pearl wildkleur in, die al redelijk donker is. En er zit een zo donkere Pearl in die sprekend op Merle lijkt.

En dan ga je denken ja Martin heeft daarvoor een Merle met een Pearl gekruist. Nee dus! want ik houd de kleuren zuiver. En daarmee bedoel ik dat ik altijd een Pearl selecteer uit een Pearl. En dat ik normaliter geen Merle x Pearl kruis. Dat heb ik vorig jaar voor een keer gedaan om te kijken wat het oplevert. Maar deze combinatie stamt daar niet vanaf.

Of wel ik sta voor een raadsel. Maar het onderbouwt een theorie van mij. Het kan best zijn dat Merle hetzelfde dan een Pearl is, maar dan opnieuw ontstaan. En dat Merle slechts een hele donkere Pearl is. En dat nu bij mij Merle opnieuw ontstaan is.

Foto behorend bij blog
http://cuteoverload.com 
donderdag, 22 april, 2010, 7:43 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
De meeste mensen weten dat ik fotografie als hobby heb. En vooral dierenfotografie. Elk fotograaf heeft zijn stijl en mijn stijl is heel duidelijk zichtbaar: de dieren staan er zodanig op dat de foto bijna volledig in beslag neemt en de vorm van het dier tot recht komt inclusief kleur. Maar wat ik ook nog graag wil, is foto's maken die lollig zijn, grappig zijn etc. Dat is veel moeilijker!

Ik ken een site waar heel veel mooie grappige dierenfoto's staat:
http://cuteoverload.com/

Prachtig he?!
Wanneer is de Russische dwerghamster gevonden? 
dinsdag, 20 april, 2010, 7:54 pm - Russische
door Martin Braak
Zojuist zag ik dat iemand op mijn eerste post van mijn weblog een vraag had gesteld. Mijn weblog is niet echt bedoelt om her en der een vraag neer te zetten. Daarvoor is het contactformulier.

De gestelde vraag was wanneer is de Russische dwerghamster gevonden? Deze dwerghamstersoort bestaat al eeuwen. In 1776 is deze soort voor het eerst wetenschappelijk beschreven.

Maar wat is nu precies toen gevonden en beschreven? Op mijn website staat een tekening en als je die bekijkt, dan kloppen een aantal dingen niet. Ik heb deze tekening op het internet gevonden en weet niet of die uit de 18e eeuw stamt. Maar als je de ogen en oren bekijkt, dan is dit niet echt Russisch. Maar eerder Campbelli.

Vreemd hoeft het niet eens te zijn. Als ik het goed begrepen heb, zijn er twee regio's Russische dwerghamsters en die leven eeuwen afzondelijk van elkaar. De vraag is waar onze Russen vandaan komen en of er verschillen zijn. Bij de Campbelli's zie je eveneens verschillen per regio, ene is agressiever dan de ander, de kleur kan verschillen, etc. En dat heeft puur te maken met de vijanden en de kleuren in de omgeving. Natuurlijke selectie zorgt dat de sterkste overleven.
Thank you, Andrea 
vrijdag, 16 april, 2010, 9:22 am - Russische
door Martin Braak
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Kan je gemakkelijk aan zuivere Russen komen? 
vrijdag, 16 april, 2010, 8:26 am - Russische
door Martin Braak
Op Exoknaag vroeg ik aan de fokker en keurmeester Justine uit Engeland of je gemakkelijk aan zuivere Russen kunt komen. Ze vertelde me dat op dit moment het volgende geldt: voor keuringen kijken ze naar de stamboom van een Russische dwerghamster en kijken ze drie generaties terug. Wanneer drie generaties geen hybride kleur inzit, dan zien ze het als "zuivere" Russen. Dit wordt door diverse fokkers eveneens als richtlijn gehanteerd.

Ik stelde de vraag namelijk omdat ik uit Finalnd een mail had gekregen of in Nederland fokkers zijn die zuivere Russen fokken. Dit omdat ze slecht aan pure Russen kunnen komen.

De regel van drie generaties terug kijken is nieuw voor mij en had ik niet eerder gehoord. Ik vind het wel een logische gevolg, want zeg nauw eerijk, waar kan je fokgeschikte en keurgeschikte zuivere Russen krijgen?

Hybride F4:
Foto behorend bij blog