Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2008»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
22 juni 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 471.851
  Vandaag: 46
  Gisteren: 62
Typische eigenschappen van een Campbelli dwerghamster 
donderdag, 24 januari, 2008, 10:08 pm - Campbelli
door Martin Braak
Op het forum van DeHamster.nl was weer een vraag m.b.t. een Campbelli c.q. Rus, wat is het nu? Ik sta eigenlijk veel te weinig stil bij het feit dat voor mij de normaalste zaak en de verschillen zo groot zijn, terwijl anderen de verschillen niet zien c.q. niet kennen.

Laat ik eens met een foto beginnen:
Foto behorend bij blog

En:
Foto behorend bij blog

Ten opzichte van een Rus:
Foto behorend bij blog

Dit zijn twee foto's van zuivere Campbelli's, afstammeling van wildvang, afkomstig uit de regio Altai.

Campbelli dwerghamsters hebben een veel groter oor als de Rus. De oor is rond van vorm en er zit geen vouw in, het oortje wordt niet gevouwen gedragen. Bij de Rus is dit wel het geval. De Rus leeft in Zuid Siberië en daar is het veel kouder. Het oortje van de Rus klapt dicht en voor de ingang zitten haren zodat het tegen kou beschermt is.

De aalstreep van een Rus wordt op de kop heel dik. En in de nek wordt het ook vaak dikker. Van een Campbelli dwerghamster is het meestal veel smaller en rechtlijnig, het wordt op de kop nauwelijks dikker. Wel geef foto's soms een vertekend beeld. Dit omdat de haren van de Campbelli veel langer zijn en vaak openstaat. De aalstreep lijkt dan dikker te worden, maar na het gladstrijken zie je dat het niet het geval is. Bij de Rus zijn de haren veel korter en het vacht staat niet open.

De staartlengte is bij de Campbelli veel langer dan die van de Rus. Bij de Rus wordt het bijna geheel binnen gedragen, zeg maar een pluimstaartje. En Bij de Campbelli meer een stokstaartje.

De ogen van de Campbelli dwerghamster staan veel dichter op elkaar dan die van de Rus. De oog van de Campbelli is anders, vaak ovaal, maar kan ook wel rond zijn. Maar waar het echte verschil in zit, is dat de Campbelli dwerghamster heel gemakkelijk de ogen kan knijpen. Als je de Campbelli dwerghamster aait en hij is niet tam, gaat hij vaak met de ogen knijpen.

Maar eigenschappen verwateren. Dit komt omdat in beide soorten ook hybride dwerghamsters voorkmen. Dit zijn kruisingen tussen de twee soorten. Je ziet nu bij de Campbelli dwerghamsters ook aalstrepen die dikker op de kop worden en je ziet Bij de Rus ook oren zonder vouwen en die altijd rechtop staan.