Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«April 2019»
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
18 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.575
  Vandaag: 6
  Gisteren: 59
Exoknaag, de 13e NKV Bokaal, wederom op 1e Paasdag 
dinsdag, 23 april, 2019, 9:35 pm - Evenementen
door Martin Braak
Op 1e Paasdag werd wederom het grote evenement Exoknaag gehouden. Ik heb lange tijd getwijfeld of ik wel heen zou gaan. Het is de eerste lange weekend dat ik vrij ben en wilde eigenlijk gewoon ff uitslapen, rustig aan doen, dingetjes wat is blijven liggen doen. Maar mijn broer Peter wilde graag dat ik toch mee ging. Op het laatste moment heb ik de knoop doorgehakt en gelukkig had ik alle batterijen van de camera opgeladen en was ik wel voorbereid.

Foto behorend bij blog

Aangekomen was het direct van ouds gezellig druk. Mensen staan in de rij, de dieren werden beoordeeld, entree kaartjes halen en de tafel vinden. Maar ik had één ding voorspelt: er wordt stevig door externe partijen gecontroleerd. Exoknaag is namelijk heel negatief in het nieuws geweest. Ramdam had met een verborgen camera op Exoknaag gefilmd en op TV laten zien dat je de gekste dieren op Exoknaag kon kopen. Zonder dat jezelf inleeft. In de politiek werd hier tijd aan besteed en daarom was het D-Day voor de boa's. Boa staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar en zij zijn bevoegd om te controleren. Zij beoordelen namelijk of de regelgeving rondom dieren wordt nagekomen. Op het evenement gingen hebben ze een aantal hobbyfokkers en ingeval één ondernemer aangesproken en geïnterviewd. Hun naam en adres is genoteerd en er is gevraagd naar de situatie. Zij gaan waarschijnlijk thuis ook bezocht worden om zo te beoordelen of zij bedrijfsmatig met dieren bezig zijn en of ze gecertificeerd zijn.

Begrijp mij goed, ik vind controle een goede zaak. Maar wat wordt nu gedaan? Ze pakken de hobbyfokkers aan. De ondernemers die daar stonden hebben het prima voor elkaar en zijn gecertificeerd. Zij verkopen deels dieren die zij niet zelf fokken. Maar importeren uit het buitenland. Vaak niet direct zelf en de dieren kennen dus veel reistijd, van handelaar naar handelaar. Zij worden gefokt in omgevingen waar geen toezicht is. De hobbyfokker die in Nederland gevestigd is, die is niet gecertificeerd. En daar beginnen zij discussies mee te voeren voordat men bij ministerie zelf bepaald hebben wat nu bij kleine onschuldige knaagdieren bedrijfsmatig is. Een hobbyfokker kan veel dieren hebben omdat er een noodzaak hiervoor is, maar dat betekent niet automatisch dat hij bedrijfsmatig bezig is. Zijn doel van fokken is totaal anders dan beroepsfokkers. En dat laatste vind ik een woord dat in de wet moet komen staan.

De schildpad die een vinger af kan bijten en zo zonder papieren verkocht wordt. Een muis met een mooie tekening die zonder papieren verkocht wordt. Die muis wordt verkocht aan een persoon die de muis als huisdier gaat houden of er mee wil fokken. Anders gaat de muis als slangenvoer weg. Misschien begin je nu te begrijpen waarom ik de controle goed vind, maar de manier waarop dit gaat totaal fout vind! Het gaat om de wantoestanden, het moet gaan om de beroepsfokkers die fokken om te verkopen. De wet kent een element van welzijn voor dieren, verantwoordelijk fokken en bedrijfsmatig bezig zijn. De boa's waren op zoek naar bedrijfsmatig bezig zijn. En dan moet je de hobbyfokker direct gerust stellen dat wanneer zij met een hobbydoel fokken en kunnen aantonen dat ze niet bedrijfsmatig bezig zijn, geen probleem is. En dat ze tevens willen weten of er verantwoordelijk gefokt wordt en dat dierwelzijn niet in gedrang komt.

Foto behorend bij blog

Wat mij opviel was dat om 10 uur ze weg waren. Ze hebben een aantal aangesproken en toen eenmaal de deur voor de toeschouwers open was, waren ze verdwenen.

Op de keuring waren er een kleine 200 dieren ingeschreven. Om precies te zijn 186 of 187, ik ben het aantal vergeten. Katja keurde de Campbelli dwerghamsters, Aly de Syrische hamsters, Bertus de muizen en de ratten en Jan de gerbils. Wat had Jan een prachtige manier van keuren. Complimenten zeg! Hij laat de gerbil vrij op een plankje bewegen en de gerbils waren allemaal heel rustig. Bertus keurt altijd naar zich zelf toe en omarmt. Katja keurt altijd met een tapijtje die ze draait.

Bij de Campbelli dwerghamsters waren er veel verschillen in type en bouw. En werd geregeld genoteerd dat het te Russisch uitzag. Dit komt deels door verkeerde selectie. Een persoon gaf aan de kleine staartjes mooier te vinden waardoor de selectie verkeerd is. En doordat het om hybride dieren gaat. De Mandarijn hybride Campbelli's zagen veelal nog meer Campbelli uit dan de anderen. En dat is een compliment voor Joep en kritiek wat er nu met de Campbelli's langzaam gebeurd. Ik heb jaren geleden al geschreven en laatste paar keer herhaalt, de Campbelli's groeien langzamerhand naar de Russische dwerghamster toe en verschil wordt steeds kleiner. Joep is van mening dat de hybride Mandarijnen nauwelijks hybride eigenschappen kent, ook niet als je inteelt met elkaar doet. Ik ben iemand die de kleinste details ziet en zie per jaar verbetering. Dat wordt door manier van fokken en selecteren geregeld. Wat we bij de Russen zien is dat 15 jaar later we nog hybride eigenschappen zien, ook al hadden de voorouders een perfecte uiterlijk. Ik ben daarom een project opgestart met de Beige hybride Rus. Om te laten zien dat ze nog steeds draaikoppen hebben, een hybride eigenschap van deze kleur. Dit na 15 jaar. Ik heb eentje bemachtigd die compleet onverwachts uit een goede lijn is gerold en in stamboom voorgaande generaties nergens beige/vies bruin te zien is. Maar nu weer verder over de Exoknaag.

Voorbeeld van een "Rus" type bij de Campbelli dwerghamster
Foto behorend bij blog

De Syrische hamsters waren ook weer prachtig! Alhoewel een Goudkleurig exemplaar te donker was en een verkeerde onderkleur had. Maar prachtig exemplaar hoor! De gerbils waren echt heel mooi. En ik heb prachtige foto's van gemaakt. Aantal Russische dwerghamsters, gekeurd door Aly, waren beperkt. Terwijl ze aan het keuren was, was ik aan het praten en Anneke aan het helpen. Dus ik heb weinig Rusjes op de foto gezet.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De foto's die ik op Exoknaag heb gemaakt, heb ik niet met mijn Macro lens gemaakt. Ik wilde mijn nieuwe Canon lens 17-70 testen. Vorig Exoknaag had ik de lens vergeten mee te nemen. Ik wist niet precies hoe de foto's lukten. Maar dacht laat ik gewoon alle foto's hiermee maken en kan ik er wat van leren. De eerste deel van de foto's heb ik met F4.5/F5.6 gemaakt en later iets gaan verhogen naar 7.1.

Ik wil alle helpers van de NKV Bokaal enorm bedanken voor hun inzet. Zonder hun is dit evenement niet mogelijk en mensen zien van buiten af niet hoeveel inspanning zij verrichten om dit te organiseren.