Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Neurodegeneratieve ziekte en bloodstelling aan pesticiden 
woensdag, 22 december, 2021, 10:37 am - Andere zaken
door Martin Braak
Jaarlijks kijk ik door mijn mailbox en kijk ik welke mails ik heb laten staan m.b.t. discussies. En interessante elementen en dingen blog ik ter vastlegging. Zo ook een discussie over neurodegeneratieve ziekte zoals Parkinson. Bij zwarte Russische dwerghamsters komt Parkinson voor en tijdens het praten hierover hebben we ook gesproken over waarom treed bij andere mensen Parkinson bij Zwarte Rusjes eerder op dan gemiddelde leeftijd 16-18 maand?

Het zou kunnen komen omdat de neurodegeneratieve ziekte reeds in de lijn zit en bij familiedieren eerder optreedt. Maar pesticiden is ook een mogelijkheid. Er zijn diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat mensen die meer in aanraking komen met pesticiden een hoger kans hebben op het vormen van Parkinson. Het kan ook dat bij hamsters zo zijn dat wanneer ze bepaald voermerk krijgen waar meer pesticiden gebruikt zijn, de kans op het krijgen verhoogd wordt.

Parkinson treedt sneller op bij zwarte dieren. Dat is de reden dat ze bij Parkinson testen met muizen zwart gekleurde muizen gebruiken.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het blad Neuron, toonde bij muizen aan dat Parkinson in de maag- en darmenstelsel begint. Er ontstaan misvormde eiwitten waardoor de ziekte ontstaat. De eiwitten komen in de hersenen via een belangrijke zenuwverbinding de nervus vagus. Dat is een lange zenuw tussen de hersenen en onder meer de maag.

Bij Zwarte Rusjes denk ik dat het genetisch is en het defect op de X-chromosoom ligt. Alle stambomen tot nu toe kan via de vrouwelijke chromosoom terug geleid worden tot eerder Parkinson geval. En alle wildkleuren die dragen voor zwart met voorouders die later Parkinson krijgen, krijgen het niet. Het zijn alleen de zwart gekleurde exemplaren.




Overige blogposts worden nu geladen...