Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tinkerdell, dag Tink 
zondag, 19 oktober, 2008, 5:52 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Hé Tink, wordt eens wakker. Tink?

Begin 2007 ben je bij mij komen wonen. De vorige eigenaar wilde je niet meer houden en wilde niet met je fokken. Je eigenlijke naam is Tinkerbell, maar omdat je elke keer stonk als ik je eruit haalde, noemde ik jou Tinkerdell. Maar vaak korte ik dit af, Tink.

Je was een liefhebber van lekkernij en elke dag kreeg ze een nootje, soms een hondenbrokje. Sla en brood, dat vond je ook lekker. Bedelen dat kon je!

Maar op een gegeven moment zag ik een tumortje net boven je staart. Ow nee, je ging er aan knabbelen. Maar gelukkig het werd niet erger en later zat er er ook niet meer aan. Maar toen... Toen had je scheve en te lange tanden. Knippen was de oplossing en je liet het gewoon gebeuren zonder enig tegenstribbeling. Maar de laatste dagen dacht ik, het is niet goed met je, je drinkt te veel. De urinehoeken waren ook groter. Maar in de avonduren zag ik je weer fanatiek te knagen.

Zaterdagochtend, jij was ontzettend koud en liep niet helemaal goed meer. Van ene kant van kooi naar ander kant van kooi, je kon niet goed liggen. Nadat ik je warm geblazen had, heb ik je in je nest gelegd. Twee uurtjes later ...

Foto behorend bij blog

Dag Tink.
De alcoholist 
vrijdag, 17 oktober, 2008, 4:29 pm - Foto's
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Laat de kleine Rusjes niet te lang bij de moederhamster als het mannetje nog bijzit 
dinsdag, 14 oktober, 2008, 8:18 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag was het weer zover, ik zag helaas bij een koppeltje dat ze een jong dood hadden gebeten. Ik fok koppelgewijs en dan komt het voor dat direct na een nest een volgend nest gebeurd. Heel soms hebben de jongen groeiachterstand waardoor je als fokker de beslissing neemt om de jongen zo lang mogelijk bij de moederhamster te laten. De Russische dwerghamster staat bekend om het verjagen van de jongen indien ze het niet meer tolereert en dit kan verergeren als ze een tweede nest heeft.

En zo in dit geval ook, moederhamster had een tweede nest gekregen terwijl het eerste nest nog in zat. Helaas was ik te laat en heeft een jong het niet gered.

Meestal zal een fokker hier niets over zeggen en mensen die het horen of lezen denken ow wat erg. Ik schrijf er toch over, want zo kan ik andere waarschuwen en vertellen dat ze alert moeten zijn. Ik ben alert, maar ook ik maak inschattingsfouten, helaas!

Bij de Campbelli dwerghamster zie je dit gedrag niet, ook bij de Robbies niet. De Russen wel en daarom mijn advies laat de jongen nooit te lang bij de moeder, ook al zit het mannetje er niet meer bij. Het kan zomaar zijn dat de moeder de jongen niet meer tollereert met alle consequenties van dien.
Kredietcrisis 
dinsdag, 7 oktober, 2008, 8:14 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Je hoeft maar even een nieuwspagina te openen of even naar het journaal te kijken, of het gaat om de kredietcrisis. Banken die omvallen, Fortis Nederland die door de overheid gekocht wordt om van ondergang te redden en natuurlijk de beurs: aandelen die met 9% in 1 dag dalen. Tja, en nu open je mijn blog en denk je dat het over dwerghamsters gaat, dan gaat het weer over de kredietcrisis. Maar snap jij wat er aan de hand is?

In Amerika is het heel gebruikelijk om met geleend geld goederen zoals auto's en tv's te kopen. Omdat in Amerika de rente daalde hadden de mensen per maand meer over. Ze konden dus nog meer lenen! Ongeveer in juni/juli krijgen de Amerikanen de eerste kerstreclame al en de kerstuitgaven worden grotendeels geleend. Het terugbetalen gebeurd in het eerste half jaar.

De domste president van Amerika Bush vond dat ook de arme mensen geld moeten kunnen lenen om huizen te kopen. En sinds hij dit uitgesproken heeft, werd er heel veel hypotheken aan mensen verstrekt die het eigenlijk niet konden betalen. Omdat de rente laag stond, was het voor hun net op te brengen.

Waar komt dit geld vandaan? Dat kwam o.a. van Europese landen, hier wordt veel geld gespaard. En banken kunnen rente geven omdat ze met dit geld iets anders doen, o.a. uitlenen aan anderen. De banken onderling lenen gigantische bedragen aan elkaar. Dexia leent geldt aan o.a. de 1 na grootste hypotheekverstrekker in Duitsland Hypo Real Estate. Die heeft vorig jaar Deutsche Pfandbrief AG (Depfa) overgenomen. Die heeft met kortlopende leningen langlopende hypotheken verstrekt. Rente van kortlopende leningen is lager dan de langlopende.

In Amerika is langzamerhand de rente gestegen. De mensen die nauwelijks de hypotheken konden betalen, moesten per maand meer opbrengen. Ze hadden namelijk hypotheken met lage variabele rentes. Steeds meer mensen konden het niet meer betalen en stopten zelfs met betalen. Ook de werkloosheid steekt de kop op waardoor nog meer mensen de schulden niet terug betalen.

De banken in Amerika hebben deze lening met geleend geld gefinancierd. Wanneer steeds meer mensen de rentes en aflossingen niet betalen, komen de banken in problemen. Dat zorgde ervoor dat één van de grootste banken in Amerika, Merrill Lynch, niet meer aan de verplichtingen kon voldoen en failliet ging. Amerika heeft deze bank niet gered, in de gedachten dat dit niet nodig zou zijn.

Maar heel veel financiële instanties hadden geld aan Merrill Lynch geleend, zoals Dexia en Aegon. Zij moeten de leningen afboeken en ontvangen geen rentes meer. Maar hun verplichtingen gaan wel door.

In deze tijd zijn de banken huiverig om elkaar geld te lenen. Want als een bank failliet kan gaan... Dan moet je oppassen! De banken die geld uit willen lenen, kunnen dit minder omdat ze zelf niet kunnen lenen.

Zover nog niet zoveel aan de hand. Maar omdat in het nieuws is gekomen dat bijvoorbeeld slecht gaat met Fortis, gaan particuliere spaarders en bedragen met deposito's switchen van banken. Ook schrikken mensen die geld op een buitenlandse bank hebben staan en halen het geld terug om het op een veiliger bank te zetten. Deze geldstromen zorgen op dit moment voor grote chaos.

De Nederlandse Bank heeft Fortis dit jaar opgewezen dat ze hun vermogen moesten aanzuiveren om zo aan de solvabiliteits-eis te voldoen. Of wel meer eigen geld hebben. Fortis wilde geld lenen van financiële instanties in Hong Kong. Maar door dit nieuws en de kredietcrisis, ging dit niet door. Fortis wilde daarna nieuwe aandelen uitgeven, maar door het slechte nieuws daalde de koers zodanig dat dit ook geen optie meer was. Omdat mensen hun geld bij Fortis weg haalde en Fortis geen eigen geld meer had om dit te geven en moest lenen, maar niet kon lenen, viel de bank uit elkaar.

De banken in IJsland hebben nu problemen. Er wonen 300.000 mensen in IJsland en die kopen alles met geleend geld. Dit geld komt ook uit het buitenland. Je kunt daar een internetspaarrekening openen en krijgt dan 5,25% rente. Maar door de slechte nieuws, halen mensen daar geld weg. De banken kunnen dit ook niet ergens anders van lenen en zo spats alles uit elkaar.

Het is eigenlijk een domino effect, één valt om en dat trekt de ander mee.

Persoonlijk denk ik dat de oplossing is om de rente omlaag te brengen en nieuw geld in de markt te pompen. Zo kunnen financiële instanties weer aan geld komen en toch gezond blijven en zo kunnen de mensen hun rente en aflossingen weer voldoen. Maar goed, ik ben niet de president van Amerika!
Weer een golvend haar 
zaterdag, 4 oktober, 2008, 1:22 pm - Russische
door Martin Braak
Dit keer geheel onverwachts, uit een normale Russisch Blauw x Russisch Blauw. Terwijl twee vorige nesten beide 8 jongen per nest, niets is gerold, zit in het derde nest, wederom 8 jongen, eentje met een aparte haarstructuur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Heel vreemd, wat is het dan, recessief of dominant en dat het later weg trekt. Op dit moment is het nog onduidelijk. Ik heb twee koppels die onderling ga kruisen, mijn broer heeft 1 koppel en deze moet ik even kijken of ik die zelf ga houden of mijn vriend René hem krijgt.