Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Het wordt herfst, hamsters onrustig bij seizoenswijziging en storm, bijzonderheden #hamsters 
dinsdag, 19 september, 2017, 9:01 pm - Russische
door Martin Braak
Nog maar een paar dagen en dan is het alweer herfst. Wat is de tijd snel gegaan zeg. En terug kijkend denk ik ineens dat ik heel weinig bultjes of wel gerstenkorrels zie. Ik heb wel eens geschreven dat ik vermoed dat vliegjes mede de oorzaak hiervan zijn. Deze zomer had ik ontzettend last van veel vliegen. Dit keer niet de kleintjes, maar voornamelijk grote soort. Vroomshoop staat bekend om vliegenplagen en in mijn straat heeft de gemeente ook vliegenvallen geplaatst. Nu dat het iets kouder wordt, zijn er ineens veel minder vliegen.

Maar het regent ook geregeld. En afgelopen week, terwijl het zo waaide, hadden mijn hamsters veel meer stress. Je kunt merken dat zij gevoelig hiervoor zijn. Ook gevoelig voor seizoensveranderingen. En dan moet ik erop letten dat wanneer ik ruzie geluiden hoor, ga kijken of alles ok is. Vanochtend bij de verzorging zag ik dat veel Rusjes niet met hun waterbakje hadden gesmeerd. Typisch, toeval? Waarom? Deel van de kooien hebben namelijk een klein wit waterbakje en die zijn normaal 's ochtends altijd vies. Het kan zijn dat de rust terug gekeerd is, ze ook 's nachts ff rustig aandoen.

Paar weken geleden had ik weer een Rusje met een zeer dikke tong. Helemaal opgezet en dat is de derde keer dat ik dit in mijn leven gezien heb. Ik weet niet wat dit is en helaas was hier niets aan te doen. Ik vind dit heel vervelend. Het zou een wespensteek kunnen zijn. Ik hoop alleen niet dat het iets genetisch is.

Ook heb ik twee Rusjes met een afwijking dat ze steeds rond draaien. Marika heeft net voor de zomervakantie hiervan een filmpje gemaakt en binnenkort ga ik een blog hierover schrijven. Het is dezelfde afwijking als dansmuizen. Ze tollen rond en dit doen ze vooral als ze stress hebben. De kooi is nu ingericht dat ze een grote molen hebben en een grote voerbak hebben. Het gaat om twee mannetjes die nog steeds samen leven. Ze lopen deels in de molen en deels maken ze grote cirkels om de mogen en voerbak. Maar als ik even kijk zie ik dat ze ook kleine ronde cirkels maken. Op afstand bekeken gaat het redelijk goed en ik laat ze maar rondlopen. Zolang ze zelf maar geen last van hebben. En hopen dat het bij deze twee blijft. Het kwam uit een koppel die hun laatste nest hadden. Ik had eigenlijk nog gehoopt dat ze nog een nest zouden krijgen zodat ik een bevestiging zou krijgen dat het genetisch is. De nesten daarvoor heb ik niets gezien. Deze twee Rusjes draaiden al rond toen ze nog maar een paar dagen oud waren. Ik zag namelijk kleine wormpjes die rond aan het draaien waren en ik dacht wat is dit toch.

Afwijkingen kunnen natuurlijk altijd later ontstaan. Laatst had ik er nog over. Kan je met oude mannen fokken. Jazekers, maar je moet wel stil staan dat zaadcellen elke keer aangemaakt worden en dat zaadcellen ook daardoor later meer veranderingen kunnen hebben.

Daarnaast heb ik een Rus die slechts één ondertand heeft. Ik schrok me rot!, en dacht ow dat gaat niet goed met de boventanden. Tot heden zijn de boventanden nog steeds goed. Ze slijten blijkbaar ook goed af als er slechts één ondertand aanwezig is. Ik wilde nog een blog schrijven over tandvlees ontsteking. Ik vermoed dat bij tandproblemen waarbij tanden worden geslepen om ze weer korter te maken, ook vaak tandvlees ontsteking aanwezig is. Als dat niet verholpen wordt, kan de ontsteking in de kaak terecht komen met alle consequenties van dien. Zou het niet goed zijn om ook antibiotica te geven als een hamster bloedend tandvlees heeft in combinatie met te lange tanden? Daarnaast heb ik gelezen dat vitamine A en D3 belangrijk zijn voor de tanden en dat bij tekort tandproblemen kunnen ontstaan. Toch hoor ik laatste jaar niet zo heel veel meer over tandproblemen. Gelukkig maar.

Dikkie Dik heb ik laatste paar maand niet op de foto gezet. Ik maakte elke zondag foto's van hem, maar door de situatie heb ik dat maar ff laten varen. Dikkie Dik weegt nu 71 gram. Niet zoveel als hij vroeger woog. Hij blijft een super leuk diertje!

Foto behorend bij blog