Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Jonge Cinnamon robbies hebben geen rode ogen 
dinsdag, 19 april, 2011, 7:12 pm - Roborovski
door Martin Braak
Mijn jonge Cinnamon Roborovski dwerghamsters hebben geen rode ogen.

Foto behorend bij blog

Weten we dat ook weer :)
Vijf jaar zwarte Rusjes, weekend van 8 april 2006 
zondag, 10 april, 2011, 11:27 am - Russische
door Martin Braak
Dit weekend is het vijf jaar lang dat René Bastiaans en ik Zwarte Russische dwerghamster fokken. In 2006 zag ik op Marktplaats dat er een nestje Rusjes aangeboden werd met daarin een Zwarte. Ik heb René toen gevraagd of hij het nestje wilde ophalen. Op 8 april 2006 ben ik naar hem heen gereden om mijn exemplaren op te halen. We hebben toen het nestje gedeeld. Ik heb toen de ouderdieren gekreden die daarna nog een aantal nestjes gefokt hebben.

Dit zijn foto's van het eerste nestje dat René opgehaald heeft en alles stamt hiervan plus de ouders hiervan af.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de laatste foto is te zien dat er ook een Beige kleur tussen zat. Dit is de reden dat Zwart als hybride gezien wordt. Verder heb ik sterk de vermoeden dat Zwart bij Rusjes een nieuwe mutatie is en niet de Zwarte mutatie van de Campbelli.
Kale kont? 
zondag, 10 april, 2011, 6:02 am - Russische
door Martin Braak
Ed Paulus, een goede fokker van Rusjes, mailde me een foto van een Lilac die uit een lijn van mij komt. Zijn vraag was of dit eventueel genetisch kon zijn. Zou het? Ik denk het niet. Zelf denk ik dat deze hamster een kale kontje heeft gehad toen die jong was en dat het nu weer aangroeit. Maar... het zou zomaar kunnen. We zien steeds vaker Rusjes met kuifjes en Rusjes met nog langer haar (golvend haar). Dus wie weet...

Foto behorend bij blog

Foto is van Ed Paulus.
Traditie going on: paasfoto's 
dinsdag, 5 april, 2011, 8:18 pm - Roborovski
door Martin Braak
Al een paar keer heb ik geschreven over de bekende paasfoto's van mij. Ik heb jaren geleden een Roborovski naast een paar paaskuikens op de foto gezet. Een lucky shot. Die foto is echt over de hele wereld gegaan. Elk jaar maak ik deze foto's weer, alleen vorig jaar met Rusjes en Syren omdat ik toen geen Robbies had. Maar dit jaar... jaja, ik heb Robbies. Afgelopen weekend was het dan ook weer tijd om de traditionele paasfoto's te maken.

Echter, ik werd tijdens het maken van de foto's gestoord. Gestoord door gepiep. Gepiep uit een kooi waar ik geen gepiep had verwacht. Daar zitten namelijk Cinnamon Robbies in. En die waren niet zwanger. Toch wel dus!

Geschiedenis: in de eerste week april van 2011 zijn de eerste Cinnamon Roborovski's in Nederland geboren. Vastlegging :)

En nu ben ik zeer benieuwd of hun oogjes rood van kleur zijn. Binnenkort meer hierover!

Foto's:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En natuurlijk:
Foto behorend bij blog
3e Rebas Trofee 
zondag, 3 april, 2011, 8:36 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het eindelijk zover: de 3e Rebas Trofee, nog groter nog meer dieren. Er zouden dit jaar naast de bekende knaagdieren ook chinchilla's en cavia's gekeurd worden, maar een aantal weken voor de deadline bleek een mysterieuse virus bij de cavia's te zijn en kon e.e.a. niet doorgaan. Volgende keer beter! Maar inderdaad was dit keer nog meer dieren!

Foto behorend bij blog

De chinchilla keuring was helemaal geweldig. Door Rolf Captijn werden totaal 70 chinchilla's gekeurd. Dit onder een speciale lamp zodat de keurmeester de kleur goed kon bekijken. Er was ruimte voor de inschrijvers en de bezoekers om op korte afstand te zitten en te kijken. Eén dingetje onbrak: een microfoon en luidsprekers. Zodat de bezoekers kunnen horen wat de keurmeester te vertellen heeft. Dan was het helemaal perfect geweest :)

En dit jaar waren er wederom aanloop problemen. Zo was de eerste editie choatisch qua neerzetten van de diverse ingeschreven dieren en was de toeloop niet goed geregeld, dit jaar ging dat door de goede samenwerking en voorbereiding tussen Katja en Marjolein op rolletjes. Maar toen!, toen bleken de keurkaarten nog niet aanwezig te zijn. De keurmeesters konden niet direct beginnen. Maar gelukkig duurde dat niet lang en de keurmeesters waren de aanloopproblemen al snel vergeten: ze hadden het maar druk om al die prachtige ingeschreven dieren te keuren.

Foto behorend bij blog

De ruimtes tussen de keurmeesters was dit keer groot. De verschillende diersoorten hadden namelijk aparte tafels gekregen en mijn complimenten aan TER hoe goed dit jaar geregeld is. Daardoor ontstond er een bepaalde rust. De bezoekers konden heel gemakkelijk overal bij en konden de keurmeesters goed horen. Ook was er veel ruimte om foto's te maken en om aan deskundigen vragen te stellen.

De verkooptafel was dit jaar geregeld door de vereniging N.K.V. en er gingen veel dieren over naar nieuwe eigenaren. Een goede gelegenheid voor fokkers en dierenliefhebbers om aan goede type dieren te komen. Ook zou de vereniging N.K.V. een promotietafel hebben, maar helaas is hier wat mis gegaan? Velen hebben denk ik niet gemerkt dat N.K.V. aanwezig was. Dat maakt ook niet uit, ik denk dat bijna elke medewerker van dit evenement tevens lid is van de verenining N.K.V. Zal ik dan maar ff promotie maken: lees je dit en ben je niet lid, meld je dan nog vandaag aan!

De Russische dwerghamsters werden door een Zweedse keurmeester gekeurd. Maar ik moet eerlijk zeggen dat niet elke Rusje er zo prachtig uitzag. Waarom worden Rusjes in wintervacht ingeschreven c.q. die uit conditie zijn? Gelukkig zaten er ook goede exemplaren tussen, zelfs eentje die mega groot was. De schrijver zei hard op richting mij: Martin, voor jou is deze type zelfs te groot of niet? Yep.

Foto behorend bij blog

Dit jaar heb ik veel foto's van de kleurmuizen gemaakt. Want voorgaande keren heb ik veelal de andere diersoorten gefotografeerd. Anneke Vermeulen keurde de kleurmuizen en er zaten prachtige exemplaren tussen. Op een gegeven moment zei ze "maar dit is geen wit donkeroog, dit is creme donkeroog". En dat kwam goed uit, want die had ik nog niet op de foto! Er zat een zwarte muis tussen die pikke zwart was. Maar zwart... krijg je niet op de foto. Dat is zo'n moeilijke kleur om goed op de foto te krijgen. De witte exemplaren heb ik dit jaar goed op foto gekregen, eveneens als een paar andere kleuren zoals schimmel.

Foto behorend bij blog
Zwarter dan dit kan mijn inziens niet!


Foto behorend bij blog
Dit is niet wit, maar creme donkeroog!


De ratten werden door twee Mark Kalberg en de Engelse keurmeester Sheila Sowter gekeurd. Het bijzondere dit jaar was dat één rat vijf prijzen won. Het ging om een rat die een U kreeg. Maar tevens in de diverse catogorieën zoals beste dumbo oren de prijzen eveneens won. Tja, dat krijg je als de beste rat van de show tevens dumbo etc. is.

Alice Langeveld had weer prachtige gerbils ingeschreven en dat was te merken. Ook waren er dikstaartgerbils ingeschreven en de keuring verliep erg snel.

De Syrische hamsters zouden met behulp van een speciale lamp gekeurd worden. Echter, de lamp stond uit. Maar daarnaast stond de lamp gigantisch in de weg. Of wel het was niet mogelijk om foto's van de Syren te maken. Helaas, want ook daar waren prachtige exemplaren ingeschreven. Zoals een chocola dominant spot. Prachtig!

Foto behorend bij blog
De beste foto, er stond een lampje voor


Ook waren er nieuwe varianten: wie kent witte Roborovski's met een zwarte spot op de kop? Ja ik had de geruchten gehoord, maar dat ze gewoon te koop waren... Ja in Houten op de Exoknaag! Ongelovelijk!

Tijdens het evenement heb ik van René en Mirjam een tekening van één van mijn hamsters gekregen, als dank voor alle werk en hulp dat ik afgelopen jaren voor hun gedaan heb. Het is getekend door Gaelle Van Styvendael. Echt prachtig, ik heb er geen woorden voor!

Ook heb ik vandaag de diverse handjes geschut van de mensen die ik afgelopen tijd via Facebook/Hyves/mail gesproken had. Het is leuk om de gezichten te zien en even in reallife te spreken.

Samenvattend: opperdetop!