Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juli 2016»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
28 november 2022

Laatste reacties

 • sswswiqs
  maandag, 11 april, 2022, 12:34 pm
  leuk om te zien

 • Mirjam
  vrijdag, 4 maart, 2022, 9:19 am
  Heb je de hamsters altijd als koppel...

 • Marleen
  vrijdag, 31 december, 2021, 11:10 am
  31-12-2021
  Zwarte eekhoorn gezien...

 • Martin Braak (www.Dwerghamster.nl)
  zondag, 21 november, 2021, 8:43 pm
  Nee ik ga Grijs consequent nu terug...

 • Juliët
  woensdag, 17 november, 2021, 8:24 pm
  Ik bedoel die kan ik meenemen als ik...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 397.930
  Vandaag: 33
  Gisteren: 98
Kunstmatig licht niet constant aan laten #hamsters #licht 
zondag, 17 juli, 2016, 9:08 pm - Russische
door Martin Braak
Fokkers van Russische dwerghamsters gebruiken kunstmatig licht zodat hun hamsters niet in wintervacht gaan. Bij een onderzoek bleek dat muizen ziek kunnen worden indien ze 24 uur per dag verblijven waar lampen aan staan. Na een paar weken verzwakken hun spieren en botten. Daarnaast kregen ze ontstekingsreacties die normaal gesproken alleen bij infecties optreden.

Daarnaast heeft het invloed op de hersenactiviteiten. Ze raken door kunstmatig licht verstoord. Vooral het deel van de hersenen (nucleus suprachiasmaticus) die het biologische klok aanstuurt.

Hieruit concludeer ik dat je als fokker niet zo moet inrichten dat er constant lampen aan zijn. Er moet wel degelijk dag en nacht zijn. Belangrijkste is dat de lengte van de dag niet korter mag worden. Dit is namelijk een prikkel om bepaalde hormonen aan te maken die voor wintervacht zorgen.

Bron: het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology

Foto behorend bij blog

Drie knaagdierharen per potje pindakaas ... dat mag gewoon! Meestal zijn dit haren van een rat of muis 
dinsdag, 5 juli, 2016, 9:12 pm - Overige
door Martin Braak
Wie heeft er nooit Pindakaas gegeten? Ik denk iedereen wel of niet? Dit product komt van oorsprong niet uit Nederland. Dat denken sommige mensen namelijk. Nee, het komt van oorsprong uit de USA waar het in 1893 door John Harvey Kellogg ontwikkelt is i.v.m. pinda overschot. In de USA moet pindakaas 90% uit pinda's bestaan. En mag er geen kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen toegevoegd worden. Natuurlijk, in Nederland wel... Daarnaast staat de Voedsel- en Warenautoriteit toe dat 100 gram pindakaas 1 knaagdier haar mag bevatten. Wat? Haren? Ja!, dat is ongeveer 3 tot 4 per potje. En dat zijn meestal rattenharen. Maar dat kunnen ook haren van een muis zijn.

Maar als je Googled dan lees je dat ook in andere landen dit toegestaan is. Ook toegestaan is dat er resten van insecten inzitten. En dan begin je misschien te begrijpen waarom. Alles heeft volgens mij te maken met de productie. Je kunt namelijk bij grote voorraden nooit weten of de pinda's helemaal schoon zijn. Het is en blijft een natuur product.

Foto behorend bij blog

Waar ivermectine ook goed voor is: fruitvliegjes bestrijden 
zaterdag, 2 juli, 2016, 9:02 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Ivermectine is een zeer bekende bestrijdingsmiddel. Het verlamt namelijk de spieren van bepaalde parasieten. Bij knaagdieren gebruiken wij dit om mijt te bestrijden. Maar het werkt ook tegen bepaalde worminfecties zoals spoelwormen. Het werkt trouwens niet tegen lintwormen.

Als fokker kan je beste Ivermectine in huis hebben. Je weet namelijk nooit of je ineens last hebt van mijt of een ander ongedierte wat je met blote oog niet ziet. En als bijvoorbeeld de hamster wat kaal wordt plus je ziet wat wondjes en je vermoed mijt. Geen risico lopen en insprayen. Ik heb zelf altijd Beaphar antischurft in huis.

Afgelopen week had ik een kooi waarin fruitvliegjes en andere kleine vliegjes zaten. Tja, dat krijg je als je (restjes) fruit aan de hamsters geeft. Nadeel is dat wanneer je de kooi weer goed schoon maakt, je ze na ongeveer vier dagen weer in dezelfde kooi hebt. Je moet de kooi echt met kokend water reinigen. Maar wat ook effectief blijkt, is het insprayen van de urinehoek met Ivermectine.


Ondervoeding kan tijdelijk effect hebben op de kleur van de Russische dwerghamster #Hamster 
dinsdag, 28 juni, 2016, 8:24 pm - Russische
door Martin Braak
Toen ik nog jong was, had ik een Wildkleur nestje dat helemaal grijs uitzag. Ik heb toen foto's gemaakt met de camera van mijn ouders en ik was gespannen omdat ik dacht dat het om een nieuwe kleur zou kunnen gaan. Toen hadden we alleen maar Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl qua kleuren.

Helaas na aantal weken verkleurden deze grijze Rusjes en waren ze normaal Wildkleur. Helemaal niet bijzonder, maar voor mij op dat moment wel heel bijzonder ervaring. Later heb ik vaker geconstateerd.

Twee weken geleden zag ik een Russische dwerghamster in de kleur Russisch blauw. En er zit zoveel witte haren tussen dat je haast zou denken dat het schimmel is. Daarom heb ik paar foto's gemaakt. En begon ik even te twijfelen, het zou toch niet... Maar afgelopen weekend zag ik dat alle witte haren al verdwenen waren.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Langste dag van het jaar, het lijkt eerder herfst dan zomer 
dinsdag, 21 juni, 2016, 8:57 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar blog ik over de langste dag van het jaar, een bijzonder moment om even stil te staan. Want vandaag zitten we op de helft en realiseren we dat we aan de start staan van de 2e helft van het jaar: de zomer in aantocht en de dagen gaan weer korter worden.

Net las ik mijn blog van vorig jaar terug. Positief dat ik ingesteld was, minder het stuk over de vereniging NKV. En het weer. Nu, als ik recht voor mij uitkijk, zie ik voetbal, rechts naar buitend kijkend regen en daardoor bijna donker. De lichtstralen komen niet aan. En dat gevoel heb ik het hele jaar. Het is namelijk gewoon een shit jaar. Drukte, situatie vader, dingen die niet lopen, bezig zijn met de verkeerde dingen en geen time management. Of wel druk met van alles en nergens relax aan werken. Geen goed gevoel over het verleden, heden en de toekomst. En soms maar een figuurlijk piratenvlag hijsen.

Ik ben gelukkig ook bezig met mooie ontwikkelingen. Ben bezig met verschillende tools voor mijn werk: van cijfers naar mijn inzicht, van big-data naar grafisch weergave, van jaarlijks naar tussentijds.

Helaas kon ik niet bij de ledenvergadering van de NKV zijn. Ze hielden dit op Vaderdag, de dag dat ik bij mijn vader wilde zijn. Terug kijkend, er is niets veranderd. Slechte communicatie, geen nieuwsbrieven laat staan jaarboek, focus ligt op Exoknaag, geen reacties, geen positief energie wat je als vrijwilliger wilt ontvangen. Ik stel me steeds vaker de vraag: wat biedt de vereniging naast de twee evenementen?

Met de hamsters gaat het zoals gewoonlijk goed, maar alle kooien zijn gevuld. Wat ik wel merk is dat de zomergevoel steeds eerder begint. En daarmee bedoel ik dat de dierenwinkels minder dieren wil hebben omdat de zomer in aantocht is. Maar we hebben best laat bouwvak vakantie. Het is een lange tijd om te overbruggen. Dat maakt het lastig. Golvend haar lijk ik kwijt te raken omdat ik meer richt op diversiteit. Soms moet je maar iets laten uitsterven. Want de mutatie is alleen goed fokbaar indien lijnteelt toegepast wordt met een hoge inteeltfactor. En dat houdt na jaren ergens op. Bloedverversing zorgt meteen dat de mutatie niet goed zichtbaar meer is. Enkel gen namelijk, en je hebt twee genen nodig plus roodoog factor om het heel mooi te laten zijn. Ook heb ik wat testen gedaan met wildvang gekruist met Engels bloedlijn. Wat mooi is, is dat dit aantoont dat sommige dingen niet genetisch is, maar door natuurlijke selectie erin zit. Bijvoorbeeld het karakter: allemaal bang. Als je denkt dat het genetisch is dat ze tam zijn, das deels maar waar. Generatie verder: allemaal nog steeds bang. Het kan zijn dat ze het mee krijgen van de ouders. Maar het zit ook gewoon er in. Ik hoorde van een muizenfokker dat het ongeveer vijf generaties duurt voordat muizen weer tammer worden nadat wildvang ingekruist is. Wat ook typisch is, hun look. Allemaal hetzelfde, koppen erg spits. Ook na onderlinge kruisingen. Ik zie ook dat een probleem ontstaat met oogwimpers en ogen. Daardoor ontstaat een soort irritatie. Dat is weer een voorbeeld dat ik vind dat je dieren van verschillende gebieden niet onderling moet kruisen. Je speelt voor god namelijk, want in de natuur leven deze dieren zo ver van elkaar af dat ze elkaar niet direct ontmoeten en ze stammen al eeuwen van elkaar af. Ook in dit geval, de wildvang en tamme lijn die ik onderling gekruist hebben, zijn totaal verschillend van elkaar. En blijkbaar zit er ook iets verschil in lengte wimpers en ogen. Waardoor de kruising leidt tot een nieuw probleem.

Ik moet nog 3,5 week werken en dan heb ik vijf weken vakantie. Vijf?, ja vijf. Heb zo veel dagen staan dat ik maar eens vijf weken vrij neem. Ik hoop dat we leuk weer krijgen, dat ik leuke dingen ga doen en dat ik tijd krijg om deze website op verschillende punten te verbeteren.

Foto behorend bij blog