Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamsters te koop 
zondag, 17 juni, 2012, 10:43 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
De EK is leuk, maar levert ook een probleempje op. Er worden minder hamsters verkocht! Mijn broer heeft op dit moment prachtige Syrische hamsters die nog een nieuw baasje zoeken. Gisteren heb ik een aantal foto's van ze gemaakt en hieronder een selectie van de gemaatke foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Indien je een Syrische hamster zoekt en je hebt intresse, mail gerust mijn broer: [email protected]
Ziekte van Weil, email die rond gaat 
zondag, 17 juni, 2012, 5:17 am - Overige
door Martin Braak
Onlangs kreeg ik een mail met betrekking tot een waarschuwing en de vraag om dit door te sturen. Je kent het wel, vaak junkmails, delete en weg ermee. Deze vond ik zelf best interessant. Want, zit er een kern van waarheid in?

Eerst de mail zelf:


NIET VERWIJDEREN ZONDER TE LEZEN - Het is in het belang van iedereen!
Artikel verschenen op 'Caducée', professionele informatiebron in de
medische sector.

Onlangs is een persoon in absurde omstandigheden gestorven. Hij was op een
zondag per boot met vrienden vertrokken, en had blikjes drank in de frigo
van de boot gezet. De volgende dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 's anderendaags overleed. Een autopsie heeft uitgewezen, dat het ging om een snel intredende infectie met leptospiren, veroorzaakt door een blikje waaruit hij op de boot gedronken had, zonder de inhoud in een glas te gieten.

Het onderzoek van de blikjes heeft bevestigd, dat zij besmet waren door urine van een rat, die leptospiren bevatte. De persoon in kwestie heeft vermoedelijk het bovenste deel van het blikje niet gereinigd, vooraleer er van te drinken. Het blikje was besmet door urine van een rat, die giftige en dodelijke stoffen bevat, waaronder leptospiren, die leptospirose veroorzaken.

Drank in blikjes, en andere voedingswaren in gelijkaardige verpakking,
worden gestockeerd in magazijnen die dikwijls wemelen van knaagdieren.
Zij worden vervoerd naar de verkooppunten, zonder eerst gereinigd te worden.
Telkens wanneer u een blikje koopt, reinig zorgvuldig het bovenste deel met
water en een detergent, alvorens ze in de ijskast te zetten.
Beter nog, koop geen blikjes.

Volgens een studie van INMETRO (Spanje) zijn de deksels van drankblikjes méér besmet dan openbare toiletten.

De studie wijst uit dat de hoeveelheid kiemen en bacteriën op de deksels van drankblikjes zo erg is, dat ze absoluut met water en een detergent moeten gereinigd worden.


In de mail wordt over leptospiren die leptospirose veroorzaken gesproken. De ziekte van Weil wordt hier aangehaald. Citaat van wikipedia: "De Ziekte van Weil is een leptospirose: een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Leptospira interrogans. De ziekte is genoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist (1848-1916). De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Een andere leptospirose is melkerskoorts die wordt overgedragen in contact met runderen."

Ziekte van Weil gaat gepaard met hoge koorts, nefritis, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%. Dit eveneens volgens Wikipedia.

Maar normaal gesproken ontstaat de infectie door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden. De bacterie die via urine op een blikje komt gaat uiteindelijk dood. Besmetting door een blikje lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, tenzij op de boot een rat aanwezig was.

De ziekte van Weil kent een incubatieperiode van één tot drie weken. Ook het ziektebeeld kan variëren en daardoor lastig door een dokter vast te stellen. De ziekte kent twee fasen. Eerste fase duurt ongeveer 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals bloedingen, shock, geelzucht, hartritmestoornissen en nierfalen kan in deze fase ook voorkomen.
De tweede fase duurt tot 30 dagen. Langzamerhand verdwijnt de bacterie uit het bloed. In deze fase kan het oogkamer ontstoken raken, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg optreden. De problemen in de eerste fase kunnen eveneens in deze fase doorzetten.

Is het waarschijnlijk dat iemand op een boot een blikje drinkt, deze besmet is met de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt en binnen 2 dagen overlijd? Nee! Het snel overlijden past niet bij deze ziekte.

Voor je beeldvorming, men vermoedt dat slechts ongeveer 30 keer de ziekte van Weil per jaar in Nederland voorkomt en meestal oplopen tijdens hun beroep.
Roest / verroesten 
zaterdag, 16 juni, 2012, 11:50 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Als ik met fokkers praat en ik heb het over roest of verroesten, dan weet niet iedereen wat hiermee bedoelt wordt. Soms denken ze aan de mutatie roest. Maar in combinatie met zwart betekent roest c.q. verroesten het op bepaalde delen bruin worden. Mijn zwarte Syrische hamster is nu aan het verroesten. Dat is minder mooi!, maar wel mooi om te laten zien wat het precies is.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een paar leuke Roborovski foto's 
woensdag, 13 juni, 2012, 9:21 pm - Roborovski
door Martin Braak
Op dit moment speelt Nederland op het EK dramatisch voetbal en wordt figuurlijk gesproken de eerste oranje versiering weer opgeruimd. Het is niets, het wordt niets.

Dan maar iets anders wat op oranje lijkt. Roborovski foto's! Afgelopen weekend even weer creatief geweest. Het is en blijft heel lastig om een mooie Roborovski foto te maken. Er kleven nogal wat risico's aan... Ze zijn namelijk mega snel en het is absoluut niet de bedoeling dat ze ontsnappen.

Normale kleur

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Cinnamon

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Gelukt en niet ontsnapt!
Onderkleur bij de Blauw-wildkleur Rus 
zaterdag, 9 juni, 2012, 6:08 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen keuring op de clubdag was er een Russische dwerghamster in de kleur Blauw-wildkleur waarbij de keurmeester constateerde dat het ondervacht een verkeerde kleur had. Een Blauw-wildkleur hoort een leiblauwe onderkleur te hebben. Verrek was de reactie van de fokkers. Hoe kan dit?

De keurmeester vertelde dat het verschillende oorzaken kan hebben. Het kan zelfs komen door het fokken van verschillende kleurslagen door elkaar zoals met Pearl. Dit weekend had ik tijd om eens bij mijn Rusjes rond te kijken en ik zie inderdaad dat de meeste exemplaren een leiblauwe ondervacht kleur hebben. Maar niet allemaal! En a.h.v. stamboom kan ik zien dat er geen Pearl of andere kleuren dan Wildkleur in de lijn voorkomt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Op de bovenste foto zie je hoe het hoort te zijn. En foto eronder zie je dat een deel van de haren wit van kleur zijn.

Ff verder onderzoeken dus!