Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Energiebesparen, goed voor je portemonai, goed voor het milieu 
zondag, 16 november, 2008, 9:56 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Elk jaar sta ik weer stil bij mijn eigen energieverbruik. Enerzijds om dit in bedwang te houden, anderzijds omdat het mij het inresseert. Energie is iets waar we heel zuinig op moeten zijn en waar we heel dierbaar voor moeten zijn. Maar de meeste mensen staan er totaal niet bij stil, het is er en je kunt zoveel verbruiken als je wilt. Tenminste, zoveel als je kunt betalen.

En dat gaan steeds meer mensen doen in verschillende landen. We gaan in de toekomst merken dat we inorme problemen hiermee krijgen. Nederland overweegt om een kerncentrale bij te plaatsen. Maar het kan veel eenvoudiger. Geef de mensen gratis spaarlampen en je zult zien dat met veel minder geld het oplost. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat bedrijven geen plichten opgelegd wordt. Vandaag ook weer zo'n voorbeeld. Als heel Europa op energiezuinige banden gaan rijden, dan zou er 6,6 miljoen ton oliep er jaar bespaart worden. Das even veel als het jaarverbruik van Hongarije. Nauw ja zeg, gewoon eisen dat banden zo gemaakt worden en niet anders. Probleem opgelost.

Maar terugkomend wat je zelf kunt doen. Denk aan aanschaf van spaarlampen. Je hebt diverse soorten en ze zijn erg geschikt voor o.a. badkamers maar ook de woonkamer. Vooral de sierverlichting kan je eenvoudig vervangen door spaarlampen. De computer, tv, video, kabeltuner, etc. verbruiken dagelijks stroom ongeacht dat het aanstaat. Zo verbruikt mijn tv, video, blu-ray, etc. 30 watt per uur zonder dat het aanstaat. Ik heb daar een aan- en uit schakelaar gemonteerd en walla moet je zien wat dit bespaart: ruim 300 kilowatt op jaarbasis!

Elk jaar geef ik de besparing weer uit aan nieuwe spaarlampen, tochtstroken, etc. Zo heb ik in dit weekend een spaarlamp voor mijn badkamer aangeschaft. Een lamp die ik niet elke dag aan heb ook vervangen door een spaarlamp. En de kamer waar ik me dagelijks omtrek, eveneens spaarlampen.

Mijn verbruik:
20 ferbruari t/m 31 december 2004: 2.980 kilowatt
2005: 3.224 kilowatt
2006: 3.058 kilowatt
2007: 3.098 kilowatt
2008 tot en met nu 16 november: 2.487 kilowatt.

In 2006 heb ik een LCD TV gekocht en die vreet meer stroom.

Acties op een rij:
2006: Twee lampen in de kamer van 40 watt vervangen door spaarlampen 5 watt.
2006: Mijn hamsterkamer 60 watt vervangen door een 8 watt lamp.
2007: Aan- en uit schakelaar pc die boven staat.
2008: Aan- en uit schakelaak bij mijn tv.
2008: LCD monitoren standby tijd op 5 minuten ingesteld in plaats van 15.
2008: Spaarlamp badkamer 12 watt in plaats van 60 watt.
2008: Spaarlamp keuken 5 watt in plaats van 25 watt.
2008: Kamer boven 12 watt in plaats van 80 watt.

Ooit wil ik investeren in zonenergie. Een deel van mijn verbruik zelf opwekken.
'Supermuizen' leven langer 
vrijdag, 14 november, 2008, 9:11 pm - Nieuws
door Martin Braak
Spaanse wetenschappers zijn erin geslaagd "supermuizen" te creëren. De genetisch gemanipuleerde muizen zijn bestand tegen kanker en leven langer dan hun niet-gemanipuleerde soortgenoten.

Een proteïne genaamd telomerase speelt een centrale rol in het experiment. Telomerase zorgt ervoor dat de uiteinden van chromosomen verlengd worden. Daardoor kunnen cellen langer blijven delen, wat de leeftijd van de muizen zou moeten verlengen. Wetenschappers moesten echter ook vaststellen dat muizen die blootgesteld werden aan grotere hoeveelheden telomerase sneller kanker ontwikkelen.

Nu hebben wetenschappers van het Spaanse instituut voor kankeronderzoek CNIO de muizen eerst door middel van genetische manipulatie resistent gemaakt tegen kanker voor ze het onderzoek uitvoerden. Het is al geruime tijd bekend dat muizen immuun kunnen gemaakt worden tegen kanker.

Het resultaat: de muizen zijn resistent tegen kanker en leven tot veertig procent langer. "Gelijkaardige technieken zouden ervoor kunnen zorgen dat mensen 120 jaar oud worden", aldus een van de onderzoekers. Het is echter voorlopig nog niet mogelijk om dezelfde methode voor genetische manipulatie toe te passen op mensen, legde ze uit.

(c) FOK.nl
Tanden van een dwerghamster groeien erg hard 
woensdag, 12 november, 2008, 9:08 pm - Chinese
door Martin Braak
Ik schreef twee weekjes geleden dat ik bij mijn Chinese dwerghamster de ondertanden geknipt had. En nog geen twee weken later zijn deze tanden volledig weer aanwezig.

Ofwel twee weken tijd groeien de tanden van klein naar heel groot. Dat is snel! Ik had nog nooit stil gestaan dat snijtanden van een knaagdier zo snel groeide.

Wat heel typisch is, is dat bij al mijn Chinese dwerghamsters de ondertanden langs de boventanden zitten en naar binnen. Ik weet niet of dit hoort, kan het nergens vinden hoe het hoort te zijn. Ik heb Saskia van Peter gemaild en Saskia heeft 10 Chinezen bekeken en allemaal hadden die lange ondertanden die naar binnen staan. Het lijkt erop dat dit zo hoort, maar toch vind ik het vreemd. De lange tanden prikken toch zo in de gehemelte? Ook heb ik een keurmeester gemaild. Die kon me ook niet vertellen hoe het hoort te zijn.

Binnenkort foto's!
Afgelopen weekend waren mijn Russen onrustig, na weekend stormde het een beetje 
woensdag, 12 november, 2008, 9:05 pm - Russische
door Martin Braak
Ik schreef al op mijn blog dat een aantal mannelijke Russen afgebeten waren. Afgelopen weekend waren mijn Russen onrustig, meer geluiden en ze kibbelen tegen elkaar meer.

Maandag op dinsdag stormde een beetje, niet erg hard, maar merkbaar. En toen dacht ik ineens dat begin dit jaar ook het geval was.

http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 301-035704

Daar schreef ik dat mijn Russen onrustig waren terwijl storm op komst was c.q. het stormde.

Toeval? Ik ga het bijhouden!
'Panda's krijgen zware winter' 
zaterdag, 8 november, 2008, 11:55 am - Persoonlijk
door Martin Braak
PEKING - De panda's in de Chinese provincie Sichuan gaan een zware winter tegemoet. Dat verwachten experts op basis van het gedrag van de dieren, meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag.

De panda's leven in het gebied dat getroffen is door de hevige aardbeving in mei. Tijdens de winter trekken de dieren naar lager gelegen gebieden. Dit jaar gebeurde dat al veel eerder dan normaal.

Elke winter vangt het pandacentrum in Sichuan een stuk of vijf vermoeide en hongerige panda's op. Dit jaar zijn er al twee aangetroffen voor de winter goed en wel begonnen is.

Aardbeving

Door de aardbeving is het complex van het pandacentrum beschadigd. De medewerkers weten dan ook niet of er wel genoeg ruimte is voor de verzwakte dieren.

De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter in de provincie Sichuan kostte meer dan 80.000 mensen het leven. Ook een panda kwam om.

(c) ANP

Waarom plaats ik zo'n nieuwsbericht? Laatst had ik hier geschreven dat een Chinese dwerghamster niets deed terwijl ik zijn tanden ging knippen. Net of hij wist dat ik hem ging helpen. Rationeel gezien niet te verklaren, maar op één of ander manier weten dieren dit.

Hoe weten Panda's dat er een koude winter aankomt? Net als waarom trekken dieren weg als er een grote ramp gebeurd?