Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Fotografie en de kunst van fotograferen 
donderdag, 16 juni, 2016, 8:16 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik krijg wel eens de vraag waar ik het fotograferen geleerd heb. Dan zeg ik: overal, door vallen en op te staan. Ik ben begonnen met een simpel Canon fototoestel. Het stelde niet veel voor, maar ik was al direct aan de slag met het fotograferen. Vooral mijn kat Ringo kwam er vaak op. Maar al snel wilde ik meer en kocht ik een Canon S2. Vooral omdat de lens een optische zoom had van 12x. En ook kort erop kon fotograferen. Maar op evenementen en ook thuis merkte ik al snel de beperking dat je veel licht nodig had en de camera niet goed zelf kon instellen. Het kon wel, maar.... Buiten maakte deze camera prachtige plaatjes. En ik heb echt heel veel plezier aan deze camera gehad.

Nadat ik de Canon S2 een klein jaartje had en ik ongeveer twee jaar foto's maakte, heb ik een Canon spielelreflex gekocht. Nog zonder toeters en blazen en met een normale lens + een macro lens 105mm van Sigma. En de eerste dagen waren een ramp. Heel veel foto's gemaakt en van de 300 kon ik 1 of 2 gebruiken. Ik kan mij herinneren dat ik een moment had van twijfel en of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Maar op een gegeven moment kwam ik achter settings die voor mij geschikter waren. Contrast, sluitertijd, bepaald licht invalhoek etc. En de foto's werden beter en beter.

Door veel foto's van dieren te maken, leerde ik foto's maken op het juiste moment. Plus dat ik de knaagdiersoorten goed ken en hun gedrag ook kan voorspellen. Nu leg ik de dieren zoals hamsters vast op het juiste moment met hun blik, hoe zij kijken. Op evenementen maak ik pak weg 300 foto's en groot deel is van zeer goede kwaliteit.

Zo maakte ik afgelopen week deze foto. Het gaat hier om een Russische dwerghamster van mijn nieuwe lijn (fok ik al 8 jaar, maar beschouw het als een nieuwe lijn):

Foto behorend bij blog

Je ziet de hamster kijken, de snorharen zijn scherp en het is echt een plaatje geworden. Deze hamster zat echt niet stil. Hij was in beweging en was bezig om zijn gebied waar hij op gezet wat, te onderzoeken.

Foto behorend bij blog

Dit was Ringo. En je ziet dat ik toen al foto's maakte om dieren vast te leggen om een herinnering aan te houden zoals ze toen waren.

Foto behorend bij blog

Maar ook in dierentuinen maak ik foto's. Je moet natuurlijk ook geluk hebben. Er moet een situatie zijn dat je kunt fotograferen. Zoals deze twee apen die op een klein moment zo kijken. Juiste moment, juiste timing en vastleggen.

Ik wil ook wel mensen, voorwerpen of andere soort foto's maken. Maar toch vind ik het maken van foto's van dieren het leukst. Omdat dieren onverwachts zijn en een juiste blik op de foto een geweldige kick geeft.

Foto behorend bij blog

Maar ik moet eerlijk zijn dat mijn nichtje Susan heel vaak op de foto staat en daar tussen prachtige foto's zitten.

Foto behorend bij blog