Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rat krijgt nieuwe nier uit eigen weefsel 
maandag, 15 april, 2013, 7:04 pm - Nieuws
door Martin Braak
Voor het eerst hebben wetenschappers een nieuwe en goed functionerende nier gekweekt en teruggeplaatst in een rat.

Medici van Massachusetts General Hospital in Boston publiceren hun resultaten zondag in Nature Medicine.

Zij produceerden de nier met een technologie die gebruik maakt van de structuur van het oude orgaan. In dat oude orgaan zit bindweefsel, dat met een soort zeepoplossing schoongespoeld kan worden.

Na het schoonspoelen vulden zij het overblijvende 'skelet’ van bindweefsel op met lichaamseigen cellen. Eerst werden daarvoor een paar soorten cellen op de juiste plek in het skelet gezet, en in een kweekomgeving groeide dat uit tot een volledige nier, die de onderzoekers terugplaatsten in de rat.

Zowel erbuiten als binnen in het lichaam van de rat bleek de nier urine te produceren alsof er niets gebeurd was.

Het maken van organen op deze manier kan een uitkomst bieden voor patiënten met ziekten die op een wachtlijst staan voor een donororgaan. Dit soort organen zijn sneller te maken dan dat de aanvoer van donororganen is, en omdat ze lichaamseigen zijn is er ook geen probleem met afstoting van het nieuwe weefsel.

Tot slot is het handig dat de nier gekweekt wordt in de structuur van het oude orgaan, zodat het precies aansluit op alle vaten.

Het is nog niet zover dat de technologie toegepast kan worden in mensen, al is al wel aangetoond dat het 'schoonwassen’ van het bindweefselskelet ook werkt met menselijke nieren

Bron: Nu.nl