Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Russische dwerghamster wordt vanaf 1 januari 2024 verboden. Tegen?, teken dan deze petitie. Klik hier voor meer informatie.
Klik hier voor het blog menu
Zwarte eekhoorn, prachtig moment en bijzonder om te zien 
woensdag, 14 oktober, 2015, 8:58 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Afgelopen week reed ik richting Almelo. Ineens zag ik iets rechts in het gras. Iets zwarts... En jawel hoor!, een zwarte eekhoorn! Als het maar goed gaat, dacht ik, en ik remde iets af. Vliegensvlug sprong hij ineens op de weg en in no time was hij aan de overkant en weg was hij. Het ging ontzettend vlug, maar het maakte mij dag helemaal! Want hij was pikke zwart van kleur.

Eekhoorns in Nederland hebben van oorsprong een roodbruine kleur. Zwarte eekhoorns horen in Nederland niet te zijn. Of... het gaat hier om een mutatie! Want ook al heten ze rode eekhoorns, afhankelijk van de regio verschillen ze van kleur. Ik zocht net op internet en daar wordt beschreven dat de zwarte eekhoorn in Nederland niet voorkomt. Hij komt in de bergen voor. Ow, is dat zo?, maar wat heb ik dan gezien? Dat was echt zwart, zelfs de pluimstaart was zwart van kleur en ook de oren, zover ik het goed kon beoordelen.

Maar zwart komt wel degelijk in Nederland voor. Dit wordt fauna vervalsing genoemd. In Nederland zijn namelijk zwarte eekhoorns gehouden en gefokt. En er zijn exemplaren ontsnapt en/of los gelaten en die hebben met de wilde exemplaren gekruist. En zodoende komen de zwarte exemplaren in het wild voor... Maar het kan net zo goed een natuurlijke mutatie zijn! Alleen dat zullen wij nooit weten.

En dat geldt voor bepaalde kleuren die bij de Russische dwerghamster voorkomen eveneens. Omdat bij de Campbelli dwerghamster de kleur eerder ontstaan is, kan de kleur wel bij de Russische dwerghamster ontstaan, maar niemand zal dit geloven. Het krijgt direct de stempel "hybride". Je kunt het niet aantonen...

Foto behorend bij blog
'Hersenen van muizen kunnen gedeeltelijk slapen' 
woensdag, 14 oktober, 2015, 6:17 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op de website Nu.nl bij het onderdeel wetenschap staan geregeld leuke en interessante onderwerpen. Dit keer over de hersenen van muizen.

De hersenen van muizen kunnen gedeeltelijk slapen, zo hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.
Kleine gebiedjes in het brein van de dieren kunnen slaperig worden onder invloed van een belangrijke hersenkern.

In deze delen van het brein treden op zo'n moment heel plaatselijk langzame hersengolven op die typerend zijn voor slaap.

Dat melden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

Stimulatie
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door bij proefmuizen de hersenkern genaamd thalamus te stimuleren met licht. Deze hersenkern geeft normaal gesproken het sein aan de rest van het brein om in slaap te vallen.

Wanneer de thalamus van de muizen sterk werd gestimuleerd, vielen de dieren dan ook in slaap. Maar als de wetenschappers de hersenkern heel licht prikkelden, ontstonden er alleen enkele kleine gebiedjes in de hersenschors 'slaapgolven'.

Mensen
"Ik denk dat dit gebeurt omdat het brein op dat moment begint om te schakelen naar de slaapmodus", verklaart hoofdonderzoekster Laura Lewis op MIT News. "Als de langzame golven in de hele hersenschors worden opgewekt, beginnen de dieren zich ook slaperig te gedragen. Ze stoppen dan met lopen en hun spierspanning gaat omlaag."

Aangezien mensen op ongeveer dezelfde manier in slaap vallen als muizen, kan waarschijnlijk ook het menselijk brein gedeeltelijk in slaap vallen. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen die erg moe zijn soms het gevoel hebben dat ze even afwezig zijn.

"Sommige lokale hersengebieden vallen waarschijnlijk al in slaap op momenten dat je wakker probeert te blijven", aldus Lewis.


Link: http://www.nu.nl/wetenschap/4145119/her ... lapen.html

Van alles wat ... Alles van wat? 
maandag, 5 oktober, 2015, 8:00 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Mijn laatste blog is alweer van meer dan een week geleden en afgelopen weekend dacht ik waar over zou ik bloggen? Dat komt bij mij niet vaak voor om eerlijk te zijn. Mijn hobby, mijn passie, daar schrijf ik gemakkelijk over. Er is altijd wel wat! Maar de tijd vloog weeg voorbij en het is alweer maandag. En het lijkt net of hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat.

De twee gekregen Syrische hamsters van Joep afkomstig van de Russische lijn blijven mij verbazen. Het is een zeer bijzonder nieuwe mutatie. Ik heb namelijk het idee dat het vrouwtje lichter van kleur wordt en steeds meer wittere haren krijgt. Alleen kan ik het nog niet hard bewijzen. De kleurmutatie is Russian Blue genoemd, echter als ik naar de structuur van de haren kijkt, zie ik pigment verschillen. Maar om meer van te weten te komen moet er eerst mee gefokt worden en moet ik met verschillende fokkers over hun ervaringen praten. Het gevaar is dat in deze lijn meerdere mutaties zitten die op elkaar spelen of dat er niet één nieuwe mutatie is, maar meerdere.

Foto behorend bij blog

Closeup van de haren:
Foto behorend bij blog

Met Golvend haar gaat het ... tja. Het is een moeilijke mutatie om goed aan te houden. Ik heb er nog een aantal van en heb afgelopen weekend een nieuwe koppel gevormd. Plus, waar ik heel blij mee ben, een nieuw exemplaar geboren. Het probleem is dat het niet altijd dubbel geërfd wordt en als je dan kruist met een niet verwante lijn, je de mutatie verliest. Ik kan niet in het diertje zelf kijken hoe de vererving is. En de manier van uiten van de mutatie is wissel vallend en niet constant gelijk. De mutatie is gelukkig verspreid, maar toch ben ik bang dat er ooit verloren gaat. Kijk naar bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster met spierwitte buiken... die bestaan niet meer. En als je naar Wavy Coat Campbelli's kijkt, die mutatie is eveneens verloren. Tenminste, er is geen bewijs van bestaan meer. En ook dominante White Face Roborovski's... In Nederland spoorloos.

Wanneer zou er een nieuwe mutatie ontstaan? Weet je, ik heb jaren lang Wildkleur, Blauw-wildkleur en Pearl gefokt en toen hadden we elke keer over hoe bijzonder het was dat er geen nieuwe mutaties ontstaan. Dat heb ik nu eigenlijk weer. Ik vind het zo vreemd dat afgelopen 10 jaar, op Golvend haar na, bij de dwerghamsters geen nieuwe mutaties zijn opgetreden. Onlangs werd op Facebook een foto van een wit lijkende Russische dwerghamster geplaatst. Zou het Albino kunnen zijn? Ik kijk dan direct naar de oren. Want alleen bij een echte Albino zijn de oren vleeskleurig c.q. spierwit. Maar helaas... Ik kan mij de kuif Rusje nog herinneren, waarom is dit niet genetisch? En vroeger heb ik ook Rusjes met kuifjes gehad waaronder een vrouwtje met een spierwitte kuif, pak weg 3 cm lang. Prachtig om te zien. Maar nooit nageslacht gehad. Toch moet dit een keer ontstaan. Het lijkt erop dat het wel kan.

Foto behorend bij blog

Ook heb ik exemplaren gehad met kleur rondom de ogen. Bij zwarte exemplaren waren de haren rondom de ogen witgrijs en bij Wildkleur geelachtig. Dit moet genetisch zijn omdat meerdere exemplaren van heb gehad. Maar... Nooit weer terug gezien en heb het niet terug kunnen fokken. Waarschijnlijk zijn dit effecten van meerdere genen en dat is ontzettend lastig om terug te fokken.

Van alles wat!, ik zeg alles van wat?
Het is alweer herfst! Prachtige foto's van Syrische hamsters 
dinsdag, 22 september, 2015, 8:00 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Als je naar buiten kijkt, dan heb je het al door.... Het is herfst! De zomer is voorbij en de echte prachtige zomerdagen zijn geteld. Toch zijn alle "zomerplagen" nog niet voorbij. Er zijn nog steeds veel kleine vliegjes. De groten zijn al gekild, maar die kleintjes. Dat is een nadeel van de hobby. Maar niet alleen hobby, want Google maar eens op Vroomshoop in combinatie met vliegen, dan zal je lezen dat in Vroomshoop een vliegenplaag was.

2015 is één van de warmste zomer's geweest. Maar niet te warm. Ik kan mij de jaren '80 nog herinneren dat we een vette hitte golf hadden. En wat dacht je van pak weg 2004. Was ook erg warm. Nee, de gemiddelde temperturen stijgen. En de verschillen tussen mooi en regenachtig worden groter. Ik kan mij geen zomerdag herinneren dat wij storm hadden dan dit jaar. Het bijzonder eraan vond ik de zonnebloemen die geknakt naar beneden keken. En doordat ze naar boven groeien op een gegeven moment weer rechtop gaan staan. De natuur weet de balans weer te vinden in iets wat uitzichtloos was.

Ach, laten we het over hamsters hebben! Afgelopen weekend vertelde mijn broer dat hij wat teveel Syrische hamsters gefokt heeft. Weet je, er gaat altijd wel een dekking fout en nestjes schommelen altijd wel in aantal. Vandaag reed ik naar Deventer en de stoplichten stonden allemaal op groen toen ik aan kwam rijden. Dat resulteerde dat ik veel te vroeg bij de cliënt was. En dat resulteerde in een leuk gesprek .... hamsters zei ik!, ja dat gebeurd soms ook met hamsters en nestjesplannen. Want alles zat bij mijn broer mee en dat leidt tot een tegenvaller in aantal. Maar wat zijn ze prachtig! Ik heb terwijl ik bij hem op bezoek was prachtige foto's gemaakt.

Als je een leuke hamster zoekt.... Mail gerust mijn broer Peter: [email protected]

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Zomaar een "paar" foto's!


Is het bont? Nee, wintervacht! 
donderdag, 10 september, 2015, 9:18 pm - Russische
door Martin Braak
Heel soms krijg ik de vraag of ik naar een foto wil kijken waarop een Russische dwerghamster staat met witte vlekken. De vraag is of dit een nieuwe mutatie betreft of dat het om bont gaat. Bij de Russische dwerghamster kennen wij een bontfactor dat van oorsprong van de Campbelli dwerghamster vandaan komt. In het kort: mijn broer en ik hebben ruim 20 jaar geleden een hybride project gehad en daar stammen de bonte Rusjes vanaf. Ondanks dat wij zeer serieus waren en qua selectie deskundig, blijven deze Russische dwerghamster hybride. En op de dag van vandaag kan je dat zien! Het zijn nog steeds geen echte Russen.

Het gaat hierbij om de Mi-bontfactor en deze is lethaal. Wanneer je ze onderling kruist, dan kunnen er witte oogloze Russische dwerghamsters geboren worden die meestal niet ouder dan twee weken worden. Maar daarnaast tast de Mi-bontfactor niet alleen pigment van haren ook, maar ook die van de transportbanen richting de hersenen. En dat is wat minder.... Dat is waarom je naar mijn mening meer epileptische aanvallen bij de bonte Russen ziet.

Bont wordt veroorzaakt door een defect dat ervoor zorgt dat er geen koper aanwezig is. En zonder koper kan er geen melanine aangemaakt worden. Melanine is pigment en dat zorgt voor de haarkleur. Zonder pigment geen kleur en dan zijn de haren van haarwortel tot haartop wit.

De Russische dwerghamster kan ook in wintervacht gaan en dit kan gepaard gaan met witte vlekken. Vaak constateer ik bij het zien van de foto's dat het niet om de bontfactor gaat, maar om een Russische dwerghamster in wintervacht. Er is trouwens een groot verschil tussen wintervacht en bont. Want de haren van een witte vlek bij wintervacht hebben wel een onderkleur. De haarkleur is dus niet egaal wit.

Mijn tip is om in de haren te blazen. Dan zie je of de haren wel of geen onderkleur hebben. En dan weet je heel snel of het om wintervacht of om de bontfactor gaat.

Foto behorend bij blog