Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Pearl en de kleur van de ticking 
vrijdag, 14 juni, 2013, 10:35 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen N.K.V. Clubdag viel mij op dat een aantal Pearls qua ticking kleur niet meer zo mooi waren. Ingeval niet de kleur zoals het zou moeten zijn. De kleur van de ticking ging meer richting blauwgrijs. En het idee dat een voorouder blauw-wildkleur moet zijn, dat zou niet kloppen.

Misschien is het zo, zonder dat we ervan bewust zijn, langzamerhand de ticking kleur aan het veranderen is. Fokkers moeten attent zijn dat de Pearl gekruist met wildkleur goed op kleur geselecteerd moet worden. Anders raken we de Pearl kwijt zoals wij die nu kennen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is een Pearl met een goede ticking kleur.

Wat mij trouwens ook opvalt is dat het steeds vaker voorkomt dat er witte vlekken in het gezicht voorkomen. Ook al vinden wij dit schattig en leuk, wij moeten voor waken dat dit niet te vast in gefokt wordt.

Foto behorend bij blog

Foto hierboven is dit beetje te zien. Een witte vlek in het gezicht en de ticking kleur is te grijs.
Dag Duo-Pinotti 
zondag, 9 juni, 2013, 8:04 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Ik zag Duo-Pinotti vanmiddag nog bezig zijn en heb hem nog gevoerd. Hij had laatste tijd last van wat te lang boventandjes. Maar verder: nog super actief, levendig en ik had zijn leeftijd niet meer in de gaten. Tijdens de Formule 1 kijken liep ik even naar de Syren heen en zag ik Duo-Pinotti lang gestrekt naast de molen liggen. Duo? Wat is er? Slaap je?

Toen ik Duo-Pinotti kreeg was hij ontzettend bang en daardoor wild. Ik kon hem echt niet op mijn handen krijgen! En hij qua kleur Chocolade Sepia witband, vandaar zijn naam. Ja niet beginnen met dat ik zijn naam fout spel, het is Duo-Pinotti en niet Duo-Penotti. Ik heb echt mailtjes gekregen dat ik zijn naam fout type! Het heeft wel vier weken geduurd voordat ik hem beetje handtam had. En daarna... Zo lief! Hij was geregeld mijn foto model. En hij wilde graag uit en liep geregeld in zijn molen. Alhoewel laatste paar maand dat wel minder was.

Duo-Pinotti is de vader van Oompa Loompa, net zo'n schat. Hij heeft één prachtig nestje voortgebracht. En daarvan zijn paar satijn varianten naar mijn broer gegaan. Na het nestje begon zijn haren echt lang te worden. Echt lang! Hij was zo mooi! Ik moest hem geregeld even kammen. Totdat de grens van lang passeerde. Duo-Pinotti had er last van en dat heb ik toen opgelost door de schaar te pakken en hem een ander kapsel aan te meten.

Veel foto's van hem zijn ook op Facebook geplaatst en er waren heel wat mensen die de hamster leuk vonden. Zelfs zo leuk dat iemand een Duo-Pinotti Fan Club pagina heeft geopend. Mijn eerste hamster met een eigen Facebook pagina!

Duo? Slaap je? Ik zag net dat de eerste foto van januari 2012 is. Maar toen was Duo al paar maand oud. Want eerst .... ik durfde hem niet op foto te zetten! In de naam van de foto schreef ik al Duo Pinotti. En ik moet eerlijk bekennen. De naam is eigenlijk ontstaan door een type fout!

Normaal hoef ik alleen maar Duo te roepen en springt naar de tralies. Geregeld gaf ik hem een amandel of een ander nootje. Maar dit keer bewoog hij niet en werd hij niet wakker. Helaas is Duo-Pinotti heen gegaan en ik zal hem echt missen!

Foto van 28 januari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 29 januari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 25 februari 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 23 maart 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 10 juni 2012:
Foto behorend bij blog

Foto van 13 januari 2013:
Foto behorend bij blog

Gemaakt op 30 april 2013 op mijn verjaardag:
Foto behorend bij blog

Dag Duo-Pinotti.
Bloedvaten muizenhersenen in kaart gebracht 
zondag, 9 juni, 2013, 7:37 pm - Nieuws
door Martin Braak
Amerikaanse wetenschappers brengen bloedvaten van een deel van de muizenhersenen in kaart, en zijn verrast door de uitkomst.

De natuurkundigen en neurologen uit San Diego publiceren hun bevindingen zondag in Nature Neuroscience.

Door de bloedvaten in de muizenhersenen te vullen met een lichtgevende substantie, kon met een automatische laser het andere weefsel weggebrand worden. Intussen registreerden ze het oplichtende netwerk laagje voor laagje.

De hersencellen in het gebied dat informatie uit de snorharen verwerkt, zijn erg goed bekend. Ondanks dat individuele neuronen daar heel systematisch gekoppeld zijn aan specifieke snorharen, bleek het bloedvatennetwerk volledig willekeurig aangelegd te zijn.

Dit verraste de onderzoekers, want als hersencellen actief zijn gebruiken ze meer zuurstof, en een systematische opbouw van de bloedvaten zou deze zuurstof het meest efficiënt kunnen leveren. Blijkbaar is het toch effectief genoeg zoals het is.

Voorspellen

De wetenschappers testten vervolgens of ze het zuurstofgebruik konden voorspellen, door individuele snorharen te prikkelen. Inderdaad bleek het zuurstofgehalte in de bloedvaten rond de hersencellen synchroon te lopen met de activiteit van die cellen.

Dit is een belangrijke realisatie, want hersenscans zoals functionele MRI vertrouwen op dit gegeven. De studie bevestigt daarom dat het voor de waarde van MRI-metingen niet uitmaakt of het bloedvatennetwerk systematisch of willekeurig is aangelegd.

Bron: NU.nl


Een nieuwsartikel van Nu.nl met dit keer wel een heel bijzonder muizenfoto!

Foto behorend bij blog

Een Russische dwerghamster in de kleur Pearl!
N.K.V. ledenvergadering en clubdag 
zondag, 9 juni, 2013, 5:37 pm - Evenementen
door Martin Braak
Zaterdag 8 juni was het zover: de jaarlijkse ledenvergadering van N.K.V. en clubdag. In de ochtend eerst de vaste ritueel. De verschillende verslagen werden voorgelezen, kas controle, etc. In verband met het vertrek van Cees omdat hij niet achter de nieuwe richting van de vereniging kon staan, werd wederom een nieuwe voorzitter gekozen. Het was dan ook niet verrassend dat René Bastiaans voorzitter is geworden. Dit in verband met het samensmelten met de N.K.V.

De toekomstplannen werden besproken. Zo gaat de vereniging een eigen standaard opstellen voor kleurslagen die niet niet erkend zijn. Zeg maar een leidraad hoe fokkers het willen hebben. En van de erkende kleuren gaat N.K.V. een uitgebreider standaard opstellen. Zodat voor fokkers meer duidelijkheid geeft. De vereniging houdt grotere open evenementen. Intern worden leden opgeleid tot keurmeester zodat de stap naar KLN keurmeester kleiner is.

Zelf ben ik afgetreden als bestuurder. Afgelopen 3 jaar vond ik het veel werk voornamelijk omdat ik meerdere petten op kreeg. Jaarboek, website, af en toe nieuwsbrief maken en andere kleine dingetjes die erbij kwam kijken zoals opzetten van enquete, maken van spandoek, etc. En dat kost verdomd veel tijd. Soms te veel. En door het niet focussen op één taak, kan je er niet voor gaan. Vanaf nu ga ik me focussen op de N.K.V. website en laat ik de andere dingen meer over aan anderen.

In de middag werd er een lekenkeuring gehouden en dat was zeer gezellig. De dwerghamsters van Peter werden op tafel gezet en we gingen samen paraten over wat we ervan vinden. De Pearls zagen er mooi qua ticking uit moet ik zeggen. Alleen de ticking kleur ging het allemaal richting blauwgrijs in plaats van grijszwart. En dat vond ik minder mooi. Zo dacht ik dat leiblauw een wat lichter kleur was. Dat is dus niet het geval. Anneke vertelde dat een blauw-wildkleur een leiblauwe onderkleur moet hebben en dat is een zeer donkergrijze kleur.

Ook vertelde Anneke dat ze wetenschappelijk satijn cavia's hadden onderzocht en dat ze tot ontdekking zijn gekomen dat een satijnhaar niet hol van binnen is, maar kleine ruimtjes heeft/blokjes. Ik heb het niet helemaal meegekregen. Dus binnenkort even navragen!
Roxy de hamster gaat soms kamperen 
donderdag, 6 juni, 2013, 8:23 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Mijn hamster Roxy, een zwart schildpad satijn, is laatste tijd soms lastig. Lastig in de zin dat zij een hele eigen mening heeft hoe de kooi ingedeeld. Ze gaat soms kamperen!....

Laatst had ze namelijk wel heel bijzonder nest. Ze had namelijk haar voerbak en waterbakje naar het gebied waar haar molen staat, versleept en daarna de molen erop laten vallen. En daaronder sliep ze. Onder haar molen inclusief voer en waterbakje. Het paste net. En dan denk jij vast: dat is toevallig. Nee nee, ze doet het vaker. Ze gooit geregeld haar molen omver en gaat daaronder slapen.

Tik tik tak tak hoor ik soms en dan is ze weer bezig. Paar dagen geleden had ik haar molen eruit gehaald. Ik werd ff gek van. En tja dan gaat zij met haar voerbak en waterbak aan de sleep. En maakt ze daar een nest van.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Trouwens iets anders, weet jij dat een langhaar satijn Syrische hamster heel zacht aanvoelt?