Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Wetenschappers vermelden geslacht en leeftijd niet, toch belangrijk! 
zondag, 13 maart, 2016, 8:25 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Van wetenschappelijk onderzoek is belangrijk dat die goed gedaan worden. Laatst was in het nieuws dat onderzoeken vaak naar mannen gedaan wordt m.b.t. mensen. Ook als het gaat om medicijnen en behandelingsmethoden. Mannen en vrouwen, zonder te willen discrimineren, verschillen van elkaar. Behandelwijze moeten dan ook verschillen. Toch vreemd dat dit zo gebeurd?

Afgelopen week is geschreven dat bij de helft van de onderzoeken het geslacht van de proefmuizen niet genoemd worden. Laat staan hun leeftijd. Wederom vreemd. Dat zijn toch wel belangrijke zaken waarmee rekening gehouden moet worden en ook vermeld moeten worden!

Hoe dit onderzocht is: onderzoekers hebben met speciale software teksten van meer dan 15.000 studies met proefmuizen gescand die uitgevoerd werden tussen 1994 en 2014. Ik dacht toen ik dit las, ah!, scan en herken ook in de wetenschap geïntroduceerd!

Link: http://www.nu.nl/wetenschap/4224443/wet ... niet-.html

Hamsters: ouderdom, dat ziet er per individueel anders uit! #hamsters 
zondag, 6 maart, 2016, 7:51 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg wel eens te horen dat al mijn hamsters prachtig uit zien. En dat ze graag ook zo'n mooie hamster willen en dit voor heel lang... Nadat een hamster geboren wordt, groeit het heel snel. Binnen 4 weken is het een diertje geworden dat volledig als een hamster eruit ziet ongeacht welk soort. En bij 13 weken oud ziet het eruit als het geheel volgroeid is. Te vergelijken met mensen die 18-21 jaar oud zijn. Dan ontstaat er een stabiliteit en dat duurt een jaar tot ongeveer 18 maanden. Elk individueel veroudert anders. Net als bij mensen.

Bij de Russische dwerghamster zie ik de veroudering vaak rond 18 maanden begint. Ze worden minder mooi van glans. En ze kunnen beginnen met afvallen. Sommige exemplaren beginnen een bolle rug te krijgen. Bij de Blauw-wildkleur en gerelateerde kleuren wil het wel eens voorkomen dat hun vacht op bepaalde plekjes wat dunner wordt. Soms zien exemplaren bij 18 maanden oud als ze echt bejaard zijn. Soms zijn ze 22 maanden oud en zien ze nog steeds goed uit.

Hieronder een paar oudere hamsters.

Dit is een Mandarijn vrouwtje van 18 maanden oud. Er zit een zwart knobbeltje in haar nek. En haar rug is heel krom geworden. Je ziet zo al dat ze slechts enkele weken nog te leven heeft:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur vrouwtje van 20 maanden oud. Ze draagt voor zwart en daarom wat donkerder van kleur. Je ziet dat ze best goed in haar velletje zit, nog steeds mooi rond bolletje. Maar je ziet ook dat de glans geheel eraf is:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur mannetje van 21 maanden oud. Je ziet dat een deel van zijn vacht wat dunner is geworden. Hij zit nog vol energie en is altijd lekker druk bezig. Ook heeft hij een klein gerstenkorreltje dat al paar maand zit:

Foto behorend bij blog

Dit is een Wildkleur mannetje van 24 maanden oud. Hij is ontzettend afgevallen en weeg nog maar 35 gram. Hij is geen bolletje meer, maar kort langwerpig. Ook zijn rugje staat bol. Hij is dagelijks nog steeds actief, eet nog als vanouds terwijl hij zo mager is:

Foto behorend bij blog

Zo zie je dat bepaalde Rusjes bij 18 maanden al op raken en anderen bij 20 maanden nog goed uitzien. Als iemand mij vraagt hoe oud een Russische dwerghamster wordt, zeg ik altijd dat ze gemiddeld 1,8-2 jaar oud worden. Dit is een gemiddelde. Soms wel drie jaar oud, soms maar paar maand oud, soms een jaartje maar, veel rond 20-26 maanden.
Noisli.com, genereer je eigen achtergrond geluiden  
zondag, 6 maart, 2016, 9:06 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Ach soms zit je rond te kijken, te kijken naar nieuwe ideeën, te kijken wat de wereld al gemaakt heeft. Ik kwam een bijzonder website tegen, namelijk: Noisli.com

Met Noisli.com kan je eigen achtergrond geluiden maken. Zo kan je dit gebruiken wanneer je geconcentreerd aan het werk moet of gewoon om het gezellig te maken. Houd je van een open haard geluid, dat kan. Dit in combinatie met regen. Jahoor, dan klik je dit ook aan. Wil je vogels horen in combinatie met wat water gespatter, dat kan. Toch zijn de keuzes nog beperkt en mag van mij nog uitgebreid worden.

Foto behorend bij blog

Link: http://www.noisli.com/

Edit:
En via Twitter zag ik een ander: http://defonic.com/
Ook geinig!
Voynich manuscript 
zondag, 28 februari, 2016, 9:32 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wie Martin goed kent, weet dat Martin niet alleen rationeel is, maar ook van mysterie houdt. Eén van de spreekbeurten die ik op school heb gehouden t.b.v. examens ging over Nostradamus en de voorspellingen. Vandaag moest ik aan Voynich manuscript denken, een boek dat sommigen geloven dat het stamt van buitenaards bezoek. Waarschijnlijker is dat het om een oude taal gaat dat verloren is gegaan.

Wat is Voynich manuscript? Het is een boek dat stamt uit de 14e-15e eeuw. Het bevat verschillende hoofdstukken en gaat o.a. over planten, astrologie en biologie. Het bevat kleurrijke illustraties. Maar wat de boek zo bijzonder maakt, is dat het geschreven is in een taal die wij totaal niet kunnen herkennen. De laatste onderzoeken wijzen uit dat het om een echte taal moet gaan en dat de zinnen logisch opgebouwd zijn en regels volgen. Er is zelfs een teken dat alleen aan het begin van een woord gebruikt wordt. En typisch, alle woorden bevatten minder dan 10-11 letters. En woorden die uit enkele letters bestaan, komen nauwelijks voor.

Er staan ook illustraties in wat niet van aarde lijkt af te stammen. En daarom gaan de geruchten dat de boek niet door een mens geschreven is. Maar daartegenover staan er illustraties in die simpel getekend zijn en als het niet aards zou zijn, te simpel getekend zijn. Snap je wat ik bedoel? Er komt toch geen marsmannetje van Pluto hier langs om met een veer in een boek te schrijven en te tekenen.

Bepaalde onderzoekers vermoeden dat er meerdere auteurs bezig zijn geweest. En dat het niet van één hand afstamt. Sommigen denken dat het om een gecodeerde taal gaat. En anderen dat het om een grap gaat. Maar ... in die tijd zo complex, paar honderd bladzijden schrijven en constant aan de regels houden? Dat is geen grap!

Hoop dat ze ooit achter komen wat dit precies is.

Foto behorend bij blog

Foto van Wikipedia.
Bijzondere tweeling in Engeland: uit één eitje komen verschillende rassen 
zondag, 28 februari, 2016, 6:37 am - Nieuws
door Martin Braak
Zoals velen weten ben ik de eerste weken van het jaar altijd zeer druk. Dit jaar is dat bijzonder druk. De bedrijven willen eerder weten waar ze aan toe zijn en willen eerder geholpen worden. En eenmaal geweest en besproken, levert dit vaak ander (meer) werk op. Waardoor je druk blijft. Over 2-3 weekjes wordt het weer wat rustiger en neem ik weer meer de tijd voor de website en social media.

Tijdens het werken las ik heel even de Telegraaf.nl. En ik las een bijzonder artikel. Ik las het niet één keer, meerdere keren om het te begrijpen. Het gaat hier namelijk over een tweeling die genetisch identiek zijn, maar waarvan één geboren met blauwe ogen en een blanke huid en ander donkere ogen en donker huid. Beide meisjes lijken heel erg op elkaar. Geen wonder, zoals je leest, ze stammen van één cel af.

Ik blijf mij afvragen hoe het mogelijk is dat na de eerste celdeling zoiets gewijzigd is. Hoe dit nu precies kan.....


Libby (37) kreeg tijdens haar zwangerschap te horen dat haar dochters zo identiek zouden worden dat ze hen met veel moeite uit elkaar zou kunnen houden. Ze kreeg echter een heel bijzondere verrassing: haar ene dochtertje was blank en de ander gekleurd, terwijl ze uit hetzelfde eitje komen. Dit zou de eerste gemengde eeneiige tweeling zijn in Engeland.

Amelia werd geboren met een donkere huid, zwart haar en kastanjebruine ogen. Haar tweelingzusje Jasmine werd geboren met een lichte huid, kristalblauwe ogen en kroezige krulletjes. Op hun uiterlijke verschillen na zijn de twee meisjes genetisch geheel identiek aan elkaar.

„Zelfs de dokters konden het niet geloven.”, zegt Appleby tegenover The Telegraph. „Ze zien eruit als twee verschillende rassen. Amelia is het evenbeeld van haar vader en Jasmine is een mini versie van mezelf. De kans dat twee verschillende rassen uit één eitje komen is 1 op een miljoen, zeggen de dokters!”


Bron: http://www.telegraaf.nl/opmerkelijk/252 ... and__.html

En hier een link met wat meer uitleg qua genetica:
http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... e-egg.html

"However, an exception might be when a change in one of these happens after the twins separate in very early development - so called somatic mutation.

"Alternatively, sometimes markers on the DNA which influence the extent to which the DNA is expressed can be different in the twins. We do have some evidence that skin colour is subject to this kind of 'epigenetic' control.

"Lastly, if the twins have been exposed to different environments, they may differ in skin colour due to this - for example if one has had greater sun exposure or has developed a condition where the pigmented cells are affected, which may happen to one just by chance.