Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Rebas Trofee 2010 
maandag, 12 april, 2010, 8:01 pm - Evenementen
door Martin Braak
Vandaag was het zover! Exoknaag en voor de tweede keer de Rebas Trofee. Dit maal met nog meer dieren die ingeschreven waren. Maar liefst 421 dieren en meer dan 90 inzenders. Dat is niet mis!

Vanochtend begon het allemaal vroeg. Al voor half negen waren de eerste inzenders al aanwezig. Katja regelde dat de inschrijvers hun nummers en catalogus kregen en Marloes begeleide de mensen naar de plaats waar de dieren moeten staan. Op de tafels waren papiertjes met nummers gelegd zodat voor elk ingeschreven dier ruimte gemaakt was. Geen hectiek zoals vorig jaar, waar moeten de ratten staan en waar de dwerghamsters. Dit keer ging het heel smooth!

De keurmeesters begonnen direct te keuren en dat had natuurlijk een reden! Ze moesten veel dieren keuren. Dit keer waren de muizen onder de maat. Anniina Tuura uit Finland keurde de kleurmuizen en Anneke Vermeulen schreef. Beiden keken af en toe sip. Te kleine muizen, muizen die last hadden van wormen, etc. Maar aan het einde van de dag zag ik ze ook gelukkig lachen: een prachtige rode muis die een U kreeg.

Foto behorend bij blog
Anniina Tuura uit Finland


De gebils werden gekeurd door Jaquie Rosswel. Alice had dit jaar wederom veel gerbils ingeschreven. Allemaal plaatjes.

Fons Verrijdt en Jo Qualm keurden de ratten. Een uniek moment, dit omdat Jo Qualm gaat stoppen. Waarschijnlijk is dit de laatste keuring waar beide heren tegelijk ratten keuren. Er waren namelijk heel veel ratten ingeschreven, zoveel dat één keurmeester niet voldoende was. Op een gegeven moment hoorde je Fons naar Jo roepen. Kom kijken! Kom kom. Een Blauwe rat, zo als ze horen te zijn! Tot en met de haarpunt blauw.

Foto behorend bij blog
De bekende snor van Jo Qualm


Melissa Chamberlain en Justine Bibby uit Engeland keurden de (dwerg)hamsters. En dat duurde tot en met half vijf. Zoveel hamsters waren aanwezig en ze namen de tijd hiervoor. Zoveel smaken, zoveel kleurslagen waren ingeschreven.

Wat wel opviel was dat de keurmeesters uit het buitenland keuren conform hun eigen standaard. De Syrische hamsters moesten dikker en groter zijn. De opmerking dat de oren gedragen moeten worden, werd vaak gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse standaard.

Aan einde werden door Rene, Katja en de keurmeesters de prijzen uitgereikt. De ene deelnemer ging met een nog groter beker naar huis dan de andere.

Ik zou zeggen: op naar de volgende Rebas Trofee!!! Dit keer in december?!