Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ratten gebruiken snorharen als vingers 
woensdag, 9 juli, 2014, 7:31 pm - Nieuws
door Martin Braak

Ratten gebruiken hun snorharen op dezelfde manier als mensen hun vingers gebruiken, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Ratten tasten de omgeving met hun snorharen op verschillende manieren af, afhankelijk van hun zicht en mogelijke obstakels waar ze tegenaan kunnen botsen.

De dieren hebben veel meer controle over de bewegingen van de lange haren boven hun mond dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.


Hindernisbaan

De wetenschappers kwam tot hun bevindingen door ratten meerdere malen door verschillende hindernisbanen te laten lopen. Ondertussen maakten ze videobeelden waarop goed was te zien hoe de dieren hun snorharen gebruikten.

De dieren bleken de bewegingen van de haren aan te passen aan de omgeving. Als ze een vertrouwd terrein betraden, bewogen ze hun snorharen snel van links naar rechts om te voelen waar bekende objecten zich bevonden.

Wanneer de ratten in een donkere omgeving werden geplaatst, liepen ze langzamer en staken ze hun snorharen naar voren, vermoedelijk om de kans op botsingen met objecten te verkleinen.

Handen


"Als mensen door het donker lopen, steken ze hun handen naar voren om obstakels te detecteren en te voorkomen dat ze ergens tegenaan lopen", verklaart hoofdonderzoeker Tony Prescott van de Universiteit van Sheffield. "Dit onderzoek toont aan dat ratten hetzelfde doen, maar dan met hun snorharen."

Volgens Prescott zijn snorharen dan ook goed te vergelijken met vingers. "Behalve de mens gebruiken alle zoogdieren snorharen als voelsprieten. Bij mensen is dit zintuig deels vervangen door de mogelijkheid om met onze handen en vingers onze omgeving af te tasten."


Bron: Nu.nl

Voor de knaagdierenbekenden is het bovenstaande helemaal geen nieuws! We weten allemaal wel dat de snorharen voelsprieten zijn. Elk snorhaar heeft een eigen plaats in de hersenen. De vraag is of ze hiermee alleen voelen of dat door trillingen een beeld gevormd wordt. Soort echo, maar dan alleen het opvangen van trillingen. Je ziet dat de snorharen constant in beweging zijn. En elk snorhaar heeft een soort vochtzakje.