Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Eerder gedachten "Zwart en Mandarijn zouden wel eens op eenzelfde chromosoom kunnen liggen" 
woensdag, 6 september, 2017, 9:24 pm - Russische
door Martin Braak
Ik heb in het verleden geprobeerd om de Mandarijn met Zwart te combineren. Ik heb daardoor veel Mandarijnen dragen voor zwart gefokt, maar zag alleen incidenteel iets vreemds wat ik niet kon verklaren. Echter het is mij nooit gelukt om een Zwarte of Russisch Blauwe te selecteren uit Mandarijn die daarna Mandarijnen voortbracht. Het kan wel, want ik heb pak weg vijf emails ontvangen met vragen hoe het kan dat er Mandarijntjes geboren zijn terwijl de ouders geen Mandarijn zijn.

Of wel Zwart is overheersend t.o.v. Mandarijn. Dat is best wel vreemd. We zien dat wel eens vaker. Bijvoorbeeld Crème bij de Syrische hamster overheerst over Zwart. Maar ik vermoed dat er nog iets meer aan de hand is.

Ik vermoed dat Zwart en Mandarijn genen op dezelfde chromosoom liggen en daardoor lastiger te combineren valt.

Misschien is dit wel de oorzaak dat een Mandarijn darger voor Zwart zo anders van kleur is. Mandarijnen drager voor een ander kleurmutatie beïnvloed de kleur. Maar Zwart zorgt ervoor dat de kleur heel anders wordt.

Foto behorend bij blog

Op de foto staat een Mandarijn drager voor Zwart. Tevens drager voor Geel roodoog.
Zomaar een paar foto's uit mijn fotoalbum met meer dan 13 duizend foto's 
dinsdag, 5 september, 2017, 8:07 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Wat mooi aan mijn fotoalbum is, is dat ik door heen kan lopen en terug kan kijken naar de door mij gemaakte oude foto's. Elk foto begint bij mij met een jaartal, maand en dag zodat ik altijd weet wanneer die foto gemaakt is. Bizar dat na bijna 15 jaar zoveel foto's hierin staan. En achter veel foto's zit een verhaal.

Wat ook bijzonder maakt, is dat ik mijn fotoalbum geheel zelf geprogrammeerd heb en geen enkel SQL script kent. Maar!, door het aantal foto's begint het wel trager te worden. Ik heb me dan ook voorgenomen om een keer mijn fotoalbum geheel opnieuw te gaan schrijven en daarbij ook gebruik te maken van de laatste JQuery scripts.

Ik heb een paar foto's geselecteerd.

Foto behorend bij blog

Deze foto is van een vreemd. Toen dacht ik dat het hier om een Mandarijn Lilac ging. Nu weet ik dat die kleur niet gecombineerd kan worden.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt op 31 december 2007, het was zo mistig dat we op straat niets konden zien. Hierop staat mijn vader.

Foto behorend bij blog

Een foto van mij, van kleins af aan gek op hamsters!

Foto behorend bij blog

Deze foto is in de Efteling genomen, dit in 2006. Het begon enorm te regenen en we zijn binnen gaan zitten. Terwijl ik een kop koffie dronk lag mijn camera op de tafel. En ik had hem zo ingesteld dat hij heel lang over deed om de foto te maken. Een vreemde maar toch een leuke foto geworden.

Foto behorend bij blog

Het resultaat van hybride onderling te fokken waar nog veel Campbelli genen aanwezig zijn.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in Vianden. Prachtig om vanuit het dal naar de oudste kasteel van Europa te kijken. Terwijl daar oude muziek gemaakt wordt en beneden dit kunt horen zoals ze vroeger ook naar geluisterd hebben.

Foto behorend bij blog

Een Camel drager voor zwart. Prachtig grijs geworden en later kreeg hij wintervacht. Hiervan heb ik toen prachtige foto's van gemaakt.

Foto behorend bij blog

Foto gemaakt in 2007 en ging later de wereld over. Ik heb deze foto in Rusland, Japan, China etc. gezien. In die tijd was dit een bijzondere foto.

Foto behorend bij blog

Foto kerst 2010. Dit was de eerste Lavendel hamster.

Foto behorend bij blog

Ik dacht toen dat dit een nieuwe mutatie zou zijn. Maar helaas blijkt dit niet zo te zijn. Ik had een aantal Rusjes die vreemd lichter werden namelijk. Nageslacht was gewoon normaal en later kleurde deze Rusjes ook bij en werden ze wat normaler.

Foto behorend bij blog

Een Russisch blauw Rus die ging verschimmelen. Normaal gebeurd dit nooit.

Foto behorend bij blog

Zo om gelachen toen ik dit zag! Een zak voer met een korenwolf erop.

Foto behorend bij blog

Eén van de Golvend haartjes, lastig om dit zo vast te houden. Ze zijn in de jaren minder van haarlengte geworden.

Foto behorend bij blog

Eén van de Rusjes met kringetjes om de ogen. Ik heb er paar gehad, waaronder ook de Wildkleur. Helaas is dit verloren gegaan, ik heb het niet terug kunnen fokken.

Foto behorend bij blog

Een foto waarbij ik een sneeuwdoek gebruik. Rond de kersttijd zijn deze te koop en ik heb een paar hiervan op voorraad.

Foto behorend bij blog

Symbolisch foto voor 5 mei gemaakt, vrijheid.

Foto behorend bij blog

Foto's die ik met kerst maak en op Facebook deel. Ook maak ik jaarlijks een digitale kerstkaart waarbij foto's geanimeerd worden.

En zo zijn er heel veel foto's. Omdat op het hamsterforum geen grote foto's geplaatst mochten worden, zijn de oude foto's slechts 600 pixels breed. Pas later, toen ik minder actief op het forum was, ben ik over gegaan naar de resolutie 800x533. In de toekomst zal dit groter worden. Tenminste dat verwacht ik...
Kruising tussen wildvang, mijn Engelse lijn en eigen lijn - een bijzondere kruising tussen onverwante dieren 
zondag, 3 september, 2017, 7:27 pm - Russische
door Martin Braak
Vorig jaar heb ik een afstammeling gekruist met mijn Engelse lijn om te kijken wat het resultaat is. Deze twee type Rusjes lijken best wel op elkaar, ze zijn namelijk best klein van type. Natuurlijk waren de nakomelingen allemaal wildkleur. Moeder die ik gekozen heb was namelijk Blauw-wildkleur. Maar van mooi kon ik niet spreken. Uiteindelijk waren ze langer dan de ouderdieren en daardoor langwerpig van type. Wel zeer sociaal, geen enkel probleem om ze bij elkaar te houden en daarom besloten om ze allemaal te houden. Ze zijn best schuw en wild qua karakter namelijk.

Bijna een jaar later heb ik één vrouwtje gekoppeld met een zeer oude Pearl man. Ik heb hiermee twee nestjes gefokt. Uit het eerste nestje heb ik een Blauw-wildkleur geselecteerd en tweede een Pearl.

Foto behorend bij blog

De kruising is vrij uniek omdat ik drie verschillende bloedlijnen kruis die elkaar zeker 30 jaar niet ontmoet hebben. Inteelt coëfficiënt is dus zeer laag of zelfs nihil.

Ik moest heel erg denken aan de discussie op een keuring over fatty-eye. Een opmerking was dat het kwam door het infokken van buitenlandse lijnen. Dat kon wel eens een kern van waarheid zijn, dacht ik, maar zelf niet die ervaring. Ook niet bij mijn Engelse x eigen lijn kruisingen gezien namelijk. Maar wat zie ik bij deze kruising. Ik zie dat rondom het oog niet geheel mooi sluit en dat is het beste te zien als de hamster rondkijkt bij het bewegen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De hamster heeft er zelf geen last van. En het is alleen maar te zien als de hamster in bochtvorm beweegt. Dan draait de hamster de oogbollen namelijk. De foto's zijn genomen terwijl de hamster liep. Of als je met de vinger de vel achter de oog strak trekt.

Natuurlijk kan je zeggen "dan zou één van de hamsters ook dit hebben". Ik kan bij alle ouderdieren en voorouderdieren dit niet constateren. Het kan best zijn dat door de verschillende kopvormen dit veroorzaakt wordt. Het is ingeval niet iets recessief, dat kan in dit geval niet!
Vakantie ten einde 
zondag, 3 september, 2017, 6:44 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
In mijn agenda op mijn werk had ik vijf weken zomervakantie gepland en het zijn er 4,5 week geworden. De bouwvak was dit jaar erg laat en zodoende ben ik nog een dagje bij een cliënt geweest. En twee halve dagen besteed aan de begeleiding van Exact Online, een programma die ik nu daardoor nog beter ken en ook heel goed is. En dat zeg ik als Accountview specialist! En toen eindelijk vakantie!

Mijn broer had dit jaar later vakantie en de eerste 1,5 week heb ik dan ook gebruikt om even op rust te komen in combinatie met de huishoudelijke klusjes te doen die waren blijven liggen. Zo heb ik de garage goed onder handen genomen. Ow, bah, daar waren veel spinnen zeg! En natuurlijk geregeld bij mijn moeder op bezoek. Ze heeft alvleesklierkanker. Dat is de reden dat ik laatste tijd weinig online actief ben, laat mailtjes beantwoord, niet zoveel blogs schrijf, de website niet update. En dat heb ik ook in de vakantie voorgenomen. Laat de camera maar liggen, schrijven van mijn website over de kleurmuis... laat maar gaan. Dat kan allemaal later wel.

Toen mijn neefje Vincent en mijn nichtje Susan bij mijn broer waren, begon voor mij de echte vakantie. De eerste uitje was een simpel uitje: het maken van een boswandeling die ik zo vaak met mijn vader heb gedaan. Normaal zeggen de kinderen "nee, we spelen liever op de ....", maar dit keer was dat anders. Eenmaal in het bos vonden ze het geweldig. Staan en naar geluiden luisteren. Horen dat ergens iets loopt. En jawel hoor, we hebben diverse muizen gezien waaronder de roze woelmuis. Zo prachtig om in de natuur te zien dat ze naast een boom zitten en tussen de blaadjes lopen. En zo leuk om op de uitkijktoren naar de omgeving te kijken.

De andere uitjes waren o.a. musea, Muiderslot, Walibi, Elfteling, Apenheul ... en geregeld gingen we uit eten op momenten dat mijn moeder kon. Efteling blijf ik een zeer leuk park vinden maar wederom waren we daar op de drukste dag van het jaar met meer dan 35.000+ medebezoekers. Omdat iedereen als eerst de nieuwe attractie Symbolica wilde, stond daar een mega rij. De vorige keer (begin juli) stonden we daar vooraan en toen was er storing en stonden we 2,5 uur te wachten! Daarom dachten we dit keer: laten we dat maar niet doen. Dij de Baron stond geen enkel wachtrij en de twee andere achtbanen moesten we maar 15 minuten wachten. Maar daarna... door het park lopen, genieten van het weer, genieten van muziek, genieten van het eten en van dingen wat je normaal niet snel in zou gaan. Walibi was het tegenovergestelde. Op de mooiste weerdag van augustus was het daar gewoon heel rustig! Wat later op de dag werd het drukker, maar de wachtrijen waren prima te doen. Ik was lange tijd niet in Apenheul geweest en het was daar ook ontzettend leuk. Ik ben zelf dol op de kleine apensoorten. Geweldig om de dwergaapjes los zien te lopen. Heerlijk om naar te kijken.

's Avonds keek ik geregeld een film. Door de situatie had ik bijna geen enkel film dit jaar gezien. Ik had dus heel wat topfilms nog liggen. Heerlijk om te kijken. Een voordeel van zo laat vakantie die begin augustus pas begon, is dat 's avonds eerder donker wordt.

Om toch wat programmeerskills te oefenen en bezig te zijn met scripts en nadenken over hoe dit hoe dat heb ik op dagen dat ik 's ochtends thuis was verdiept in Qlik Sense. Dit is een programma om data tabellen met elkaar te koppelen en te analyseren. Het is net geen programmeertaal en wijkt op bepaalde gebieden af. Maar loadscripts schrijven en bedenken hoe datatabellen gegenereerd moeten worden a.h.v. onbewerkte data is erg leuk!

Als ik terug kijk vloog de tijd voorbij zeg! Bizar snel is dit gegaan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Dubbel Merle is zeer waarschijnlijk niet mogelijk 
vrijdag, 1 september, 2017, 4:01 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok al jaren de mutatie Merle bij de Russische dwerghamsters en ik vind het een prachtige mutatie. Het roept heel veel vragen op wat het precies is. Het heeft heel veel eigenschappen van de Pearl, maar het is geen Pearl. Bij de Merle zijn er variaties tussen donker en lichter varianten. Ik heb zelfs een keer eentje gehad die bijna op een Pearl leek, maar dat is zeer uitzonderlijk. Veelal hebben ze een donker kleur, witte kraag en een witte tikking. Vaak een witte vlek op de kop. Soms zijn ze zo donker dat het bijna de normale kleur heeft met slechts wat witte haren en witte kraag. Maar ook dit is uitzonderlijk.

Genetisch gezien kom ik tot de volgende conclusie. Ik heb nu 10 keer Merle x Merle gedaan en daar zag ik niet heel iets bijzonders. Het geeft geen extra meer wit. De grote van de nesten zijn vrij normaal, ik heb niet de indruk dat de nesten kleiner zijn. Ik heb nu 10 Merles geselecteerd van koppels die beide Merles zijn en die heb ik gekruist met een normale kleur. Alle tien droegen één gen Merle en brachten ook normale exemplaren voort. Ik heb twee normale kleuren geselecteerd van een Merle die afstamt van Merle x Merle om te kijken of het niet zo is dat het om een Merle gaat terwijl het niet zichtbaar is. Dit omdat van één exemplaar het aantal Merles zo hoog bedroeg.

Ook heb ik Pearl met Merle gekruist en in de nesten zitten zowel Pearls als Merles. Daarvan heb ik Pearls gehouden en bij mijn broer Peter in de fok gezet. Resultaat: er waren ook Pearls die Merles voortbracht.

Mijn conclusie tot nu toe is dat Pearl en Merle tegelijk gedragen kan worden, maar het zeer waarschijnlijk is dat Merle lethaal is en niet mogelijk is dat dubbel gedragen wordt.

Foto behorend bij blog

Theoretisch kan het 10 keer "bad luck" zijn geweest. Kans hierop is 0,0976%.