Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Hamsters: ouderdom, dat ziet er per individueel anders uit! #hamsters 
zondag, 6 maart, 2016, 7:51 pm - Russische
door Martin Braak
Ik krijg wel eens te horen dat al mijn hamsters prachtig uit zien. En dat ze graag ook zo'n mooie hamster willen en dit voor heel lang... Nadat een hamster geboren wordt, groeit het heel snel. Binnen 4 weken is het een diertje geworden dat volledig als een hamster eruit ziet ongeacht welk soort. En bij 13 weken oud ziet het eruit als het geheel volgroeid is. Te vergelijken met mensen die 18-21 jaar oud zijn. Dan ontstaat er een stabiliteit en dat duurt een jaar tot ongeveer 18 maanden. Elk individueel veroudert anders. Net als bij mensen.

Bij de Russische dwerghamster zie ik de veroudering vaak rond 18 maanden begint. Ze worden minder mooi van glans. En ze kunnen beginnen met afvallen. Sommige exemplaren beginnen een bolle rug te krijgen. Bij de Blauw-wildkleur en gerelateerde kleuren wil het wel eens voorkomen dat hun vacht op bepaalde plekjes wat dunner wordt. Soms zien exemplaren bij 18 maanden oud als ze echt bejaard zijn. Soms zijn ze 22 maanden oud en zien ze nog steeds goed uit.

Hieronder een paar oudere hamsters.

Dit is een Mandarijn vrouwtje van 18 maanden oud. Er zit een zwart knobbeltje in haar nek. En haar rug is heel krom geworden. Je ziet zo al dat ze slechts enkele weken nog te leven heeft:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur vrouwtje van 20 maanden oud. Ze draagt voor zwart en daarom wat donkerder van kleur. Je ziet dat ze best goed in haar velletje zit, nog steeds mooi rond bolletje. Maar je ziet ook dat de glans geheel eraf is:

Foto behorend bij blog

Dit is een Blauw-wildkleur mannetje van 21 maanden oud. Je ziet dat een deel van zijn vacht wat dunner is geworden. Hij zit nog vol energie en is altijd lekker druk bezig. Ook heeft hij een klein gerstenkorreltje dat al paar maand zit:

Foto behorend bij blog

Dit is een Wildkleur mannetje van 24 maanden oud. Hij is ontzettend afgevallen en weeg nog maar 35 gram. Hij is geen bolletje meer, maar kort langwerpig. Ook zijn rugje staat bol. Hij is dagelijks nog steeds actief, eet nog als vanouds terwijl hij zo mager is:

Foto behorend bij blog

Zo zie je dat bepaalde Rusjes bij 18 maanden al op raken en anderen bij 20 maanden nog goed uitzien. Als iemand mij vraagt hoe oud een Russische dwerghamster wordt, zeg ik altijd dat ze gemiddeld 1,8-2 jaar oud worden. Dit is een gemiddelde. Soms wel drie jaar oud, soms maar paar maand oud, soms een jaartje maar, veel rond 20-26 maanden.