Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Kruising tussen wildvang, mijn Engelse lijn en eigen lijn - een bijzondere kruising tussen onverwante dieren 
zondag, 3 september, 2017, 7:27 pm - Russische
door Martin Braak
Vorig jaar heb ik een afstammeling gekruist met mijn Engelse lijn om te kijken wat het resultaat is. Deze twee type Rusjes lijken best wel op elkaar, ze zijn namelijk best klein van type. Natuurlijk waren de nakomelingen allemaal wildkleur. Moeder die ik gekozen heb was namelijk Blauw-wildkleur. Maar van mooi kon ik niet spreken. Uiteindelijk waren ze langer dan de ouderdieren en daardoor langwerpig van type. Wel zeer sociaal, geen enkel probleem om ze bij elkaar te houden en daarom besloten om ze allemaal te houden. Ze zijn best schuw en wild qua karakter namelijk.

Bijna een jaar later heb ik één vrouwtje gekoppeld met een zeer oude Pearl man. Ik heb hiermee twee nestjes gefokt. Uit het eerste nestje heb ik een Blauw-wildkleur geselecteerd en tweede een Pearl.

Foto behorend bij blog

De kruising is vrij uniek omdat ik drie verschillende bloedlijnen kruis die elkaar zeker 30 jaar niet ontmoet hebben. Inteelt coëfficiënt is dus zeer laag of zelfs nihil.

Ik moest heel erg denken aan de discussie op een keuring over fatty-eye. Een opmerking was dat het kwam door het infokken van buitenlandse lijnen. Dat kon wel eens een kern van waarheid zijn, dacht ik, maar zelf niet die ervaring. Ook niet bij mijn Engelse x eigen lijn kruisingen gezien namelijk. Maar wat zie ik bij deze kruising. Ik zie dat rondom het oog niet geheel mooi sluit en dat is het beste te zien als de hamster rondkijkt bij het bewegen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De hamster heeft er zelf geen last van. En het is alleen maar te zien als de hamster in bochtvorm beweegt. Dan draait de hamster de oogbollen namelijk. De foto's zijn genomen terwijl de hamster liep. Of als je met de vinger de vel achter de oog strak trekt.

Natuurlijk kan je zeggen "dan zou één van de hamsters ook dit hebben". Ik kan bij alle ouderdieren en voorouderdieren dit niet constateren. Het kan best zijn dat door de verschillende kopvormen dit veroorzaakt wordt. Het is ingeval niet iets recessief, dat kan in dit geval niet!
Vakantie ten einde 
zondag, 3 september, 2017, 6:44 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
In mijn agenda op mijn werk had ik vijf weken zomervakantie gepland en het zijn er 4,5 week geworden. De bouwvak was dit jaar erg laat en zodoende ben ik nog een dagje bij een cliënt geweest. En twee halve dagen besteed aan de begeleiding van Exact Online, een programma die ik nu daardoor nog beter ken en ook heel goed is. En dat zeg ik als Accountview specialist! En toen eindelijk vakantie!

Mijn broer had dit jaar later vakantie en de eerste 1,5 week heb ik dan ook gebruikt om even op rust te komen in combinatie met de huishoudelijke klusjes te doen die waren blijven liggen. Zo heb ik de garage goed onder handen genomen. Ow, bah, daar waren veel spinnen zeg! En natuurlijk geregeld bij mijn moeder op bezoek. Ze heeft alvleesklierkanker. Dat is de reden dat ik laatste tijd weinig online actief ben, laat mailtjes beantwoord, niet zoveel blogs schrijf, de website niet update. En dat heb ik ook in de vakantie voorgenomen. Laat de camera maar liggen, schrijven van mijn website over de kleurmuis... laat maar gaan. Dat kan allemaal later wel.

Toen mijn neefje Vincent en mijn nichtje Susan bij mijn broer waren, begon voor mij de echte vakantie. De eerste uitje was een simpel uitje: het maken van een boswandeling die ik zo vaak met mijn vader heb gedaan. Normaal zeggen de kinderen "nee, we spelen liever op de ....", maar dit keer was dat anders. Eenmaal in het bos vonden ze het geweldig. Staan en naar geluiden luisteren. Horen dat ergens iets loopt. En jawel hoor, we hebben diverse muizen gezien waaronder de roze woelmuis. Zo prachtig om in de natuur te zien dat ze naast een boom zitten en tussen de blaadjes lopen. En zo leuk om op de uitkijktoren naar de omgeving te kijken.

De andere uitjes waren o.a. musea, Muiderslot, Walibi, Elfteling, Apenheul ... en geregeld gingen we uit eten op momenten dat mijn moeder kon. Efteling blijf ik een zeer leuk park vinden maar wederom waren we daar op de drukste dag van het jaar met meer dan 35.000+ medebezoekers. Omdat iedereen als eerst de nieuwe attractie Symbolica wilde, stond daar een mega rij. De vorige keer (begin juli) stonden we daar vooraan en toen was er storing en stonden we 2,5 uur te wachten! Daarom dachten we dit keer: laten we dat maar niet doen. Dij de Baron stond geen enkel wachtrij en de twee andere achtbanen moesten we maar 15 minuten wachten. Maar daarna... door het park lopen, genieten van het weer, genieten van muziek, genieten van het eten en van dingen wat je normaal niet snel in zou gaan. Walibi was het tegenovergestelde. Op de mooiste weerdag van augustus was het daar gewoon heel rustig! Wat later op de dag werd het drukker, maar de wachtrijen waren prima te doen. Ik was lange tijd niet in Apenheul geweest en het was daar ook ontzettend leuk. Ik ben zelf dol op de kleine apensoorten. Geweldig om de dwergaapjes los zien te lopen. Heerlijk om naar te kijken.

's Avonds keek ik geregeld een film. Door de situatie had ik bijna geen enkel film dit jaar gezien. Ik had dus heel wat topfilms nog liggen. Heerlijk om te kijken. Een voordeel van zo laat vakantie die begin augustus pas begon, is dat 's avonds eerder donker wordt.

Om toch wat programmeerskills te oefenen en bezig te zijn met scripts en nadenken over hoe dit hoe dat heb ik op dagen dat ik 's ochtends thuis was verdiept in Qlik Sense. Dit is een programma om data tabellen met elkaar te koppelen en te analyseren. Het is net geen programmeertaal en wijkt op bepaalde gebieden af. Maar loadscripts schrijven en bedenken hoe datatabellen gegenereerd moeten worden a.h.v. onbewerkte data is erg leuk!

Als ik terug kijk vloog de tijd voorbij zeg! Bizar snel is dit gegaan.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Dubbel Merle is zeer waarschijnlijk niet mogelijk 
vrijdag, 1 september, 2017, 4:01 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok al jaren de mutatie Merle bij de Russische dwerghamsters en ik vind het een prachtige mutatie. Het roept heel veel vragen op wat het precies is. Het heeft heel veel eigenschappen van de Pearl, maar het is geen Pearl. Bij de Merle zijn er variaties tussen donker en lichter varianten. Ik heb zelfs een keer eentje gehad die bijna op een Pearl leek, maar dat is zeer uitzonderlijk. Veelal hebben ze een donker kleur, witte kraag en een witte tikking. Vaak een witte vlek op de kop. Soms zijn ze zo donker dat het bijna de normale kleur heeft met slechts wat witte haren en witte kraag. Maar ook dit is uitzonderlijk.

Genetisch gezien kom ik tot de volgende conclusie. Ik heb nu 10 keer Merle x Merle gedaan en daar zag ik niet heel iets bijzonders. Het geeft geen extra meer wit. De grote van de nesten zijn vrij normaal, ik heb niet de indruk dat de nesten kleiner zijn. Ik heb nu 10 Merles geselecteerd van koppels die beide Merles zijn en die heb ik gekruist met een normale kleur. Alle tien droegen één gen Merle en brachten ook normale exemplaren voort. Ik heb twee normale kleuren geselecteerd van een Merle die afstamt van Merle x Merle om te kijken of het niet zo is dat het om een Merle gaat terwijl het niet zichtbaar is. Dit omdat van één exemplaar het aantal Merles zo hoog bedroeg.

Ook heb ik Pearl met Merle gekruist en in de nesten zitten zowel Pearls als Merles. Daarvan heb ik Pearls gehouden en bij mijn broer Peter in de fok gezet. Resultaat: er waren ook Pearls die Merles voortbracht.

Mijn conclusie tot nu toe is dat Pearl en Merle tegelijk gedragen kan worden, maar het zeer waarschijnlijk is dat Merle lethaal is en niet mogelijk is dat dubbel gedragen wordt.

Foto behorend bij blog

Theoretisch kan het 10 keer "bad luck" zijn geweest. Kans hierop is 0,0976%.
Engelse Rusjes, uitleg wat ik ermee bedoel, hoe het begon en tot heden fok 
donderdag, 31 augustus, 2017, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ik kreeg de vraag wat met Engelse Rusjes bedoeld wordt. Ik begon me te realiseren dat "mijn benoeming" niet iedereen duidelijk is. Met Engelse Rusjes bedoel ik mijn lijn dat afstamt van de 8 jaar geleden gekregen Rusjes van Melissa Chamberlain en Justine Bibby (Lindellen Hamsters).

Medio augustus 2009 heb ik Russische dwerghamsters geruild met Melissa en Justine. Ze kwamen naar Nederland toe en we hadden bij Alice Langeveld in Standdaarbuiten afgesproken. Voor mij een lange rit, maar tot de dag van vandaag kan ik het goed herinneren. Ik had bij Alice wat eerder afgesproken zodat ik foto's van haar prachtige gerbils kon maken en we hebben ontzettend gelachen bij het maken van de foto's. Eén gerbil glipte weg en kreeg de vrijheid, helaas ging het niet om een standaard gerbil. Later die dag kwamen Melissa en Justine en kreeg ik van hun prachtige Russische dwerghamsters.

Foto behorend bij blog

Ik kreeg van Justin diverse Rusjes van twee combinaties. Ik vond een aantal heel mooi omdat ze een bijzonder ticking hadden, die ik niet kende. Ze waren ook super donker van kleur. Ik heb een aantal koppels gevormd, een aantal van diegene die ik van Justine gekregen heb, van Melissa en onderling dieren van Justin x Melissa. Bij de kruising kreeg ik bij één nest een oogloos en die heb ik uit voorzichtigheid uit de fok gezet. Andere koppels vielen ook af omdat ik verschillen zag in grote van het nageslacht (ik kijk altijd of een nest in eenzelfde verhouding opgroeit). Twee koppels heb ik aangehouden en daarmee verder gefokt.

En naarmate ik er mee fokte, werd ik enthousiaster. Ze zijn zo anders dan mijn eigen lijn en ik vind de ticking prachtig maar ook dat ze iets meer vet in hun haren hebben en daardoor de haren wat meer recht op staan. De Blauw-wildkleur zijn intens van kleur evenals de onderkleur. Daarnaast vind ik belangrijk dat ik naast mijn eigen lijn een totaal wildvreemde lijn ernaast heb. Zodat ik kan vergelijken en ervan kan leren. En nu 8 jaar verder heb ik ze nog steeds zuiver. Tot heden heb ik nog steeds wildkleur en blauw-wildkleur zonder dat ik mijn eigen lijn ingekruist heb. En ondanks dat ze van twee koppels afstammen zie ik geen ziektes zoals diabetes. Ook gebruik ik deze dieren om mijn Mandarijn kleurige Rusjes te verbeteren. Omdat ze wat kleiner van type zijn en merk dat de Mandarijnen daardoor ook kleiner zijn. De Mandarijn vrouwtjes zijn bij mij gewoon vruchtbaar!

Deze dieren, 8 jaar apart gehouden, niet geselecteerd op kleur en show kwaliteit omdat ik diversiteit wil behouden, noem ik Engelse lijn. En ik schrijf heel vaak Engelse Rusjes. En daarmee bedoel ik dus Rusjes die van oorsprong een Engelse achtergrond kennen.

Vandaag heb ik een aantal foto's gemaakt. Als eerste een mannetje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Een vrouwtje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een exemplaar van zeven weken oud:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het is me redelijk gelukt om de ticking op foto vast te leggen. Je ziet dat er meer kleurnuance in de bruine kleur aanwezig is. Daarnaast zie je dat de haartjes wat meer gespreid zijn in verband met de meer vettige structuur.
Last van vliegen in GFT container? Koop Vapona Vliegende Insecten Spray #vliegen 
woensdag, 30 augustus, 2017, 8:34 am - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Vorig jaar was er sprake van een vliegen overlast in mijn woonplaats en dit jaar was het erger. Ik denk dat dit kwam omdat de voorzomer erg mooi was en dat hier rondom veel boeren zijn, veel water en aan de ander kant bosrijk gebied.

Omdat ik dieren heb, komen de vliegen eerder mijn kant op dan die van de buren. Ik ben een vaardig persoon geworden om vliegen te doden, maar het is geen leuk klusje. Op een gegeven moment zaten er ook vliegen in mijn GFT container. Daarvoor heb ik de volgende oplossing gevonden: een spuitbus van Vapona, vliegende insecten spay gif.

Op een warme dag voordat ik begin met de dieren te verzorgen spuit ik met deze spray zeven tot tien seconden in de GFT container en laat ik de container voor aantal minuten dicht. En als ik de eerste hamster schoonmaak open ik eerst de container zodat deze kan luchten. Alle vliegen die daar inzitten inclusief fruitvliegjes en ander rare insecten zijn dan dood.

Een simpel oplossing. En op deze wijze kan je heel lang doen met deze spray!