Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Langste dag, zomertijd en ben het niet eens met Stephen Hawking 
vrijdag, 21 juni, 2013, 9:45 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag is het weer zover: de langste dag van het jaar. Vorig jaar was eigenlijk beetje vergelijkbaar met dit jaar. Want vorig jaar was de langste dag een slecht-weer dag en was het best koud en snel donker. Vandaag was het een regenachtige en niet zo warme dag. Vanaf nu worden de dagen weer korter en er zit bijna een halfjaar op.

Afgelopen halfjaar is zo snel gegaan. Te snel. Een vingerknip, pats boem, 23-24 weken zijn verstreken. De kredietcrisis zorgt voor de accountancy dat het werk veel meer richting voorjaar gaat en helaas zijn wij nog steeds bezig met minder leuke dingen. Ondernemingen die krimpen, het gaat minder en einde oefening gesprekken. Helemaal niets aan! Maar er komt een betere tijd aan. Want waar nu bespaart wordt, wordt dat later uitgegeven. Het is vergelijkbaar met E = Mc2. Geld hoopt nu op, net een zwarte gat, en op een gegeven moment explodeert het omdat het uitgegeven wordt.

Als we toch over Stephen Hawking vergelijking hebben. Ik ben niet met zijn stelling eens. Stephen mening is dat bij de big bang geen God nodig was. Laat ik via een simpel voorbeeld beginnen waarom ik er niet mee eens ben. Het voorspellen van het weer is heel complex. Omdat elk onderdeel reageert op een ander onderdeel. Maar het weer is niets anders dan natuurkundige verschijnselen die geformuleerd kunnen worden in vergelijkingen. Een vallend waterdruppel kunnen we met de natuurwetten voorspellen hoe hard hij valt en wat daarna gebeurd. Als de weervoorspellers alles in detail zouden weten en dat in een supercomputer zouden kunnen stoppen, zou je het weer exact kunnen voorspellen. Want alles gebeurd conform de natuurwetten. En alles is te berekenen en te verklaren. En als dit kan, dan kan je het weer over 100 jaar ook voorspellen. Het is namelijk slechts een kettingreactie en als je alles kunt samenvatten dan kan je eeuwig door voorspellen.

Dit is niet anders dan bij de big bang. Voor de big bang was alle materie samen gedrukt. Er was totaal geen beweging en daarom tijdloos. Op een gegeven moment doordat materie naar 1 punt trok net als een zwarte gat, ontstond een explosie: de big bang. Door energie ging materie uit elkaar en ontstond ruimte. Energie is niets anders dan materie en ruimte is niets anders dan geen materie. Energie is niets anders dan beweging. En beweging is tijd. Het zijn puur de natuurwetten die de big bang veroorzaakte, volgens Stephen Hawking en daarvoor was geen God nodig. Maar, net als wanneer je het weer oneindig kunt voorspellen, kan je de big bang voorspellen qua uitkomst. Want op elk stukje materie zijn alle natuurwetten van toepassing en dat is te berekenen. Net als een vallend druppel water.

Dat betekent dat bij de big bang alreeds bekend was dat de aarde, de zon en de maan zou ontstaan. Bij het begin stond al vast hoe ons heelal eruit komt te zien en in de toekomst uit komt te zien.

Op één ding na: namelijk het leven. Bij het begin van de oerknal stond vast hoe alles zou ontstaan en stond vast dat het leven kon ontstaan. Alleen het leven verandert de uitkomst van de natuurwetten. Voorbeeld: wanneer het waterdruppel valt en ik houd mijn hand ervoor, dan valt hij niet zoals de natuurwetten hadden bepaald. En of ik wel mijn hand ervoor houdt of niet, stond niet vast op moment dat de oerknal gebeurde.

Het leven zelf dat is God. Daar houdt namelijk de natuurwetten op. En het leven is geschapen bij de start van de big bang. En dus ook door God.
Eerste tropische dag en jawel hoor: hamsterweken bij AH! 
dinsdag, 18 juni, 2013, 9:11 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag was het dan zover, de eerste tropische dag. Bloedje warm buiten en het betrekt wat nu. Maar het zou droog blijven en nog erger: morgen wordt het nog warmer!

De hamsters hebben nog niet heel veel last omdat de warmte nog niet naar binnen getrokken is en ik de kamer pot dicht houdt. Gelukkig koelt het donderdag alweer af.

Wat heel bijzonder is dit jaar, is dat er nog steeds veel vraag is naar hamsters. Vorig jaar was met de EK al dat er minder vraag was en dat meer zoeken is waar de gefokte dieren heen moesten. Maar dit jaar niet. Tot nu toe dan!

Vanavond tijdens het tv kijken zag ik ineens reclame van AH: Hamsterweken! What the fuck? Hamsterweken is altijd in januari en na de zomervakantie. Het gaat namelijk om bulk verkoop op dode momenten. Want in december kopen mensen altijd meer dan ze eigenlijk nodig hebben en dan hoeven ze minder uit te geven. Geldt ook wel beetje voor de zomer. Na de zomervakantie even rustig aan want ... Het zal dan wel slechter gaan bij AH. Normaal gesproken zien we meer vraag naar hamsters tijdens deze reclameactie. Ik vraag me af of dit nu dan ook zo is. Denk het niet!

Want over 4 weekjes is het bouwvak vakantie en schoolvakantie begint al over 1-3 weken. Mensen stellen de aankoop van een nieuwe hamster uit omdat ze eerst rustig op vakantie kunnen.

Foto behorend bij blog

Dikke muizen krijgen dikke kinderen 
zondag, 16 juni, 2013, 8:11 pm - Nieuws
door Martin Braak
Vadermuizen met overgewicht krijgen vaker mannelijke nakomelingen met een hoger vetpercentage.

Dat rapporteren Amerikaanse medici zondag op de jaarlijkse bijeenkomst van The Endrocrine Society.

De onderzoekers gaven de vadermuizen dertien weken lang een dieet dat veel vet bevatte. De vrouwtjes met wie ze hun kinderen kregen, aten wel een normaal dieet.

Van de nakomelingen van deze dikke vaders bleken vooral de mannetjes een hoger vetpercentage te hebben dan de nakomelingen van gewone muizen zonder speciaal dieet. Alle nakomelingen ontvingen hetzelfde, normale dieet, maar toch bleef het effect zichtbaar - zelfs twaalf maanden na hun geboorte.

De Amerikanen denken dat de oorzaak in de epigenetica ligt. Dat is de studie die bekijkt hoe bepaalde genen worden afgelezen onder invloed van buitenaf. De vadermuizen hoeven dan geen mutaties te hebben die ze doorgeven aan hun kinderen, maar via een samenspel van factoren kan dit effect toch zichtbaar blijven in hun nageslacht.

De volgende stap is om dat samenspel van factoren uit te pluizen, en wellicht zelfs genen aan te wijzen die erbij betrokken zijn.

Deze informatie kan dan weer gebruikt worden in de verklaring voor hetzelfde effect bij mensen. Want hoewel de effecten van overgewicht op kinderen bij mensen wel goed gedocumenteerd is, blijft de reden hiervoor in nevelen gehuld.


Bron: Nu.nl
Eén gen kan een defect veroorzaken 
zaterdag, 15 juni, 2013, 12:03 pm - Overige
door Martin Braak
Op fora wil men nog wel eens discusseren over afwijkingen en er zijn mensen die van mening zijn dat het vaak complex vererft. In de praktijk zie ik voornamelijk defecten die simpel vererven. Logisch, hoe complexer hoe minder de losliggende genen / dna bij elkaar komt en tot uiting komt. Bij één gen kan het verspreiden veel sneller gaan. Ook als het gen op een chromosoom ligt waarop DNA ligt dat een bepaald uiterlijk geeft waarop de fokkers selecteren. Want realiseer dat door selectie je stukken DNA selecteert en niet losse genen.

Bij mensen worden geregeld afwijkingen die door één gen veroorzaakt, gevonden. Laatst nog een gen die verschillende kankersoorten veroorzaakte. Ingeval het risico op. En vandaag hartritmestoornissen. Dit doet me heel erg denken aan borstbeenvergroeiingen wat wel eens bij de Syrische hamster voorkomt. Bij deze dieren komt geregeld voor dat jonge hamsters na enkele maanden plotseling overlijden. Mogelijk zou kunnen zijn dat het borstbeen naar binnen groeit.

Genfout bedreigt Zuid-Limburgse families MAASTRICHT

Leden van een aantal Zuid-Limburgse families hebben een fout in het genetisch materiaal (DNA) die kan leiden tot hartritmestoornissen en plotse hartdood. Het gaat waarschijnlijk om honderden, maar mogelijk om enkele duizenden mensen die verre familie van elkaar zijn en eenzelfde voorouder hebben, ontdekten cardiologen en genetici van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).

Deze mutatie in het gen is uniek voor de hele wereld, aldus de onderzoekers. Het gaat om een mutatie in het zogenoemde SCN5A-gen die in het ergste geval kan leiden tot acute hartstilstand, meestal bij mensen die schijnbaar gezond zijn. Dit gen oefent invloed uit op de elektrische stabiliteit van het hart. Als er een foutje insluipt, kunnen soms dodelijke hartritmestoornissen het gevolg zijn.

Aantal namen groeit

Al enkele jaren viel het de cardiologen en genetici op dat hetzelfde genfoutje in bepaalde families werd aangetroffen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Inmiddels groeit het aantal nieuwe namen met mutatiedragers wekelijks. De fout bleek terug te voeren tot één voorouder die honderden jaren geleden leefde.

Hulp van stamboomdeskundige

Met hulp van een stamboomdeskundige gaan de vier cardiologen en genetici de eerste voorouder proberen op te sporen. Afhankelijk van de periode waarin deze persoon heeft geleefd, kan vervolgens worden berekend om hoeveel mensen het nu vermoedelijk gaat.

Sherlock Holmes

Daarnaast komt er een grootschalig genetisch onderzoek om andere genfoutjes op te sporen. Met de huidige inzichten kunnen mogelijke dragers van het gemuteerde gen snel op het spoor gekomen worden. „Dit kan groot worden, heel groot”, zei cardioloog Rachel ter Bekke zaterdag. Zij wil „als een soort van Sherlock Holmes” puzzelstukjes bij elkaar krijgen, zei ze.

Contact met arts

Mensen die denken dat in hun familie plotse overlijdens opvallend vaak voorkomen, kunnen contact opnemen met de huisarts voor een doorverwijzing naar het azM.


Bron: Nu.nl
Pearl en de kleur van de ticking 
vrijdag, 14 juni, 2013, 10:35 pm - Russische
door Martin Braak
Afgelopen N.K.V. Clubdag viel mij op dat een aantal Pearls qua ticking kleur niet meer zo mooi waren. Ingeval niet de kleur zoals het zou moeten zijn. De kleur van de ticking ging meer richting blauwgrijs. En het idee dat een voorouder blauw-wildkleur moet zijn, dat zou niet kloppen.

Misschien is het zo, zonder dat we ervan bewust zijn, langzamerhand de ticking kleur aan het veranderen is. Fokkers moeten attent zijn dat de Pearl gekruist met wildkleur goed op kleur geselecteerd moet worden. Anders raken we de Pearl kwijt zoals wij die nu kennen.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Dit is een Pearl met een goede ticking kleur.

Wat mij trouwens ook opvalt is dat het steeds vaker voorkomt dat er witte vlekken in het gezicht voorkomen. Ook al vinden wij dit schattig en leuk, wij moeten voor waken dat dit niet te vast in gefokt wordt.

Foto behorend bij blog

Foto hierboven is dit beetje te zien. Een witte vlek in het gezicht en de ticking kleur is te grijs.