Blog

Auto's, auto's en nog eens auto's .... 10 jaar later! 
donderdag, februari 2, 2017, 09:53 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Tien jaar geleden schreef ik een blog over dat ik voor mijn werk naar Amsterdam ging en dat ik na 40 kilometer in de file stond. Vandaag, wederom voor mijn werk naar Amsterdam afgereisd en naar dezelfde klant! Tien jaar verder, tien jaar ontwikkeling, in tien jaar deze klant zien veranderen. Maar zowel de heen reis als terug reis was het weer zwaar.

Wat anders is, is dat er extra rijstroken zijn gemaakt. Een deel kent zelfs zes stroken. Maar dat heeft niet veel geholpen. Wat mij opviel is dat de station waar ik langs reed compleet vol met mensen stond. En wat opviel is dat aantal auto's alleen maar gegroeid is.

Link naar mijn blog uit 2007: http://www.dwerghamster.nl/blog/index.p ... 204-220411

En hoe zou het over 10 jaar zijn?
Fijne feestdagen gewenst! 
woensdag, december 21, 2016, 11:59 AM - Persoonlijk
door Martin Braak


Emailproblemen #Caiway, al bijna twee weken geregeld geen goedwerkend mail en niet alles is aangekomen 
dinsdag, oktober 25, 2016, 09:49 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Helaas moet ik mededelen dat ik mail problemen ervaar en dat ik vragen niet kan beantwoorden. Het probleem wordt veroorzaakt door Caiway. Vroeger hadden we in regio Twente Ziggo en bij Ziggo kenden wij deze problemen niet. En als een ander provider een probleem heeft, dan is het meestal zo opgelost. Echter, Caiway heeft meer dan een week nodig om het probleem op te lossen.

Dit komt omdat ze een kapotte harde schijf hadden. Dat stond in hun nieuwsbrief. Maar tja, een schijfje kapot.... Ze zijn nu bezig met het vervangen van alle mailservers. Het klinkt als achterstallig onderhoud wat zeer onderschat is en consequenties niet te overzien zijn geweest. De problemen die nu al anderhalve week duren wordt door Caiway bestempelt als "vertraging in mailontvangst". Echter, ik ontvang bijv. vandaag totaal geen mail. En ik weet dat bepaalde mails niet overgekomen zijn.

Ieder die mij heeft gemaild en geen reactie ontvangen hebt. Graag eind deze week of volgende week nogmaals mailen!


Nazomers weer bijna ten einde, het is bijna herfst! 
dinsdag, september 20, 2016, 09:53 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Terwijl ik dit type, realiseer ik me dat het vandaag de laatste dag van de zomer is. En terug kijkend op de laatste weken, de weken na de zomervakantie: wij hebben een prachtige nazomer gehad. Maar er kleven ook best wel nadelen aan een nazomer, vooral voor de hamsterfokker. Wat je normaal ziet is dat mensen rond de WK tijd de hamsters minder vervangen. Ik bedoel hiermee dat wanneer de hamster overlijd men snel geneigd is om te denken: laten we de nieuwe hamster na de zomervakantie kopen. En wat je nu zag is dat na de zomervakantie het warm was en dan wordt de aankoop uitgesteld.Prachtig weer heeft als nadeel de hoeveelheid vliegen. Maar als voordeel het lekker verzorgen van de hamsters. Hmmm, niet altijd. Want het was geregeld 's avonds laat nog veel te warm. Ik sta dan 's ochtends eerder op om de buitendeur ff lekker open te zetten en dat ik mijn dieren verzorg.

Ik merk dat het weer aan het veranderen is. Ik merk dat niet door alleen naar buiten te kijken, maar ook aan mijn dieren. Er wordt meer gebekvecht en je hoort meer piep, de piep dat je denkt oef, ze hebben even onvrede. Ze zijn wat nerveuzer.

Wat je ook zag is dat er meer gefokt werd of wel meer jongen hebt. Dan begrijp je wel dat nazomers weer enerzijds tot minder vraag en anderzijds tot meer aanbod leidt. Gelukkig wordt het nu koeler en zal de vraag naar hamsters weer toenemen.De vraag die ik mij stel is hoe de winter gaat uitzien. Door de warmte is er nu sprake van warmer water en dat zie je terug in de hoeveelheid ijs op de polen. Verwachting zou dan zijn dat het een zachte winter wordt. Maar ik heb het gevoel dat we te maken krijgen met extremiteiten en dat we wel eens een raar winter tegemoet gaan. Afwachten!
Van #data naar #big-data 
zaterdag, september 17, 2016, 06:09 PM - Persoonlijk
door Martin Braak
Ik schrijf niet zo heel vaak blogs wat niet over mijn hobby hamsters gaat, maar over mijn werk. Afgelopen week stond in de teken van data en in het bijzonder: wat kunnen wij met data doen? En als ‘computernerd’ c.q. financieel analyst bij Eshuis Accountants en Adviseurs heb ik daar een kijk en visie op.

Binnen een bedrijf worden verschillende computerprogramma’s gebruikt. En elk programma slaat gegevens op. Deze gegevens worden opgeslagen in de database behorend bij dit programma of in een externe database zoals een SQL database of bijvoorbeeld MYSQL als het om een web applicatie gaat. Elk database is gesplitst in onderwerpen. Zo worden de klantgegevens apart opgeslagen ten opzichte van bijvoorbeeld de gegevens van de verkoopfacturen en ten opzichte van bijvoorbeeld de kleur van de auto. Denkbeeldig moet je dit als tabellen zien. Er is een tabel autokleur en elke kleur kent een uniek nummer (een record identifier). In de tabel auto’s staat een verwijzing naar de kleur en een verwijzing naar de klantgegevens. Met deze record identifiers worden de verschillende tabellen met elkaar gekoppeld.

Stel nu voor dat je een autobedrijf wilt analyseren. Binnen een autobedrijf heb je verschillende programma’s: ééntje waarin alle verkopen en onderhoud geregistreerd wordt. Soms zit daar de financiële administratie bij in, maar het komt ook voor dat de financiële administratie in een ander programma bijgehouden wordt. Daarnaast worden ergens de personeelsgegevens beheerd, ook al is dat bij de accountant. Als je al deze data bij elkaar neemt in verschillende tabellen dan kan je daar heel veel mee. Denk maar aan bijvoorbeeld hoeveel auto’s zijn er verkocht. Hoeveel rode auto’s zijn er afgelopen jaar verkocht. Hoeveel marge wordt gemiddeld op een rode auto gemaakt en hoeveel ten opzichte van de meer voorkomende kleur grijs. Zit daar verschil in? Maar je kunt ook denken aan wie heeft financiële data aangemaakt en wat was zijn of haar functie. Want meestal wordt in het financieel programma gelogd wie de mutatie maakt en als je dit koppelt met het tabel personeelsgegevens, dan kan je daar de functie bij halen.

Alleen data uit één programma noem ik nog geen big-data, een term die in deze tijd veel hoort en nu vele definities kent. Als je nu alle Twitter berichten neemt, dan is dit data maar in mijn ogen nog steeds geen big-data. Het gaat mij namelijk niet om de hoeveelheid. Een ander voorbeeld, als ik nu de dagomzetten van een horeca heb als data en ik heb een tabel weerberichten per dag. En ik zou dat koppelen dan zou ik de gemiddelde omzet bij een bepaald weertype kunnen berekenen. Is de hoeveelheid data veel?, nee: het zijn maar 365 bedragen omzet en 365 weerberichten. Big-data is in mijn ogen het maken van complexe koppelingen binnen de data.

De weerberichten is een open-database. Het staat vrij ter beschikking. Terug komend op de autoverkopen van het autobedrijf. Hoe de kleuren in hun programma gedefinieerd zijn, hoeft niet gelijk te zijn aan hoe een ander dit doet. Maar elk auto heeft nog een uniek identifier namelijk het kenteken. En RDW stelt alle auto’s als open-database beschikbaar waarbij identifier het kenteken is. Stel je voor je neemt alle verkochte auto’s van een bepaalde maand. Daarin staan ook de auto’s die het autobedrijf waarvan je een analyse wilt maken ook in. Dan kan je een koppeling maken en vergelijken hoeveel rode auto’s in een bepaalde maand verkocht zijn ten opzichte van je eigen verkopen. Maar bij RDW wordt veel meer geregistreerd. Zo wordt de op naam gesteld datum geregistreerd. Een auto waarvan de op naam gesteld datum anders is dan de verkoopfactuur is een auto die daarna weer verkocht is. En als die niet verkocht is door het autobedrijf, dan is de kans groot dat het geen klant meer is. Wat zou een autobedrijf met deze informatie kunnen?

Terugkomend op mijn ander voorbeeld de horeca. Als je nu alle verkooprecords zou pakken geregistreerd door het kassasysteem. Dan weet je waaruit de omzet precies bestaat. En als je dit koppelt met de weerberichten, dan weet je bij een bepaald weertype welke artikelen gemiddeld verkocht worden. Met deze informatie zou je beter kunnen inkopen in combinatie met de weersverwachtingen.

Bij webapplicaties zoals een webwinkel is het uitlezen van de MYSQL database. Hierin staat heel veel gegevens. Bijvoorbeeld de verkooprecords en dus wat precies verkocht is en waarvoor. Analyse hierop kan je inzicht geven in hoeveel verkopen heb ik wel verzendkosten doorbelast en hoeveel niet. En hoeveel marge heb ik bij een bepaald productgroep gerealiseerd en welke producten zorgen voor veel omzetvolume ten opzichte van een lage marge waardoor vaak geen verzendkosten doorbelast worden.

Zo kan analyse van de beschikte data uit verschillende pakketten zeer interessante informatie gehaald worden. En dit noem ik van data naar big-data.| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> >>