Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Maart 2024
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.050
    Vandaag: 16
    Gisteren: 59
Waarom zijn schildpad hamsters altijd vrouwtjes? 
woensdag, 3 januari, 2018, 8:43 pm - Syrische hamsters
door Martin Braak
Een schildpad tekening komt alleen bij vrouwtjes voor. Je hebt bij hamsters geen schildpad mannetjes. Wanneer het mannetje het schildpad gen erft, dan is hij geel en kent geen twee kleuren. Als ik een fokker zou vragen waarom is dit zo, dan krijg ik vast de volgende antwoord: dit komt omdat het schildpad gen op het X-chromosoom ligt.

Een vrouwtje heeft twee X-chromosomen. En een mannetje heeft één X-chromosoom en één Y-chromosoom. Maar nogmaals, waarom is het zo dat wanneer een vrouwtje één schildpad gen heeft wel een schildpad tekening kent, en een mannetje niet?

Dat komt omdat op het X-chromosoom een gen ligt dat de keuze maakt voor de kleur. Dit gen kiest voor wel of geen aanmaak van zwart pigment. En het schildpad gen beïnvloed de keuze. Een mannetje is genetisch gezien XY en die één X-chromosoom bepaald de keuze. En een vrouwtje heeft twee X-chromosomen: XX. En bij de embryo vorming zorgt de linker X de ene keer voor het bepalen van de kleur en de ander keer de rechter X.

Waarom is dat zo? In een hamsterembryo wordt na verloop van tijd in elk afzonderlijke cel van het paar X-chromosomen er één inactief. En dit vindt geclusterd plaats. Veel cellen naast elkaar hebben daardoor eenzelfde inactieve X-chromosoom. En daardoor ontstaan er vlekken.

Foto behorend bij blog