Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden    Keuringen

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2017»
MaDiWoDoVrZaZo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
19 maart 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 442.059
    Vandaag: 25
    Gisteren: 59
Dubbel Merle is zeer waarschijnlijk niet mogelijk 
vrijdag, 1 september, 2017, 4:01 pm - Russische
door Martin Braak
Ik fok al jaren de mutatie Merle bij de Russische dwerghamsters en ik vind het een prachtige mutatie. Het roept heel veel vragen op wat het precies is. Het heeft heel veel eigenschappen van de Pearl, maar het is geen Pearl. Bij de Merle zijn er variaties tussen donker en lichter varianten. Ik heb zelfs een keer eentje gehad die bijna op een Pearl leek, maar dat is zeer uitzonderlijk. Veelal hebben ze een donker kleur, witte kraag en een witte tikking. Vaak een witte vlek op de kop. Soms zijn ze zo donker dat het bijna de normale kleur heeft met slechts wat witte haren en witte kraag. Maar ook dit is uitzonderlijk.

Genetisch gezien kom ik tot de volgende conclusie. Ik heb nu 10 keer Merle x Merle gedaan en daar zag ik niet heel iets bijzonders. Het geeft geen extra meer wit. De grote van de nesten zijn vrij normaal, ik heb niet de indruk dat de nesten kleiner zijn. Ik heb nu 10 Merles geselecteerd van koppels die beide Merles zijn en die heb ik gekruist met een normale kleur. Alle tien droegen één gen Merle en brachten ook normale exemplaren voort. Ik heb twee normale kleuren geselecteerd van een Merle die afstamt van Merle x Merle om te kijken of het niet zo is dat het om een Merle gaat terwijl het niet zichtbaar is. Dit omdat van één exemplaar het aantal Merles zo hoog bedroeg.

Ook heb ik Pearl met Merle gekruist en in de nesten zitten zowel Pearls als Merles. Daarvan heb ik Pearls gehouden en bij mijn broer Peter in de fok gezet. Resultaat: er waren ook Pearls die Merles voortbracht.

Mijn conclusie tot nu toe is dat Pearl en Merle tegelijk gedragen kan worden, maar het zeer waarschijnlijk is dat Merle lethaal is en niet mogelijk is dat dubbel gedragen wordt.

Foto behorend bij blog

Theoretisch kan het 10 keer "bad luck" zijn geweest. Kans hierop is 0,0976%.
Engelse Rusjes, uitleg wat ik ermee bedoel, hoe het begon en tot heden fok 
donderdag, 31 augustus, 2017, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ik kreeg de vraag wat met Engelse Rusjes bedoeld wordt. Ik begon me te realiseren dat "mijn benoeming" niet iedereen duidelijk is. Met Engelse Rusjes bedoel ik mijn lijn dat afstamt van de 8 jaar geleden gekregen Rusjes van Melissa Chamberlain en Justine Bibby (Lindellen Hamsters).

Medio augustus 2009 heb ik Russische dwerghamsters geruild met Melissa en Justine. Ze kwamen naar Nederland toe en we hadden bij Alice Langeveld in Standdaarbuiten afgesproken. Voor mij een lange rit, maar tot de dag van vandaag kan ik het goed herinneren. Ik had bij Alice wat eerder afgesproken zodat ik foto's van haar prachtige gerbils kon maken en we hebben ontzettend gelachen bij het maken van de foto's. Eén gerbil glipte weg en kreeg de vrijheid, helaas ging het niet om een standaard gerbil. Later die dag kwamen Melissa en Justine en kreeg ik van hun prachtige Russische dwerghamsters.

Foto behorend bij blog

Ik kreeg van Justin diverse Rusjes van twee combinaties. Ik vond een aantal heel mooi omdat ze een bijzonder ticking hadden, die ik niet kende. Ze waren ook super donker van kleur. Ik heb een aantal koppels gevormd, een aantal van diegene die ik van Justine gekregen heb, van Melissa en onderling dieren van Justin x Melissa. Bij de kruising kreeg ik bij één nest een oogloos en die heb ik uit voorzichtigheid uit de fok gezet. Andere koppels vielen ook af omdat ik verschillen zag in grote van het nageslacht (ik kijk altijd of een nest in eenzelfde verhouding opgroeit). Twee koppels heb ik aangehouden en daarmee verder gefokt.

En naarmate ik er mee fokte, werd ik enthousiaster. Ze zijn zo anders dan mijn eigen lijn en ik vind de ticking prachtig maar ook dat ze iets meer vet in hun haren hebben en daardoor de haren wat meer recht op staan. De Blauw-wildkleur zijn intens van kleur evenals de onderkleur. Daarnaast vind ik belangrijk dat ik naast mijn eigen lijn een totaal wildvreemde lijn ernaast heb. Zodat ik kan vergelijken en ervan kan leren. En nu 8 jaar verder heb ik ze nog steeds zuiver. Tot heden heb ik nog steeds wildkleur en blauw-wildkleur zonder dat ik mijn eigen lijn ingekruist heb. En ondanks dat ze van twee koppels afstammen zie ik geen ziektes zoals diabetes. Ook gebruik ik deze dieren om mijn Mandarijn kleurige Rusjes te verbeteren. Omdat ze wat kleiner van type zijn en merk dat de Mandarijnen daardoor ook kleiner zijn. De Mandarijn vrouwtjes zijn bij mij gewoon vruchtbaar!

Deze dieren, 8 jaar apart gehouden, niet geselecteerd op kleur en show kwaliteit omdat ik diversiteit wil behouden, noem ik Engelse lijn. En ik schrijf heel vaak Engelse Rusjes. En daarmee bedoel ik dus Rusjes die van oorsprong een Engelse achtergrond kennen.

Vandaag heb ik een aantal foto's gemaakt. Als eerste een mannetje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Een vrouwtje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een exemplaar van zeven weken oud:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het is me redelijk gelukt om de ticking op foto vast te leggen. Je ziet dat er meer kleurnuance in de bruine kleur aanwezig is. Daarnaast zie je dat de haartjes wat meer gespreid zijn in verband met de meer vettige structuur.
Last van vliegen in GFT container? Koop Vapona Vliegende Insecten Spray #vliegen 
woensdag, 30 augustus, 2017, 8:34 am - Andere zaken
door Martin Braak
Foto behorend bij blog
Vorig jaar was er sprake van een vliegen overlast in mijn woonplaats en dit jaar was het erger. Ik denk dat dit kwam omdat de voorzomer erg mooi was en dat hier rondom veel boeren zijn, veel water en aan de ander kant bosrijk gebied.

Omdat ik dieren heb, komen de vliegen eerder mijn kant op dan die van de buren. Ik ben een vaardig persoon geworden om vliegen te doden, maar het is geen leuk klusje. Op een gegeven moment zaten er ook vliegen in mijn GFT container. Daarvoor heb ik de volgende oplossing gevonden: een spuitbus van Vapona, vliegende insecten spay gif.

Op een warme dag voordat ik begin met de dieren te verzorgen spuit ik met deze spray zeven tot tien seconden in de GFT container en laat ik de container voor aantal minuten dicht. En als ik de eerste hamster schoonmaak open ik eerst de container zodat deze kan luchten. Alle vliegen die daar inzitten inclusief fruitvliegjes en ander rare insecten zijn dan dood.

Een simpel oplossing. En op deze wijze kan je heel lang doen met deze spray!
Verenigingen, een white board animatie over verenigingen en de problemen 
zaterdag, 19 augustus, 2017, 4:00 pm - Overige
door Martin Braak
Ik heb in het verleden een blog geschreven over de problemen van verenigingen en dat de leden steeds meer willen consumeren en niet de helpende hand aanbieden. Ik kreeg een tijd geleden een link gemaild m.b.t. een animatie waardoor, waarom en hoe de verenigingen zich kan verbeteren.

Een prachtig animatie en zeer goed verwoord!

Wederom transport met 4.000 dieren gepakt #nieuws #dierentransport 
vrijdag, 4 augustus, 2017, 12:27 pm - Nieuws
door Martin Braak
Ik hoorde dat een transport met vier duizend dieren was gepakt en dat hiervan al 500 dieren dood zijn. Het deed me denken aan een aantal jaren geleden. Toen ging het om vijftien duizend dieren in een vrachtwagen. Helaas, Nederland is een doorvoerland van knaagdieren en er worden vele duizenden dieren geïmporteerd en geëxporteerd.

In dit stuk gaat het om dieren dat richting Spanje ging en dit vanuit België. Zit in België grote fokkerijen dan?, ik ken ze niet.

De Duitse politie heeft een illegaal dierentransport met zo'n 3.500 parkieten, papegaaien en hamsters ontdekt dat vanuit België op weg was naar Spanje. Donderdag sloegen autoreparateurs alarm toen ze het busje openmaakten. Het was defect achtergelaten aan de kant van de weg en weggesleept naar de autowerkplaats in Siegburg.

De garagisten stuitten volgens Bild op 3.500 hamsters en 500 vogels. 500 dieren overleefden het transport niet. De beestjes zaten zonder voedsel of water in veel te kleine boxen. Bovendien kregen ze te weinig zuurstof in de slecht geventileerde wagen.

De overlevende dieren zijn naar de dierenarts gebracht en krijgen verzorging. Ze zouden volgens Duitse media maandag worden teruggebracht naar België. De Duitse autoriteiten hebben geen details bekendgemaakt over de bestuurders van het illegaal transport. Zij en eventuele leveranciers worden in ons land vervolgd.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland ... lgie.dhtml