Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Juni 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
20 juli 2024

Laatste reacties

 • Helv
  zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
  Waar is de sectorgroep om tegen deze...

 • HJ
  woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
  Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

 • Deborah
  zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
  This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

 • Totaal: 473.724
  Vandaag: 35
  Gisteren: 58
Huisdierenlijst per 1 juli, update 
zondag, 5 mei, 2024, 7:44 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Een Facebook bericht van paar jaar geleden, op 5 mei gepost: God, beloofde geen dagen zonder pijn, lachen zonder verdriet, geen zon zonder regen. Maar Hij beloofde kracht voor de dag, troost voor de tranen & licht voor onderweg.

Helaas 1 mei 2024 heeft de ministerie de huisdierenlijst openbaar gemaakt waardoor die per 1 juli 2024 in werking gaat. Dit betekent dat vanaf die datum alleen de huisdieren gehouden mogen worden die op deze lijst staan. En dat dieren die niet op deze lijst staan, vanaf 1 juli niet meer gefokt mogen worden. Dat wat geboren wordt voor 1 juli of bij zwangerschap voor 1 juli, daarna, mogen nog na 1 juli verkocht worden.

Dit heeft grote consequenties voor de Russische, Campbelli en de Roborovski dwerghamsters. Die staan namelijk niet op de lijst en er is geen ontheffing voor gegeven. Dat betekent dat hobbyfokkers moeten stoppen. En goede en gezonde lijnen in Nederland verloren gaan. Elke maand dat niet gefokt wordt, gaat diversiteit verloren. En als weer later wel gefokt mag worden c.q. terug gedraaid wordt, dan leidt dit tot meer gezondheidsproblemen en defecten. Daarom is van groot belang dat de minister inziet dat het niet gehandhaafd wordt totdat alle procedures zijn geweest.

Op dit moment kan ieder bezwaar maken tegen de totale lijst en manier van invoeren. Hiervoor is zes weken de tijd gegeven. Bezwaar kan via de website van RVO ingediend worden. Mocht je belanghebbende zijn zoals fokker of dierenwinkel, maak bezwaar.

Daarna zullen er ook bodemprocedures opgestart worden. Want de lijst is vreemd, willekeur en onlogisch. Echter bodemprocedures gaan lang duren.

Foto behorend bij blog

Iedereen begrijpt dat niet alle dieren geschikt zijn. En dat dieren met ingewikkelde verzorging en dieren die ziektes overdragen, niet als huisdier gehouden moeten worden. RVO schrijft over de huisdierenlijst het volgende: hierop staan de geschikte zoogdieren die u als huisdier kan houden.

Ieder die de lijst bekijkt, denkt hetzelfde: wat doet een waterbuffel op deze lijst? En die is enorm gevaarlijk. En wat als kinderen een kameel als huisdier krijgen. Is dit dat niet vreemd en gevaarlijk? En schapen dragen Q-Koorts over. Waarom worden die niet verboden? En wat doet een bunzing op deze lijst? Een beschermd diersoort die helemaal niet in gevangenschap gehouden mag worden. En waarom wordt de Russische dwerghamster verboden? Ter bescherming voor de mens omdat hij virussen over kan dragen? Waarvan de wetenschappers bij checklist schrijven: niet wetenschappelijk aangetoond, maar zou theoretisch kunnen. Maar de Russische dwerghamster wordt verboden omdat die bodembedekking nodig heeft en niet buiten gehouden kunnen worden. En omdat je als koppel moet fokken, kans op overpopulatie is. Wat natuurlijk in geheel vergeten is, is een risico analyse. Er worden geen dwerghamsters buiten gehouden. En ze hebben nest materiaal evenals een huisje waar ze in kunnen slapen.

Vreemd is dat dieren die op wikipedia als gedomesticeerd beschreven stonden, nu op deze lijst staan. Want gedomesticeerde dieren zijn toegestaan. Vreemd is dan dat de chinchilla op Cites lijst als gedomesticeerd beschreven staat, er niet op staat. Laat staan dat een Syrische hamster wel als gedomesticeerd gezien wordt en een Russische dwerghamster niet. Terwijl geen enkel verschil is. Beide worden ongeveer even lang gefokt waarbij bij dwerghamsters meer generaties per jaar gemaakt kan worden dan met Syrische hamsters. En beide komen in vele kleurslagen voor. En beide zijn tam, aanhankelijk etc.

De tamme rat staat niet op de lijst. De bruine rat staat wel op de lijst, de wilde exemplaar. Daarvan heeft de minister gezegd dat je dit als één diersoort moest zien. Dit geldt natuurlijk ook voor de kleurmuis. Die staat nu niet op de lijst, maar moet met huismuis gelijk getrokken worden.

En wat doet een Chinese waterree op de huisdierenlijst? Is dit een geschikt huisdier? We zullen het niet weten, want ze zijn niet te koop! Hoe bedenk je het! En Gerbillus amoenus, of wel de Dwergrenmuis. LICG schrijft het volgende hierover: ze zijn klein en worden niet zo vaak als huisdier gehouden. Want ze zijn bewegelijk, schuw en nerveus. Het zijn dan ook geen knuffeldieren. Nee mensen, dit zijn kijkdieren en niet zo geschikt als huisdieren. Tevens zijn het groepsdieren die in grotere groepen leven. Risico van overpopulatie?, nee jo, gerbils leven in groepen maar overpopulatie is alleen bij andere diersoorten een probleem.

Maak bezwaar. Ga niet een afwachtende houding aannemen als je belanghebbende ben. Hoe meer bezwaar wordt gemaakt, hoe beter! Want ergens moet het lichtje toch bij de politiek aangaan dat de huidige lijst dieren bevat die niet geschikt zijn als huisdier. En visa versa dieren hier niet opstaan in verband met risico's die in de praktijk helemaal geen risico's zijn. En ook gedomesticeerd zijn.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>