Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Moscow of toch niet? Wat is dit? 
zondag, 31 december, 2023, 9:11 am - Campbelli
door Martin Braak
Zoals ik op mijn blog al geschreven heb, heb ik denk ik de mutatie Moscow. Dit in een lijn dat mijn broer Peter aan het fokken was. Echter, ik twijfel enorm. En de twijfel is nu nog veel meer geworden.

Als je een kenner bent, dan weet je dat de mutatie Moscow door Linda Price op de markt in Rusland gevonden is. En dat Linda Price de mutatie verder gefokt heeft en onderzocht heeft. Zie link: https://www.aaahamsters.org/MoscowOverview.html

Daar schrijft zij o.a: "From what I have determined so far, the Moscow color is a diluting gene. The eyes are apparently a dark ruby. This red color is really only noticeable when the Moscow gene is combined with the Platinum and Mottled pattern genes."

Bij email wisselingen lang geleden heb ik Linda gevraagd wanneer een baby geboren wordt met de mutatie Moscow, of dan de oogbol kleur een rode stip heeft. Dat ken ik van de hybride lijn Russische dwerghamster Vies-bruin / Beige. Dat heeft zij mij bevestigd. De kleur Moscow x Opal lijkt ook extreem veel op de Beige kleur Russische dwerghamster. Echter, nu ik mijn vermoedelijke Moscow dieren onderling kruis, dan zie ik dit niet terug. Zij hebben bij de geboorte geen rode oogbol punt. En hun ogen lijken niet zeer donker rood te zijn. Maar dat is ook niet goed te zien.

Helaas heb ik op dit moment geen gevlekte Campbelli's die Linda Price heeft. Ik heb alleen een nieuwe gevlekte Campbelli en genetisch is dit een recessieve vlekgen, meer een roan gen. Het is niet nieuw in opzicht dat het bij mij nieuw ontstaan is. Het zat al jaren in de Campbelli lijnen echter niemand heeft het als nieuw bestempeld c.q. als een ander mutatie dan dominant gevlekt of Platinum. Men dacht gewoon het is verzilvering of Platinum.

Nu vraag ik me af of het wel of niet Moscow is. En zal ik verder moeten gaan om het te onderzoeken. Op de website van Linda zie je Zwart x Moscow en dat zal dan mijn eerste test worden.

Wordt vervolgd!

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Kerstfoto's 
dinsdag, 26 december, 2023, 3:28 pm - Foto's
door Martin Braak
Een paar foto's die ik tijdens kerst gemaakt heb.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blogFijne feestdagen gewenst! Wat had ik, griep of corona? Regenachtig! 
vrijdag, 22 december, 2023, 9:24 am - Persoonlijk
door Martin Braak
Allereerst wil ik iedereen fijne feestdagen wensen. Het is weer de tijd van lampjes en sfeer. Gezelligheid en lekkernij.

Foto behorend bij blog

Helaas anderhalf week geleden op dinsdag begon ik een kriebelhoesje te krijgen. En woensdag dag erna was ik flink ziek en vermoeid. Verkouden, een vreemde smaak in mijn mond en oor die dicht zit. Vervelend en niet leuk. Tot vandaag kan ik merken dat ik de energie niet heb. Elke keer houd ik een pauze. En puf ik van hoe zwaar ik het vind. Ik zou twee tot drie weken vakantie hebben, maar afgelopen maandag en dinsdag deels vanuit huis gewerkt. En nu een paar dagen vrij voor de kerst. En nu gaat het door mijn hoofd: zou dit corona zijn geweest of dikke griep?

Naar buiten kijkend is er geen witte kerst in aantocht. 2023 is zeer regenachtig verlopen. En wel zo regenachtig dat sinds de metingen 2023 de natste jaar ooit is. Hopen dat 2024 niet zo nattig is.

Foto behorend bij blog

Foto van mijn engeltje in mijn kerstboom. Die hangt al sinds mijn vijfde in de boom, dus alweer 45 jaar!


Paar foto's in herfst tinten 
zondag, 5 november, 2023, 4:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Herfst is nu echt begonnen. Aflopen week was er storm en de blaadjes vallen nu van de bomen. Als ik naar buiten kijk zie ik de bomen in prachtige herfst tinten en vallen de blaadjes eraf wanneer een windvlaag voorbij komt.

Afgelopen vrijdag en zaterdag al mijn dieren goed verzorgd en verschoond en had ik vandaag lekker tijd over om wat foto's te maken. Laatste paar jaar heb ik weinig foto's gemaakt. Te druk met van alles en dat gaat aankomend jaar minder worden. Deze week, dinsdag 31 oktober, afscheid genomen van mijn grootste klant in Amsterdam en dat moet aankomend jaar ruimte geven. Gelukkig!

Het was ff zoeken waar ik deze boomstam had liggen. Heel lang geleden een keertje op Exoknaag gekocht en hij is na ruim 10 jaar nog steeds mooi gebleven. En foto's op deze boomstam zijn vaak prachtig.

Hieronder een paar foto's.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog
Wat is nu de status van de huisdierenlijst / positieflijst? 
zaterdag, 28 oktober, 2023, 7:35 pm - Nieuws
door Martin Braak
Voor de zomervakantie zou er duidelijkheid zijn? Maar dat is het nog niet. Zeer waarschijnlijk wordt de lijst nogmaals uitgesteld en zal het niet op 1 juli 2024 gaan gelden. De reden hiervan is dat men nog niet uitkomt en dat er discussie is ontstaan dat er toch veel willekeur is en dat andere dieren in verband met zelfde criteria ook verboden moeten gaan worden. Denk aan honden en katten. Maar ook om geiten in verband met de q-koorts.

Voor de zomervakantie werd dat ook aangekaart door Partij voor de Dieren. Daarom is er een onderzoek gestart naar zoönose (= overdracht van ziektes van dieren naar mensen). RVO heeft daarvoor een enquete rond gestuurd. Maar dat gaat natuurlijk weinig ingevulde lijsten opleveren en gaat ook geen goed inzicht geven.

Dwerghamsters brengen geen ziektes over naar de mens. Maar dat is wel een reden om ze te verbieden. Naast dat je ze niet buiten kunt houden (wat natuurlijk niet gedaan wordt). Maar zwangere vrouwen mogen geen kattenbak schoonmaken in verband met. En duiven en kippen kunnen vogelgriep overbrengen naar de mens. En als je de meeste zoogdieren uitsluit i.v.m. zoönose dan moet de hond en kat ook verboden worden.

Daarom verwacht ik ook niet dat deze lijst in deze hoedanigheid doorgaat. En dat opnieuw wetenschappelijk gekeken gaat worden. Bij de lijst is willekeur ontstaan en hebben ze bij bepaalde dieren niet vermeld dat er ook sprake is van zoönose.

Laatste nieuws is dat nu voor de verkiezingen alles op pauze is gedrukt en dat betekent dat eind dit jaar de lijst niet definitief gaat worden en daarom wordt de lijst verder uitgesteld.