Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden
 Algemene informatie    Russische dwerghamster    Campbelli dwerghamster    Roborovski dwerghamster    Chinese dwerghamster    Syrische hamster    Andere soorten    Hybriden

Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
25 februari 2024

Laatste reacties

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 440.734
    Vandaag: 4
    Gisteren: 58
Bezig met update, rare choco en ach het is regenachtig 
zondag, 18 februari, 2024, 7:35 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag een hele dag regen regen en nog eens regen. Je wordt er gek van zeg! Gisteren heb ik daarom maar de meeste hamsters verzorgd zodat ik vandaag ff rustig aan kon doen en bij de verzorging geen last van het weer had.

Bij de verzorging zag ik een vreemde chocolade kleur Campbelli dwerghamster. Het bevestigd mij dat de kleurmutatie die ik bij de Campbelli heb wat geen BEA is maar wel op lijkt, een andersoort mutatie is dan Moscow. Het reageert toch iets anders lijkt het. Binnenkort meer informatie hierover.

Van mijn broer heb ik twee gevlekte Russische dwerghamsters gekregen en daar ga ik een test mee doen. Ben heel benieuwd of het hier om een nieuwe mutatie gaat of toch de Mi factor. Wordt vervolgd.

Al een tijdje ben ik beetje bij beetje bezig met het herschrijven van de website software. En vandaag een grote stap in gemaakt. Ik heb gekozen om de doorzichtige border rondom weer te herintroduceren. Jaren geleden a.h.v. een idee op internet dit bedacht en gemaakt. En ik vond het altijd zo mooi staan. Maar de wereld verandert. Een website moet snel laden en flexibel zijn. Daardoor heb ik paar jaar geleden gekozen om de border af te schaffen. Maar met hulp van ChatGPT heb ik een nieuw manier bedacht om de borders weer te introduceren zonder nadeel. En daarom komen ze terug! Het hoort bij mijn dwerghamster design!

Ik ben nog steeds afwachtend of 1 juli doorgaat of niet. Wachten duurt lang en natuurlijk hoop ik dat mensen tot inzien komen en onzin is om de dwerghamsters te gaan verbieden. Maar tja.

Foto behorend bij blog
Turkse hamster, hoe zit het nu precies? 
zondag, 11 februari, 2024, 8:00 am - Syrische hamsters
door Martin Braak
Soms krijg je vragen waarvan je denkt hoe komt nu iemand hierop? Zo ook deze week een vraag over de Turkse hamster en mogelijkheid dat het niet om de Syrische hamster gaat, maar om een Turkse hamster. Via Google kwam ik zowel op de site van Marika als van mij terecht waar een stuk over de Turkse hamster staat. Beide teksten meer dan 10 jaar oud, ingeval de mijne. Maar via Google en cache geheugen van Google kwam ik ook achter dat bepaalde websites teksten aangepast hadden.

Eerst wat is een Turkse hamster? We hebben het dan over Mesocricetus brandti. Dit is een hamster die in delen van Turkije, Azerbeidzjan en andere omliggende landen voorkomt. Hij is in 1878 voor het eerst gedocumenteerd en werd in de laboratorium geregeld gebruikt. Deze hamster is niet geschikt als huisdier in verband met zijn agressieve karakter. Qua uiterlijk lijkt de kop wat weg te hebben van de Syrische hamster,de kleur is iets minder warm. Qua aantal chromosomen heeft hij 42 hiervan versus de Syrische hamster 44. Hij is wat groter dan de Syrische hamster. En hij heeft net als de Korenwolf (Europese hamster) een zwarte vlek op de buik.

In de laboratorium zou het gelukt zijn om de Syrische hamster met de Turkse hamster te kruizen en dit resulteerde in hybride exemplaren met 43 chromosomen. Tevens staat op diverse websites dat hij nauw verwant is aan de Syrische hamster. Maar waar komen deze teksten nu precies vandaan?

Als ik naar Wikipedia kijk dan verwijzen zij naar Hamster Care inzake de informatie over de nauw verwantschap. Als je op deze website kijkt zie je in het Engels staan "They are said to be closely related to the Golden hamster, but more aggressive". Of wel teksten worden van elkaar overgenomen. Het is zo dat de Turkse hamster tot de zelfde familie Mesocricetus ingedeeld is. Dit betekent alleen maar grote hamstersoorten. Als je naar uiterlijk kijkt dan zou het in de evolutie meer verwantschap kunnen bestaan. Maar het is niet zo dat ze nauw verwant aan elkaar zijn dat je ze even met elkaar kunt kruisen. Dat kan in verband met verschil in chromosomen niet. Laat staan deze twee diersoorten zien elkaar niet als familie maar als vijanden.

Volgens Lyman en O'Brien 1977 zou er bij Ankara Turkije een populatie Turkse hamsters zijn gevonden die 44 chromosomen hebben. Als je Google in het Engels op deze vraagstuk kom je uit op de website ScienceDirect. Daar staat in cache geheugen van Google "Chromosomal number varies among M. brandti populations with most populations having a diploid number (2N) of 42 chromosomes. However, one population trapped near Ankara Turkey has a diploid number of 44 chromosomes.". Open je deze website: https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/mesocricetus, dan zie je dat deze tekst helemaal niet meer in staat. En kijk je hoe oud de cache geheugen is van Google, dan is dit voor het laatst 10 jaar geleden door Google gelezen en geïndexeerd. Of wel er was een reden voor ScienceDirect om het aan te passen.

Het zou zo maar kunnen dat Lyman en O'Brien in plaats van de Turkse hamster de Syrische hamster aan het testen waren. Die heeft 44 chromosomen. Het zou ook maar zo kunnen zijn dat hierop gebaseerd is dat ze nauw verwant zijn aan de Syrische hamsters. Maar dat is hardop denkend. Wat ingeval wetenschappelijk bekend is, is dat wanneer kruisingen tussen dieren gelukt is met verschillend aantal chromosomen, dat deze hybriden onvruchtbaar zijn. En dat is ook bij de Turkse hamster gedocumenteerd. Dit komt omdat meiose niet gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Meiose is het proces waarbij sperma en eicellen gemaakt worden, ook wel reductiedeling genoemd. Zaadcellen bevat de helft van de chromosomen evenals een eitje. Bij een aantal van 43 chromosomen gaat dit proces niet lukken.

Samengevat kan je de Turkse hamster niet met de Syrische hamster kruisen en zijn ze niet zo nauw verwant als in de zin het zijn ongeveer de zelfde hamsters en je kunt ze kruisen. Er zijn oude teksten in omloop en op diverse websites blijven oude teksten staan. Het wordt vaak van elkaar overgenomen. Ik heb gisteren de tekst over de Turkse hamster herschreven.

Foto behorend bij blog
Daar was hij weer: de CV onderhoudsmonteur, ach wat gaat de tijd snel voorbij 
dinsdag, 6 februari, 2024, 9:51 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag had ik een thuiswerk dagje gepland omdat de CV onderhoudsmonteur langs zou komen. Ik was al wat vroeg wakker omdat Tommy op de gang miaauwde. Ik zeg dan hard op dat alles goed is en hij stopte met miauw te zeggen. En ik sliep blijkbaar weer in en werd daarna wakker met een vreemde droom. Ik liep buiten op het plein waar ik vroeger woonde. Ik liep achterom om naar binnen te lopen en zag bij de poort twee kooien. Eentje kapot en ander gewoon nog goed om te gebruiken. Ik liep naar binnen en dacht ineens ach ik ben de tijd vergeten dat de monteur langs zou komen. En ik zie mijn moeder op de bank zitten, naast mijn broer Peter. En ik kijk naar rechts en zie mijn vader ook zitten. Kijk heen en weer en ineens zat mijn moeder aan beide kanten. En toen dacht ik: dit is een droom. En ik werd wakker.

Vreemd om na zo lange tijd zo'n helder mijn moeder en vader te zien. En ik dacht vanochtend direct weer aan het verhaal van de monteur die bij mijn ouders langs kwam om de CV keter onderhoudsbeurt te geven. De hamsters stonden toen op de zolder aan de ene kant. En aan de rechterkant twee kasten en de CV ketel. De monteur ging de trap op stopte even en liep weer naar beneden. Wat zit daar?

Dat zijn kleine hamsters. Maar meneer de monteur was lijk bleek. Hij vertelde zeer bang voor muizen te zijn en dat hij zo enorm geschrokken was. Hij moest eerst moet opbrengen om naar boven te gaan en dat deed hij toch. Een moment dat ik nooit vergeet en elke keer als bij mij iemand langs komt voor de CV ketel weer naar boven komt. En vandaag was het weer zover. Mijn CV ketel staat in de bijkeuken waar ook mijn hamsters staan. Dit keer gelukkig iemand die het al kende en wederom leuk vond om ze te zien.

Tijd gaat zo snel momenteel. Het is alweer zes weken geleden dat het kerst was en de dagen worden alweer wat langer. Kerstdorpen heb ik alweer afgebroken. Met de hamsters gaat het goed, alleen vind ik het zeer vervelend dat ik nog steeds geen nieuws heb m.b.t. huisdierenlijst. Wel is het zo dat het niet op 1 juli 2024 in kan gaan. Want volgens de regels moet er minimaal 6 maand overheen gaan voordat het definitief bevestigd is. Het is nog steeds een concept lijst. Domste is natuurlijk dat criteria waarom de Russische en Campbelli dwerghamster verboden moeten worden, compleet onzin is. Waarom de kat en hond wel? Laat staan een kameel. Maar kans is zeer groot dat het niet door gaat of dat direct door de rechter van tafel geveegd wordt in verband met willekeur en misbruik maken van term wetenschappelijk onderbouwt. Want dat is het niet.

Dit jaar weer vroeg Pasen. Eind maart is het alweer zover. Binnenkort maar eens weer Paasfoto's maken!

Foto behorend bij blog

Ben nu ook beetje begonnen aan de versie 6 van deze website. Het is een keer weer nodig dat er een grote software update komt. Er zijn wel wat dingen wat beter moet. Menu vind ik niet zo mooi werken. En ik mis toch de balken rondom wat ik vroeger had. Daarnaast mijn blog systeem laat te traag en dat moet ik met javascript oplossen. De blogs moeten niet direct geladen worden, maar nadat iemand naar beneden gaat.
Tommy Perzische kat 
dinsdag, 16 januari, 2024, 8:26 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Afgelopen weekend wilde ik Tommy op foto zetten. In op moment van klikken ging hij gapen.

Foto behorend bij blog

Ach wat een schat of niet?!

Tommy keek gisteren nog naar de sneeuwbui. Het ging ineens enorm hard sneeuwen. En ik moest even aan mijn moeder denken die ineens realiseerde dat ze nooit meer sneeuw zou zien. Op moment dat ze te horen kreeg dat ze kanker had. En ze vertelde toen dat ze zo graag een witte kerstboom had gewild. Dat is waarom ik een besneeuwde kerstboom heb. Ze gaf me een envelop met 250 euro voor de aankoop van een nieuwe kerstboom net voor dat ze overleed.

Met Tommy gaat het heel goed, maar ik merk dat hij wat ouder wordt en vaker naar boven gaat om te slapen. Tommy leert steeds meer woordjes en het is een hele slimme kat. Hij maakte me laatst wakker omdat ik de airco vergat uit te zetten. Ik maar denken waarom maak je me wakker?! Om gas te besparen verwarm ik met de airco en ik was een oen en vergat hem uit te zetten.

Foto behorend bij blog
Opal versus Blauw-wildkleur, Campbelli versus Rus 
maandag, 15 januari, 2024, 9:03 pm - Russische , Campbelli
door Martin Braak
Afgelopen weekend zowel Opal als Blauw-wildkleur op de foto gezet. Op de foto lijken deze twee kleuren erg op elkaar. Maar Opal bij mij is iets lichter blauw als de Blauw-wildkleur.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

De eerste foto is de Campbelli dwerghamster in de kleur Opal. De drieboog kan je zien dat er gele pigment aanwezig is, typisch iets voor de Campbelli. Maar niet alle in Nederland gehouden en gefokte Campbelli's hebben dat.

Mooi om te zien zijn de uiterlijke verschillen. De oren, de neus bij de Campbelli met de twee bollen. De ogen bij de Campbelli dwerghamster die dichter op elkaar staan en dat hij meer naar voren kijkt. Terwijl de Russische dwerghamster meer een breder blik heeft.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende> Laatste>>